30 Ιαν 2013

Τα χαρακτηριστικά του νέου φόρου στα ακίνητα

«Ουδείς νέος φόρος σχεδιάζεται να επιβληθεί στα ακίνητα»: Αυτό διευκρινίζει, σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Οικονομικώνμ αναφορικά με την φορολογία επί της ακίνητης περιουσίας. Όπως σημειώνει, ο «ένας και μοναδικός φόρος» που θα νομοθετηθεί, θα αντικαταστήσει και θα ενσωματώσει όλους τους υπάρχοντες. Δηλαδή θα είναι ένας...... ενιαίος φόρος, ο οποίος θα εξορθολογίσει το σύστημα φορολόγησης των ακινήτων.

Το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται και στα χαρακτηριστικά του νέου φόρου - που είναι ανεξάρτητα από το σενάριο που θα επιλεγεί - και τα οποία είναι τα εξής:
Αναλογική φορολογική επιβάρυνση, ανάλογα με την περιουσία του φορολογουμένου. Δηλαδή, ο νέος φόρος θα αυξάνεται προοδευτικά ανάλογα με την περιουσία του φορολογουμένου.
Διεύρυνση της φορολογικής βάσης, έτσι ώστε να κατανεμηθούν τα φορολογικά βάρη δικαιότερα.

Για τη διαφορά στα έσοδα του 2013, ανάμεσα στα ποσά που αναμένεται να εισπραχθούν από το υπόλοιπο του Έκτακτου Ειδικoύ Τέλους Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) 2012 και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) προηγούμενων ετών, το Υπουργείο αναφέρει πως θα προκύψει από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αναλογική επιβάρυνση αναφορικά με το μέγεθος της ακίνητης περιουσίας.

Τέλος, το Υπουργείο Οικονομικών, γνωστοποιεί πως δεν έχει καταλήξει στο τελικό σενάριο, το οποίο και θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης», όπως υπογραμμίζεται, είναι «να επιτευχθεί η δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους λαμβανομένων υπόψη και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων».

Πηγή : kerdos.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...