30 Ιαν 2013

Με «καπέλο» πουλάνε οι πολυεθνικές τα προϊόντα τεχνολογίας στην Ελλάδα

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου 
Κατά 10-15% υψηλότερες οι τιμές στην κινητή τηλεφωνία και τα gadget!!
Ακριβότερη έως και 10%-15% είναι η ελληνική αγορά τεχνολογίας και ηλεκτρικών ειδών,  εξαιτίας του γεγονότος πως οι μεγάλες πολυεθνικές-προμηθευτές της λιανικής τη θεωρούν "σκουπίδι"!!.....
 
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από μεγάλη εταιρεία του κλάδου λιανικής ηλεκτρικών με αφορμή την αποκάλυψη του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Θανάση Σκορδά πως το iPhone 5 έχει έρθει στην Ελλάδα στην υψηλότερη τιμή που διακινείται διεθνώς παρά την ύφεση της οικονομίας μας, αποδείχθηκε πως σε συγκεκριμένες συσκευές ιδιαίτερα στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας και των gadgets, η χώρα μας αποδεικνύεται σε Ελ Ντοράντο των κερδοσκόπων.

Κι αυτό εξαιτίας του γεγονότος πως οι βιομηχανίες τεχνολογίας με έδρα τη Γερμανία, την Κίνα ή την Ιαπωνία, θεωρώντας την ελληνική αγορά απομακρυσμένη, μικρή σε μέγεθος κι επικίνδυνη λόγω country risk θεωρούν πως πρέπει να αποτελεί βάση πώλησης σε ακριβότερη τιμή των ειδών τους.

Πρόκειται για ένα σχήμα οξύμωρο, καθώς η οικονομική κατάσταση του εδώ καταναλωτικού κοινού δεν δημιουργεί προϋποθέσεις κερδοσκοπίας, όμως για κάποιες πολυεθνικές το να ποντάρουν στον παράγοντα τιμή κι όχι στον όγκο πωλήσεων είναι μια ενδεδειγμένη τακτική πωλήσεων.

Αν και σε ορισμένα είδη η ελληνική αγορά αναδεικνύεται στη φθηνότερη της Ευρώπης (π.χ. στις λευκές συσκευές) σε κάποιες ανελαστικές κατηγορίες παρουσιάζεται ακαμψία ή ακόμα και αύξηση τιμών. Πληροφορίες λοιπόν της αγοράς αναφέρουν πως στα Smartphones η Ελλάδα είναι ακριβότερη από τη Γερμανία κατά 10%, ενώ και οι τιμές των ipad, ipod είναι επίσης ακριβότερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου μεσοσταθμικά από 5% έως και 7%.

Όπως αναφέρει πηγή "η κατάσταση αυτή έχει να κάνει με το γεγονός πως πολλές βιομηχανίες έχουν υποβαθμίσει την ελληνική παρουσία τους στο πλαίσιο απλών αντιπροσωπειών λόγω της κρίσης και δεν ενδιαφέρονται για τον Έλληνα καταναλωτή".

Παράλληλα, τα ίδια σχήματα ποντάρουν στην καταναλωτική ματαιοδοξία, αλλά και την έμφυτη ροπή του Έλληνα στις νέες τεχνολογίες, παρά το γεγονός πως οι τιμές επιβαρύνθηκαν λόγω της άρνησης ασφάλισης των εισαγωγών από τις εταιρείες αντασφάλισης κινδύνου, όπως η Hauler Hermes, Coface και άλλες. 
Πηγή : newmoney 
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...