29 Ιαν 2013

20 εκπληκτικές γνώσεις για το ανθρώπινο σώμα

Από το DNA μέχρι τα χημικά του στοιχεία, το ανθρώπινο σώμα είναι ένα επιστημονικό θαύμα
Αν σας έλεγαν να σκεφτείτε ένα “αριστούργημα” που μπορεί να συγκεράσει τους νόμους όλων των επιστημών, τι θα σκεφτόσασταν;
Η ίδια η επιστήμη αποφαίνεται: το κορυφαίο θαύμα του κόσμου είναι το ανθρώπινο σώμα!
Και υπάρχουν τουλάχιστον 20 εκπληκτικοί λόγοι που το αποδεικνύουν αυτό: .....


1. Η σκωληκοειδής απόφυση της... ζωής Η σκωληκοειδής απόφυση είναι συνδεδεμένη με αρνητική... δημοσιότητα. Πολλοί άνθρωποι χρειάζεται να την αφαιρέσουν και θεωρείται ως ένα εξελικτικό υπόλειμμα στον οργανισμό μας. Όμως, δεν ισχύει αυτό. Πρόσφατα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι στην απόφυση αυτή παράγονται βακτήρια που βοηθούν ζωτικά τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.


2. Το μεγαλύτερο μόριο στον κόσμο
... είναι το χρωμόσωμα 1 στο ανθρώπινο DNA. Περιέχει περίπου 10 δισεκατομμύρια άτομα τα οποία είναι αναγκαία για να συγκρατούν όλη την πληροφορία που είναι εγγεγραμμένη σε αυτό. 


3. Τα άτομα του ανθρώπινου σώματος είναι... σχεδόν άπειρα
7,000,000,000,000,000,000,000,000,000 ή 7 οκτάκις εκατομμύρια άτομα περιέχονται στο ανθρώπινο σώμα.


4. Η απώλεια της γούνας Όσο απίστευτο και αν φαίνεται έχουμε ίδιο αριθμό τριχών με τους χιμπαντζήδες. Όμως, επειδή δεν μας είναι απαραίτητες, οι περισσότερες είναι σχεδόν αόρατες. Δεν είναι βέβαιο μέσω ποιου μηχανισμού χάσαμε σταδιακά ως είδος το εξωτερικό μας τρίχωμα, μια υπόθεση όμως είναι ότι αυτό μας επιτρέπει να ιδρώνουμε, μια διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματος μας. 


5. Ανατριχίλα
Γνωρίζετε ότι η ικανότητα μας να ανατριχιάζουμε υπήρξε σημαντικό προσόν επιβίωσης του ανθρώπινου είδους; Η διέγερση των τριχών που προκαλεί η ανατριχίλα κάνει τα ζώα, αλλά και τον άνθρωπο, να δείχνουν μεγαλύτερα σε όγκο. Εφόσον σταδιακά χάσαμε το τρίχωμά μας, αυτό δεν ισχύει πλέον για εμάς. Ωστόσο, η ανατριχίλα συνδέεται ακόμη στενά με τα ανθρώπινα συναισθήματα όπως π.χ. ο φόβος!


6. Αντέχουμε χωρίς στολή στο διάστημα
Αν βγαίναμε στο διάστημα χωρίς στολή, δεν θα συνέβαινε τίποτα από όλα αυτά τα... κινηματογραφικά έκτροπα που βλέπουμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Το ανθρώπινο κυκλοφορικό σύστημα έχει τέτοιες προσαρμοστικές ικανότητες που θα ισορροπούσε τη διαφορά πίεσης ενώ και η θερμοκρασία μας δεν θα έπεφτε τόσο γρήγορα. Στην πραγματικότητα, λένε, οι επιστήμονες, χωρίς στολή στο διάστημα θα πεθαίναμε μόνον από έλλειψη αέρα!


7. Το... μέσα μας κενό
Σε κάθε άτομο της ύλης, ο κενός χώρος είναι τόσο μεγάλος που αν μπορούσαμε να “συμπτύξουμε” όλη μας τη μάζα, αφαιρώντας το κενό από τα άτομα που συνθέτουν το ανθρώπινο σώμα, θα χωρούσαμε σε ένα κυβάκι με πλευρά το 1/500 του εκατοστού!


8. Απωθούμε τα πάντα
Όταν καθόμαστε στην καρέκλα, στην πραγματικότητα δεν την ακουμπάμε αλλά “πετάμε” σε μια ελάχιστη απόσταση πάνω από αυτή. Και αυτό γιατί το ηλεκτρομαγνητικό μας πεδίο απωθεί το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της καρέκλας. Σκεφτείτε το σαν να προσπαθείτε να φέρεται σε απόλυτη επαφή τους δυο ίδιους πόλους ενός μαγνήτη! Η μαγνητική δύναμη της άπωσης είναι απείρως ισχυρότερη από αυτή της βαρύτητας.
 

9. Είμαστε τόσο παλιοί όσο ο χρόνος
Κάθε άτομο της ύλης του σώματος μας είναι δισεκατομμυρίων ετών. Κάθε μόριο υδρογόνου που περιέχεται στο σώμα μας δημιουργήθηκε με το Μπιγκ Μπανκ, πριν από 13,7 δισ. χρόνια ενώ τα άλλα, βαρύτερα στοιχεία, όπως ο άνθρακας και το οξυγόνο δημιουργήθηκαν πριν από 7 έως 12 δισ. χρόνια. Το Σύμπαν είναι ένα αποκεκλεισμένο σύστημα, η ύλη δεν παράγεται από το μηδέν. Άρα η ύλη μας υπήρχε στο Σύμπαν ανέκαθεν. Απλά τη... στερήσαμε από κάτι άλλο για να δημιουργηθούμε!


10. Το σώμα μας είναι... κβαντικό
Τα ηλεκτρόνια της ύλης δεν μπορούν να κινούνται όπου θέλουν αλλιώς θα διαλύονταν όλα εις τα εξ ων συνετέθησαν. Έτσι και τα ηλεκτρόνια των ατόμων του σώματος μας: ακολουθούν πολύ συγκεκριμένες τροχιές κίνησης άρα το σώμα μας δεν αποτελείται από τυχαία κινούμενα σωματίδια αλλά από σωματίδια που κινούνται σε εξαιρετικά προκαθορισμένες δομές.


11. Το αίμα έχει χρώμα κόκκινο
... και όχι εξαιτίας του σιδήρου που περιέχει όπως πολλοί πιστεύουν. Το κόκκινο χρώμα προκύπτει επειδή ο σίδηρος δεσμεύεται σε ένα δακτύλιο ατόμων στην αιμοσφαιρίνη που περιέχει το αίμα μας, μια ουσία που ονομάζεται πορφυρίνη. Σε αυτή την ουσία, την πορφυρίνη, οφείλεται το κόκκινο χρώμα. Και αυτό που επηρεάζει την ένταση του κόκκινου χρώματος είναι η ποσότητα του οξυγόνου στην πορφυρίνη.


12. Είμαστε... ιογενείς
Τα χρωμοσώματα του DNA μας δεν προέρχονται όλα από προγόνους του ανθρώπινου είδους μόνο. Κάποια προέρχονται από το γενετικό υλικό ιών! Σταδιακά, αυτοί οι ιοί έγιναν μέρος του DNA μας και πια συνιστούν εκείνα τα γονίδια που επηρεάζουν κάποιες από τις πιο ζωτικές μας λειτουργίες, όπως την αναπαραγωγή.


13. Μας αποικίζουν άλλες μορφές ζωής
Μιλώντας με απόλυτους αριθμούς, το σώμα μας έχει περισσότερα κύτταρα βακτηρίων και μικροοργανισμών παρά ανθρώπινα. Τα βακτήρια αυτά όχι μόνον δεν μας μολύνουν αλλά είναι αναγκαία για να ζήσουμε, όπως π.χ. τα βακτήρια του εντέρου.


14. Ακάρεα
Αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα ζουν στις τρίχες του κεφαλιού, του σώματος μας ακόμη και τις βλεφαρίδες μας. Όσο μεγαλώνουμε, τόσο αυξάνεται ο αριθμός τους στο σώμα μας.


15. Ανιχνευτές φωτός
Οι ανιχνευτές φωτών των ματιών μας είναι πανίσχυροι. Εντοπίζουν απειροελάχιστες ποσότητες φωτονίων. Κάντε το εξής εντυπωσιακό πείραμα: μια νύχτα με καθαρό ουρανό αναζητήστε τον αστερισμό της Ανδρομέδας στον ουρανό, ένα συνονθύλευμα αστεριών περί τα 2,5 εκατ. έτη φωτός μακρυά. Αυτό σημαίνει ότι τα φωτόνια που εμείς βλέπουμε, ξεκίνησαν από την Ανδρομέδα πριν από 2,5 εκατομμύρια χρόνια. Άρα, βλέποντας αυτό το αχνό φωτάκι, κοιτάμε πίσω στο χρόνο 2,5 εκατ. χρόνια...


16. Έκτη, έβδομη κ.ό.κ... αίσθηση Οι βασικές μας αισθήσεις είναι πέντε. Στην πραγματικότητα όμως, δεν είναι μόνον αυτές! Όταν νιώθουμε ότι ένα σίδερο είναι καυτό και δεν το ακουμπάμε, δεν αξιοποιούμε καμία από τις 5 βασικές αισθήσεις μας. Έχουμε αισθητηριακούς υποδοχείς που μας προειδοποιούν πότε κάτι είναι υπερβολικά ζεστό ή πότε θα μας προκαλέσει βλάβη.


17. Πόσων ετών είμαστε πραγματικά;
Και εμείς προερχόμαστε από ένα αυγό. Αυτό το αυγό λέγεται ωάριο. Στην πραγματικότητα το μισό μας DNA προέρχεται από το ωάριο της μαμάς μας. Το εντυπωσιακό είναι ότι η μαμά μας απέκτησε τα ωάρια της όταν ήταν εκείνη έμβρυο! Άρα αν ας πούμε είμαστε 18 ετών και η μαμά μας, μας είχε γεννήσει στα 30 της, το μισό μας DNA είναι 48 ετών!


18. Επιγενετική...
Μόλις το 3% του DNA μας καθορίζει το πώς είμαστε από άποψη φυσιολογίας. Το υπόλοιπο 97% πιστευόταν ότι είναι απλά “περίβλημα”. Το κάθε άλλο! Το υπόλοιπο 97% του γενετικού μας υλικού, μας καθορίζει εξίσου.


19. Συνείδηση... Ακόμη και στις απόλυτα συνειδητές μας ενέργειες, όπως π.χ. στο σχεδιασμό, το ασυνείδητο εμπλέκεται πολύ περισσότερο από ότι νομίζουμε. Για την ακρίβεια το ασυνείδητο φαίνεται να παίζει ρόλο σε κάθε τι που κάνουμε.


20. Ό,τι βλέπουμε είναι... ψευδαίσθηση
Η εικόνα του κόσμου που έχουμε είναι στην πραγματικότητα “τεχνητή”. Αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως κόσμο, περιβάλλον κ.ό.κ. δεν είναι πιστό είδωλο αυτού που βλέπουμε. Στην πραγματικότητα ο εγκέφαλος μορφοποιεί και επηρεάζει αυτό που αντιλαμβανόμαστε. Φως, αντιθέσεις χρωμάτων, διοφθαλμική διαφορά και πολλά άλλα δεν υπάρχουν στο περιβάλλον. Τα συνθέτει ο εγκέφαλος μας. 


Πηγή : news.gr
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...