29 Ιαν 2013

5 απαντήσεις που απαντούν στο "γιατί κρυώνω περισσότερο από τους άλλους;"

Μύθοι και αλήθειες για το κρύο που πολλοί δεν ξέρουν! Διαβάστε και προστατευτείτε έξυπνα και σωστά σε 1 λεπτό…
1. Γιατί κρυώνω περισσότερο από τους άλλους;
Σίγουρα σας έχει συμβεί να είστε στον ίδιο χώρο με άλλα άτομα και εσείς να κρυώνετε ενώ οι άλλοι να μην κρυώνουν καθόλου. Είναι αλήθεια ότι το κρύο επηρεάζει περισσότερο κάποιους, ενώ κάποιους άλλους όχι. Τέτοιες κατηγορίες είναι οι αδύνατοι λόγω της μικρότερης ποσότητας σωματικού λίπους, οι γυναίκες λόγω ορμονικών παραγόντων και ακόμη τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Τέλος τα άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό ή ταλαιπωρούνται από παθήσεις στο κυκλοφορικό σύστημα είναι πιο πιθανό να αισθάνονται το κρύο πιο έντονο από τους άλλους.

2. Γιατί τα πόδια και τα χέρια μου κρυώνουν περισσότερο;
Αυτό συμβαίνει για 3 λόγους: Πρώτον γιατί τα άκρα βρίσκονται πιο μακριά από την καρδιά που τροφοδοτεί το σώμα με αίμα. Δεύτερον γιατί υπάρχει μικρή ποσότητα λίπους και έτσι δεν  έχουν τα άκρα τη μέγιστη προστασία από το κρύο και τρίτον γιατί συνήθως τα άκρα δεν προστατεύονται επαρκώς από τα ρούχα με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένα στο κρύο.
3. Το αλκοόλ μπορεί να με ζεστάνει;

Αν πιείτε μικρή ποσότητα αλκοόλ όταν το κρύο δεν είναι τσουχτερό, τότε μπορεί να σας ζεστάνει. Αν καταναλώσετε όμως μεγάλη ποσότητα αλκοόλ θα ζεσταθείτε προσωρινά αλλά αργότερα η απώλεια της θερμότητας θα είναι μεγαλύτερη. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ δημιουργεί αγγειοδιαστολή με αποτέλεσμα να κρυώνουμε περισσότερο.

4. Έχει κρύο καιρό. Είναι πιο πιθανό να κρυολογήσω;

Επιστήμονες εδώ και χρόνια έχουν συμπεράνει ότι ο κρύος καιρός δεν προκαλεί κρυολόγημα αφού αυτός εκδηλώνεται αν κολλήσουμε κάποιον ιό. Είναι μια λάθος αντίληψη που έχει επικρατήσει γιατί οι περισσότεροι αρρωσταίνουν τον χειμώνα. Αυτό συμβαίνει διότι το χειμώνα υπάρχει συνωστισμός ατόμων σε μικρούς χώρους που οδηγεί σε διάδοση των ιώσεων πιο εύκολα από τις άλλες εποχές. Ακόμη με το κρύο πέφτει το ανοσοποιητικό μας και έτσι είναι πιο εύκολο να κολλήσουμε κάποιον ιό.



5. Μπορώ να ζεσταθώ με τη διατροφή;

Όταν κάνει κρύο ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να ανταπεξέλθει. Οι υδατάνθρακες είναι ιδανικοί κατά τους χειμερινούς μήνες. Προσθέστε στην καθημερινή σας διατροφή ρύζι και μακαρόνια. Τραχανάς και σούπες περιέχουν άμυλο και μπορούν να «εφοδιάσουν» τον οργανισμό με ενέργεια ενώ τα καυτερά φαγητά διεγείρουν τα νεύρα και δημιουργούν θερμογόνο αποτέλεσμα. Τέλος καταναλώστε αποξηραμένα σύκα και δαμάσκηνα για μεγαλύτερη ενέργεια αλλά και σταφίδες.

6. Να κάνω μπάνιο με καυτό νερό;
Αποφύγετε να κάνετε μπάνιο με καυτό νερό καθώς θα σας ζεστάνει προσωρινά αφού μετά από λίγο το αίσθημα του κρύου θα το αισθάνεστε πιο έντονο. Για αυτό το λόγο κάντε μπάνιο με χλιαρό νερό.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...