1 Δεκ 2012

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS η 1η Δεκεμβρίου

Περίπου 7.000 άνθρωποι μολύνονται καθημερινά!!
Είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Γύρω στα 30.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 33.000.000 είναι φορείς του ιού HIV και περίπου 7.000 άνθρωποι μολύνονται κάθε μέρα που περνάει με την σεξουαλική επαφή να αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του HIV.
Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS....
το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Aids σημαίνει «Acquired Immune Deficiency Syndrome» δηλαδή Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας και προκαλείται από τον HIV. Ένας άνθρωπος με AIDS έχει ένα ανοσοποιητικό σύστημα τόσο αποδυναμωμένο από τη δράση του HIV που συνήθως αρρωσταίνει από μία ή περισσότερες ευκαιριακές λοιμώξεις όπως πνευμονία ή Σάρκωμα Καπόζι, Σύνδρομο Επίσχνασης, βλάβες στην μνήμη, ή καρκίνους. Το Aids συνήθως παίρνει καιρό για να αναπτυχθεί από τη στιγμή που ο άνθρωπος μολυνθεί με HIV (συνήθως μεταξύ 2 εώς 10 χρόνια ή και περισσότερο).
Παρά την παγκόσμια προσπάθεια ελέγχου, η επιδημία HIV/AIDS συνεχίζει να παραμένει ανεξέλεγκτη στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ιδιαίτερα της Υποσαχάρειας Αφρικής, ωστόσο και στην Ευρώπη ο αριθμός των νοσούντων ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο.

Εξαιρετικά ανησυχητική είναι όμως και η κατάσταση στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες ευρωπαίοι υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Ασθενειών (ECDC) ανακοίνωσε πως οι μολύνσεις από τον ιό που προκαλεί το AIDS μεταξύ χρηστών ναρκωτικών και άλλων ομάδων υψηλού κινδύνου αυξάνονται γρήγορα και πως αν δεν αναληφθεί τώρα δράση, το κόστος θα είναι πολύ υψηλότερο στο μέλλον.
Από το 2009, η ύφεση στην Ελλάδα έχει μειώσει την οικονομική παραγωγή κατά ένα πέμπτο και έχει ανεβάσει την ανεργία σε επίπεδο ρεκόρ.

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δέχεται μεγάλη πίεση, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την περίθαλψη των φτωχών, των ανέργων ή των αστέγων.

Ενώ η Ελλάδα έχει μόνο 7,4 μολύνσεις από τον HIV ανά 100.000 κατοίκους, σε σύγκριση με 10 ανά 100.000 κατοίκους στη Βρετανία ή 27,3 στην Εσθονία, τα ποσοστά έχουν αυξηθεί μετά το 2011 στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι χρήστες ναρκωτικών.

Από το 2007 ως το 2010, υπήρχαν μόνο 10 ως 15 κρούσματα μόλυνσης από τον HIV το χρόνο μεταξύ των χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών. Όμως στη διάρκεια του 2011, υπήρξαν 256 τέτοια κρούσματα ή 27% του συνόλου. Άλλα 314 αναφέρθηκαν από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο του 2012, τα περισσότερα στην Αθήνα.

Ένας συνδυασμός φαρμάκων μπορεί να δώσει στους ασθενείς με τον HIV σχεδόν φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής, όμως τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται ισοβίως και κοστίζουν 10.000 ως 22.000 ευρώ το χρόνο. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...