16 Αυγ 2012

Mπαμπά, πάμε για καθετή;

H καθετή αποτελείται από δύο κυρίως τμήματα: την πετονιά ή τη μάνα, που φτάνει σε μήκος τα 100?250 μέτρα, και την αρματωσιά.
Η καθετή είναι ο απλούστερος και πιο συνηθισμένος τρόπος ψαρέματος από το σκάφος. Απευθύνεται στον νέο αλλά και τον έμπειρο ερασιτέχνη ψαρά. Φέτος στις διακοπές θα πάρω για πρώτη φορά και το παιδί μου μαζί.
Πριν όμως ξεκινήσει να ψαρεύει το βλαστάρι σας, θα πρέπει να γνωρίζει για τις αρματωσιές, τα αγκίστρια και γενικώς τα αλιευτικά εργαλεία, τουλάχιστον να πάρει μια ιδέα...

Αρματωσιά
H καθετή αποτελείται από δύο κυρίως τμήματα: την πετονιά ή τη μάνα, που φτάνει σε μήκος τα 100?250 μέτρα, και την αρματωσιά.
H αρματωσιά είναι ένα κομμάτι νάιλον πετονιάς πάνω στο οποίο δένουμε τα παράμαλλα με τα αγκίστρια, το στριφτάρι και το βαρίδι. Ανάλογα πάντα με το είδος ψαρέματος που κάνουμε, έχουμε και τις αντίστοιχες αρματωσιές. Αλλη δηλαδή είναι η αρματωσιά της καθετής, άλλη της συρτής, του παραγαδιού, του πεταχταριού κ.λπ.

Αγκίστρια
Στο εμπόριο κυκλοφορούν δεκάδες είδη αγκίστρων, σε διαφορετικά μεγέθη και ποιότητες, ανάλογα πάντα με το ψάρι και το είδος ψαρέματος που θα κάνουμε. Ισια ή στραβά, αγκίστρια διπλά ή τριπλά (σαλαγκιές), με πεπλατυσμένο δόντι ή χωρίς, με μακριά ή κοντή λαβή, με μεγάλη ή μικρή καμπύλη, το καθένα από αυτά θεωρείται ιδανικό για παραγωγικό ψάρεμα, ανάλογα με το ψάρι που κυνηγάμε και τον τρόπο ψαρέματος που ακολουθούμε κάθε φορά.
Tα μεγάλα αγκίστρια δεν ενδείκνυνται για μικρά ψάρια, ενώ αντίθετα με μικρά αγκίστρια μπορούμε να πιάσουμε και μικρά και μεγάλα ψάρια. H αντοχή ενός αγκίστρου φαίνεται μόνο κατά τη διάρκεια της χρήσης του. Αν, για παράδειγμα, το ψάρι δεν ξαγκιστρώνεται με ευκολία, σημαίνει πως το αγκίστρι που χρησιμοποιήσαμε είναι γερό και αποτελεσματικό.
Γενικά προτιμάμε αγκίστρια γνωστών εταιρειών και τα χρησιμοποιούμε για ένα μόνο ψάρεμα, ώστε να είμαστε σίγουροι για την αποτελεσματικότητα του αρπαδιού τους.
Mπαμπά, πάμε για καθετή;
Bαρίδια
H χρήση τους επιτρέπει τη βύθιση της αρματωσιάς στο νερό, ενώ κάθε τύπος βαριδιού προϋποθέτει και διαφορετικό τρόπο ψαρέματος. Tα κοινά βαρίδια, με έναν κρίκο ή στριφτάρι στο επάνω τμήμα τους – που είναι προτιμότερα- και βάρος που ποικίλλει από 10-600 γραμμάρια χρησιμοποιούνται για καθετή, παραγάδι, τσαπαρί κ.λπ. Tα κινητά βαρίδια, που διαθέτουν σωληνωτή τρύπα στο εσωτερικό τους, είναι για πολυάγκιστρα ή πεταχτάρια με μονάγκιστρο.

Στριφτάρια
Tα στριφτάρια κατασκευάζονται από σκληρό και ανθεκτικό μέταλλο, τοποθετούνται ανάμεσα στη μάνα και την αρματωσιά, είναι φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να εμποδίζουν το στρίψιμο της πετονιάς και χρησιμοποιούνται στην καθετή, το πεταχτάρι ή το καλάμι. Προτιμάμε τα βαρέως τύπου ή, ακόμη καλύτερα, με ένσφαιρους τριβείς.

Καθετή
Στην καθετή θα πρέπει να γνωρίζουμε το βάθος και τη μορφολογία του βυθού, τουλάχιστον κατά προσέγγιση. H ψιλή πετονιά είναι ιδανική, ενώ σε βαθιά νερά επιλέγουμε πιο χοντρή. Ως ενδεδειγμένη θεωρείται από πολλούς η 45άρα, ενώ άλλοι πάλι χρησιμοποιούν την 70άρα και την 80άρα.
H καθετή αποτελείται από δύο κυρίως τμήματα: την πετονιά ή τη μάνα, που φτάνει σε μήκος τα 100–250 μέτρα, και την αρματωσιά. Στην άκρη της μάνας τοποθετούμε ένα μικρό στριφτάρι και σε αυτό δένουμε την αρματωσιά, που αποτελείται από πετονιά λεπτότερη από αυτήν της μάνας. Στην άκρη της αρματωσιάς βάζουμε ένα βαρίδι και κατά διαστήματα δένουμε 3-4 παράμαλλα με αγκίστρια.
Tο μέγεθος και το μήκος των παράμαλλων εξαρτάται από το ψάρι που θέλουμε να πιάσουμε, αν και συνήθως το μήκος είναι περίπου 20-25 πόντοι, όπως επίσης και τα αγκίστρια βρίσκονται σε πλήρη συνάρτηση με τα ψάρια που υπάρχουν στον τόπο που ψαρεύουμε. Στην περίπτωση ψαρέματος με καλάμι, προτιμάμε στον μηχανισμό του να τυλίξουμε νήμα.
Mε την καθετή ψαρεύουμε σχεδόν όλα τα είδη των ψαριών, χρησιμοποιώντας κυρίως τεμαχισμένη γαρίδα, αλλά και σκουλήκια, καρτσίνες, καλαμάρι ή σουπιά.

Tσαπαρί
Το τσαπαρί είναι αποδοτικότατος τρόπος ψαρέματος, στον οποίο αναφερόμαστε αναλυτικά στο κεντρικό σαλόνι του περιοδικού.

Με άγκυρα
Οταν ψαρεύουμε με αγκυρωμένο σκάφος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαλάγρα. Λέγοντας «μαλάγρα» εννοούμε την προσέλκυση των ψαριών στον τόπο που θα ψαρέψουμε.
Θα πρέπει δηλαδή να «μαλαγρώσουμε» την περιοχή, να τη γεμίσουμε με οσμές, για ν' ανοίξουμε την όρεξή τους. Μαλάγρα θα αποκτήσουμε με δύο τρόπους, ο ένας είναι να την προμηθευτούμε από κατάστημα πωλήσεως δολωμάτων και ο άλλος να την κατασκευάσουμε μόνοι μας.

Αγοράζοντας έτοιμη μαλάγρα στόχος μας είναι να καλύψουμε πλήρως όλα τα είδη ψαρέματος, χωρίς να είναι αναγκαία η αγορά πολυάριθμων διαφορετικών συσκευασιών που ουσιαστικά δημιουργούν σύγχυση και περιττή σπατάλη, χωρίς να έχουν καμία πρόσθετη χρησιμότητα στο ψάρεμά μας.

Χωρίς άγκυρα
Οταν ψαρεύουμε με το σκάφος μας αρόδω, έχουμε το πλεονέκτημα να περάσουμε πάνω από διάφορα σημεία, καθώς το ελαφρύ αεράκι θα φυσά και θα αλλάζει θέση στη βάρκα μας. Θα μπορέσουμε όμως να ψαρέψουμε μόνο όταν ο αέρας δεν ξεπερνά τα 3 μποφόρ, διαφορετικά θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την πλωτή μας άγκυρα. Τώρα είμαστε έτοιμοι για την πρώτη μας αλιευτική εξόρμηση.
Kείμενο - Φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος
Πηγή : ethnos
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...