7 Απρ 2012

«Στην Άκρη της Νύχτας»: Η Θελκτικότητα των αντίθετων πραγμάτων!

Ο κρυφός κόσμος του Παπαδιαμάντη μέσα από μια μυθιστορία του Κώστα Μουρσελά...
Του Πάνου Ραμαντάνη
Στην άκρη της νύχτας... Πρόκειται για μια ιστορία που εξελίσσεται μέσα σε μία νύχτα.
Οι ήρωές του έρχονται από τα παλιά... από τα Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά.
Είναι ο Ρετσίνας και ο Μανωλόπουλος... Περπατημένος και μπαρουτοκαπνισμένος της ζωής, ο πρώτος! Ανήσυχο πολιτικό και συγγραφικό πνεύμα ο δεύτερος.
Μια περίεργη νυχτερινή συνάντησή τους στην Αγορά της Αθήνας θα «ξεκινήσει» μια ατέλειωτη συζήτηση! Πολύπλοκη, αλλά θελκτική συνάμα... πολυδιάστατη, αλλά και «επικίνδυνη»!....

Στο επίκεντρό της συζήτησης θα βρεθεί η ερωτική ζωή... του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη!
Κάπου στο... ενδιάμεσο της κουβέντας θα «εμφανιστεί» μια γυναίκα, θα «δημιουργηθούν» άυλες υποψίες και θα βγουν στην επιφάνεια «αγιάτρευτες» ενοχές.
Μπερδεμένο κουβάρι από την αρχή... που βγάζει ένα περίεργο δίλημμα: ατμόσφαιρα θρίλερ που εξελίσσεται σε ερωτική ιστορία ή μια ερωτική ιστορία που εξελίσσεται σε θρίλερ;
Με γραφή που ξεχωρίζει και θέμα τα «κρυφά θέλω» του μεγάλου έλληνα λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ο Κώστας Μουρσελάς δημιουργεί ένα μυθιστορηματικό θρίλερ, που κρατάει σε μια περίεργη «πεζογραφική αγωνία» τον αναγνώστη!
Στην ουσία συγγραφέας προσπαθεί μια εμβάθυνση στον εσωτερικό κόσμο του Παπαδιαμάντη, στα πιο σκοτεινά βάθη της ψυχής του! Η γραφή δεν επικεντρώνεται σε ένα απλό μύθευμα, αλλά απλώνεται νοητικά σε δρόμους μια άγνωστης λογοτεχνικής λογικής!
Αυτό που κάνει το βιβλίο ακόμα πιο θελκτικό είναι ότι ο Μουρσελάς «φτιάχνει» για τον Παπαδιαμάντη μια εικόνα ενός άγιου και ενός αμαρτωλού ταυτόχρονα! Και το κυριότερο είναι πως το καταφέρνει με τρόπο έξυπνο και μη προσβλητικό!
**********************************
O Kώστας Μουρσελάς γεννήθηκε στον Πειραιά. Εκεί τελείωσε και το εξατάξιο γυμνάσιο. Το 1951, πρωτοετής φοιτητής της Νομικής, συλλαμβάνεται ως στέλεχος της ΕΠΟΝ και δικάζεται από έκτακτο στρατοδικείο της εποχής (υπόθεση Μπελογιάννη). Για χρόνια σπούδαζε βιολί. Το διέκοψε όταν άρχισε να τον θέλγει το θέατρο.
Εγκαταλείπει τη δικηγορία πριν πάρει την άδεια και διορίζεται-εργάζεται ως δηµόσιος υπάλληλος μέχρι το 1969, οπότε και απολύεται από τη χούντα. Έκτοτε αφοσιώνεται ολοκληρωτικά –και επαγγελματικά– στη συγγραφή: θέατρο, τηλεόραση, σενάριο, δημοσιογραφία, δοκίμιο και πεζογραφία.
Έργα του παίχτηκαν από θιάσους του Ελεύθερου Θεάτρου, από το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, από Δημοτικά Θέατρα, καθώς και στο εξωτερικό (Γαλλία, Γερμανία, Κύπρο).
Στο πλατύ κοινό έγινε γνωστός από τηλεοπτικές παρουσιάσεις των έργων του «Μικρές Αγγελίες», «Σιγά, η πατρίδα κοιμάται», «Το ρολόι» και από την περίφημη σατιρική σειρά «Εκείνος και... Εκείνος» (130 θεατρικά μονόπρακτα).
Τα «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά», που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 1989 και επανεκδόθηκαν το 2006 (Ελληνικά Γράμματα), μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, τουρκικά και εβραϊκά. Το μυθιστόρημα «Κλειστόν λόγω μελαγχολίας» έχει μεταφραστεί στα τουρκικά.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
ΤΙΤΛΟΣ: ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΡΣΕΛΑΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΑΤΑΚΗ, 2011

Πηγή :  iskra
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...