7 Απρ 2012

Με voucher από τον ΟΑΕΔ η κατάρτιση 18.000 ανέργων

Της Ρούλας Σαλούρου
Με σημαντική καθυστέρηση, παρά τις συχνές εξαγγελίες από το υπουργείο Εργασίας, ξεκινά πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την κατάρτιση ανέργων, με τη χρήση της επιταγής κατάρτισης. Στην πραγματικότητα, ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων ανέργων για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα κατάρτισης, διάρκειας 100 ωρών, για την απόκτηση βασικών δεξιοτήτων πληροφορικής και επικοινωνιών. Οι αιτήσεις θα πρέπει να ........
υποβληθούν ηλεκτρονικά από την ερχόμενη Δευτέρα (9/4/2012) έως και την Παρασκευή 25/5/2012.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται (συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών επιδομάτων) σε 22.000.000 ευρώ. Οι άνεργοι που ενδιαφέρονται να εγγραφούν στο Μητρώο Ωφελουμένων για να καταρτιστούν, πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω διαδικτύου, στην ειδική ιστοσελίδα (http://www.voucher.gov.gr) τη φόρμα «Αίτηση συμμετοχής».

Η κατάρτιση θα υλοποιηθεί από πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), τα οποία θα παρέχουν στους καταρτιζόμενους και τη δυνατότητα πιστοποίησης των βασικών δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν κατά τη διάρκεια της κατάρτισης.

Αυτό που αποτελεί καινοτομία για το πρόγραμμα, είναι ότι οι άνεργοι θα εξαργυρώνουν μόνοι τους τις υπηρεσίες κατάρτισης που τους προσφέρει το υπουργείο. Ουσιαστικά, ο άνεργος που τελικά, θα επιλεγεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, θα λάβει από τον ΟΑΕΔ μια επιταγή αξίας 700 ευρώ. Από αυτά, τα 500 θα είναι δικά του και με τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα πληρώσει το Κέντρο που θα του παράσχει την κατάρτιση.

Συγκεκριμένα, η «επιταγή κατάρτισης» θα χορηγείται από τα ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ στους ανέργους, προκειμένου να καταρτιστούν σε πιστοποιημένα ΚΕΚ της επιλογής τους.

Οι άνεργοι θα επιλεγούν μέσω αυτοματοποιημένης ηλεκτρονικής διαδικασίας και με συγκεκριμένα κριτήρια (ηλικία και διάρκεια ανεργίας), με προτεραιότητα στους ανέργους νέους και στους ανέργους άνω των 55 ετών, και θα εγγραφούν από τον ΟΑΕΔ στο Μητρώο Ωφελουμένων της δράσης. Δικαίωμα εγγραφής έχουν οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, ανεξάρτητα αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.

Οι Ωφελούμενοι δεν επιτρέπεται να έχουν παρακολουθήσει το τελευταίο ημερολογιακό έτος ή να παρακολουθούν άλλο πρόγραμμα κατάρτισης, που οδηγεί σε πιστοποίηση αντίστοιχων δεξιοτήτων.

Η συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης είναι υποχρεωτική για τους Ωφελούμενους.

Αλλά και τα ΚΕΚ θα υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία, από τη Δευτέρα 9/04/2012 και καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης της δράσης, στην ειδική ιστοσελίδα της δράσης (http://www.voucher.gov.gr).

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, ο αριθμός των Ωφελουμένων που θα συμμετέχουν στα προγράμματα κατάρτισης, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, ανέρχεται σε περίπου 18.332 άτομα. Κάθε Ωφελούμενος θα παραλάβει το voucher αξίας 700 ευρώ, το οποία ενσωματώνει την αμοιβή του ΚΕΚ για τις υπηρεσίες που παρέχει, καθώς και για τις υπηρεσίες πιστοποίησης των γνώσεων.

Αφού ολοκληρώσει το πρόγραμμα κατάρτισης και κατόπιν συμμετοχής του στη διαδικασία πιστοποίησης των δεξιοτήτων του, ο άνεργος δικαιούται να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο έχει συνολική αξία 500 ευρώ.

Πηγή:capital
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...