29 Απρ 2012

To περπάτημα κάνει θαύματα

Γιατροί και γυμναστές συμβουλεύουν τους πάντες να περπατούν, όμως στην πραγματικότητα λίγοι είναι αυτοί που το κάνουν. Παρακάτω θα ανακαλύψετε γιατί πρέπει να περπατάει κανείς και ποια είναι τα οφέλη που μπορεί να έχει το δυναμικό περπάτημα στην υγεία ενός ανθρώπου.Τι είναι το δυναμικό περπάτημα;....
Ως τέτοιο περιγράφεται το γρήγορο και αθλητικό βάδισμα, κατά το οποίο και τα δύο πόδια έχουν επαφή με το έδαφος (σε αντίθεση με το τρέξιμο, κατά το οποίο το ένα πόδι βρίσκεται στον αέρα), καθώς και οι διάφορες παραλλαγές του, όπως το περπάτημα Nordic που γίνεται με μπαστούνια και είναι δημοφιλές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Γιατί το περπάτημα είναι τόσο καλό για την υγεία;
Σύμφωνα με ειδικούς, το περπάτημα προστατεύει τον οργανισμό από συχνές παθήσεις, όπως καρδιολογικές, προβλήματα του κυκλοφορικού, ακόμη και από τον διαβήτη. Επίσης, μπορεί να προλάβει τον καρκίνο, την οστεοπόρωση και την άνοια. Σύμφωνα με ειδικούς, τριάντα λεπτά περπάτημα τη μέρα είναι αρκετά για τη διατήρηση του σωματικού βάρους και την αποτροπή της παχυσαρκίας.

Ποια είναι η διαφορά του από την περιήγηση;
Η καθοριστική διαφορά που υπάρχει ανάμεσά τους είναι η ταχύτητα. Το περπάτημα γίνεται πιο γρήγορα, είτε στην άσφαλτο είτε σε χωματόδρομο. Ως άσκηση, συνήθως διαρκεί από μία έως δύο ώρες, ενώ η περιήγηση μπορεί να διαρκέσει μία ολόκληρη μέρα.

Πόσες θερμίδες μπορεί να κάψει κανείς περπατώντας;
Με μία ώρα περπάτημα μπορεί κανείς να καταναλώσει 600 θερμίδες, δηλαδή κάτι παραπάνω από μία πλάκα σοκολάτας!

Τι πρέπει να προτιμά κανείς, την άσφαλτο ή τους χωματόδρομους;
Με τα κατάλληλα παπούτσια, το περπάτημα μπορεί να γίνει σε οποιονδήποτε δρόμο. Γενικά, είναι καλύτερο να περπατάει κανείς στη φύση, καθώς έτσι βοηθά το σώμα του να αισθάνεται ελεύθερο.

Υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού κατά το περπάτημα;
Οι τραυματισμοί είναι σπάνιοι, όμως όποιος θέλει να είναι σίγουρος ότι δεν θα… παραπατήσει, μπορεί να συμβουλευτεί έναν ειδικό που θα του εξηγήσει τι πρέπει να προσέξει στην τεχνική.

Πώς γίνεται το περπάτημα ως γυμναστική;
Με γρήγορο βάδισμα, αλλά και τη βοήθεια των χεριών, τα οποία πρέπει να είναι ελαφρώς λυγισμένα, σφιγμένα σε γροθιές και να κινούνται μέχρι το ύψος του σαγονιού χωρίς να απομακρύνονται από το πάνω μέρος του σώματος. Αυτή η κίνηση των χεριών είναι απαραίτητη κατά το περπάτημα, επειδή με τη βοήθειά της ενισχύεται το μυϊκό σύστημα του κορμού.

Για ποιους είναι κατάλληλο το περπάτημα;
Το περπάτημα είναι ένα άθλημα για όλους, καθώς η επιβάρυνση που υφίστανται τα πόδια από τη δόνηση σε κάθε βήμα είναι τρεις φορές μικρότερη από ό,τι στο τζόκιν. Αυτό σημαίνει ότι με το περπάτημα μπορούν να αθληθούν και άνθρωποι που έχουν προβλήματα στις αρθρώσεις τους ή υποφέρουν από παχυσαρκία.

Τι πρέπει να προσέξουν οι αρχάριοι;
Καλό θα είναι να ξεκινήσουν σταδιακά, με τριάντα λεπτά τη μέρα για τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα, τα οποία θα αυξήσουν σε σαράντα πέντε μετά τον πρώτο μήνα. Ο ρυθμός πρέπει να είναι ταχύτερος από ό,τι στο καθημερινό περπάτημα και η ένταση να ανεβαίνει μετά τα πρώτα δέκα λεπτά και στη συνέχεια έπειτα από κάθε πέντε. Η ταχύτητα δεν πρέπει να προκαλεί λαχάνιασμα, αλλά να επιτρέπει τη φυσιολογική αναπνοή.

Πηγή : ygeianews
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...