28 Απρ 2012

Τελικά κάνουν τα... ράσα τον παπά;

Το στυλ και τα ρούχα μας, συχνά λένε πολλά για την προσωπικότητά μας. Το τι φοράμε μπορεί να δίνει στοιχεία για το επάγγελμά μας, τη διάθεση, τις φιλοδοξίες μας και φυσικά την οικονομική μας κατάσταση. Το ντύσιμο είναι μία μορφή επικοινωνίας.Υπάρχει ψυχολογία ακόμη και…
μέσα στη ντουλάπα μας; Κι όμως ναι! Το στυλ και τα ρούχα μας, λένε πολλά για την προσωπικότητά μας. Το τι φοράμε μπορεί να δίνει στοιχεία για το επάγγελμά μας, τη διάθεση, τις φιλοδοξίες μας και φυσικά την οικονομική μας κατάσταση. Το ντύσιμο είναι μία μορφή επικοινωνίας.

Κλινικοί ψυχολόγοι, εξηγούν ότι η ψυχολογία, όχι μόνο καθορίζει τις επιλογές μας στα ρούχα, αλλά και το πώς μπορούν να ξεπεραστούν βασικά ψυχολογικά προβλήματα που μπορεί να σχετίζονται με τη… ντουλάπα μας.

Η συμπεριφορά μας που έχει να κάνει με τις αγορές και τις δαπάνες, συχνά προέρχεται από εσωτερικά κίνητρα, όπως τα συναισθήματα, οι εμπειρίες και η κουλτούρα. Οποιαδήποτε συμπεριφορά μας, έχει τις ρίζες της σε κάτι βαθύτερο, όπως οι επιλογές μας.
Πώς λοιπόν τα ρούχα μπορεί να αποκαλύπτουν στοιχεία για την προσωπικότητά μας, τι μηνύματα στέλνουν και πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη ντουλάπα μας για να αλλάξουμε τον τρόπο που οι άλλοι, ή κι εμείς οι ίδιοι, αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας;

Πώς χρησιμοποιούμε τα ρούχα ως «σημάδι» και ως «όπλο»
Πολλοί θεωρούν τα ρούχα ως ένδειξη της οικονομικής και κοινωνικής μας κατάστασης, καθώς δεν υπάρχουν πια επίσημα σημάδια της τάξης, όπου ανήκει ο καθένας μας. Όταν δεν υπάρχει κάποιο επίσημο δείγμα του πού ανήκουμε, οι άνθρωποι το δημιουργούν, για να ξεχωρίζουν. Ειδικά τώρα, με τη σημασία της οικονομίας και τους ανθρώπους να χάνουν τον έλεγχο, το να διατηρήσουμε την αίσθηση του ποιοι είμαστε, καθίσταται ακόμη πιο σημαντικό. Και τα ρούχα, μας βοηθούν να τοποθετούμαστε εκεί όπου πιστεύουμε ότι θέλουμε να ανήκουμε.
Σήμερα, γυναίκες και άνδρες μπορούν να αναγνωρίσουν φίρμες και στυλ ρούχων σε κάποιο άτομο, να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να δουν αν έχουν ή δεν έχουν τον ίδιο κώδικα με αυτά.
 
Ρούχα που προβάλλουν μια καλή ή κακή εικόνα
Έχετε ακούσει ποτέ ότι μπορούμε να κρίνουμε έναν άνθρωπο από τα ρούχα του; Δυστυχώς, δεν είναι τόσο απλό.
Δεν υπάρχει ένα πράγμα ή ένα στυλ που κάνει ένα άτομο να φαίνεται επιτυχημένο. Οι ειδικοί, θεωρούν βασικά τα εξής, όταν προσπαθούμε να προβάλλουμε μια θετική εικόνα: το μικρό, μαύρο φόρεμα, το σακάκι, τα παπούτσια. Οτιδήποτε κλασικό, γνωρίζουμε ότι λειτουργεί. Και τι είναι αυτό που κάνει ένα κομμάτι κλασικό; Έχει πολλαπλές λειτουργίες και είναι κατάλληλο για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και τύπους σώματος. Έγινε κλασικό επειδή είναι αποτελεσματικό, άσχετα με το ποιος είναι ο καθένας.
Από την άλλη, δεν υπάρχει ένα κομμάτι ή στυλ που να κάνει ένα άτομο να φαίνεται αποτυχημένο. Οτιδήποτε μοιάζει πρόχειρο, ή χωρίς να το έχει μελετήσει κανείς, κάνει κακή εντύπωση. Τα χειρότερα ρούχα είναι τα… υποκριτικά, αυτά που προσπαθούν να κρύψουν αυτό που είμαστε ή να δείξουν κάτι που δεν είμαστε, ή αυτά που δε μας ταιριάζουν. Οποιαδήποτε ρούχα που δε μας κάνουν να νιώθουμε άνετα, στέλνουν λάθος «μήνυμα» προς τους άλλους.

Μερικά παραδείγματα
- Φοράτε ρούχα υπερβολικά μεγάλα για το σώμα σας: βλέπετε το σώμα σας με διαφορετικό τρόπο από ό, τι οι άλλοι, ή ως μια αντανάκλαση του πώς ήταν κάποτε.
- Φοράτε πολύ πιο νεανικά (ή το αντίθετο) ρούχα για την ηλικία σας: προσπαθείτε ίσως να εκφράσετε την ηλικία που αισθάνεστε πως έχετε, αλλά μπερδεύεστε μεταξύ της πραγματικής και της εσωτερικής ηλικίας σας.
- Φοράτε πάντα ρούχα μεγάλων σχεδιαστών ή μάρκες: θέλετε να επιδεικνύεστε και να δείχνετε ένα οικονομικό στάτους, προκειμένου να αντιμετωπίζεστε καλά από άλλους.
- Φοράτε σχεδόν πάντα μαύρα ρούχα: πέρα από κατάθλιψη, μπορεί να δηλώνει και ένα μόνιμο αρνητικό συναίσθημα, είτε ένα είδος «ασφάλειας», καθώς το μαύρο ρούχο είναι πιο ουδέτερο και επίσημο.
Πηγή :  life
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...