4 Ιαν 2012

Ανταλλακτική οικονομία : Η "Μονάδα" και το "ΤΕΜ" αντί του Ευρώ σε Χανιά & Βόλο


Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων:  Ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση!
Εδώ και ένα σχεδόν χρόνο στο Βόλο οι συναλλαγές δεν γίνονται πλέον αποκλειστικά με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, αφού οι κάτοικοι αγοράζουν και πληρώνουν και με την Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ).
Δίκτυο Ανταλλαγών: Ένας νέος τρόπος συναλλαγής μακριά από το άγχος και την ιδιοτέλεια που δημιουργούν τα χρήματα, μακριά από ....
την αγωνία του να αποκτήσουμε συνεχώς περισσότερα, για να κάνουμε δήθεν τη ζωή μας πιο εύκολη.
Η οικονομική κρίση δημιούργησε προφανώς νέες ανάγκες. Μεγαλύτερη και ποιο σπουδαία όμως από όλες,  είναι η ανάγκη του να μπορεί ο καθένας να ανταπεξέλθει στα νέα οικονομικά δεδομένα και να κατορθώνει να επιβιώνει με αξιοπρέπεια. Κάτι όχι και τόσο εύκολο αυτές τις ημέρες.
Κάπου εδώ λοιπόν προκύπτει η ιδέα της ανταλλακτικής οικονομίας , πρακτική που είχε εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες που είχαν περάσει καταστάσεις ανάλογες ,με αυτές που βιώνουν σήμερα οι Έλληνες.
Η ΙΔΕΑ
Το Δίκτυο Ανταλλαγών (diktyoantallagonxanion.gr) έρχεται να καλύψει τις ανάγκες που αναφέρθηκαν παραπάνω. Όπως είπε το μέλος του δικτύου Γιάννης Μπουλέρος "η ιδέα για τη δημιουργία του Δικτύου, προέκυψε από ένα ντοκιμαντέρ για την Αργεντινή του Γ. Αυγερόπουλου, που είδαμε,  μια παρέα δυο-τριών ατόμων. Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι ανάλογο κι εδώ στα Χανιά. Κουβεντιάζοντας βέβαια με τον κόσμο, διαπιστώσαμε πως πέρα από το παζάρι θα μπορούσαμε να κάνουμε και άλλα πράγματα ,όπως διαδικτυακό εμπόριο, αλλά και να δημιουργηθεί ένα δίκτυο αλληλεγγύης."
"Συνειδητοποιήσαμε κι εμείς και ο κόσμος" ,τονίζει ο κ. Μπουλέρος πως "είμαστε υποχρεωμένοι να δουλεύουμε συνεχώς, χωρίς να έχουμε ελεύθερο χρόνο και βάζοντας σε κίνδυνο την ψυχική μας υγεία, ενώ οι τράπεζες και οι διάφορες εταιρείες αυξάνουν τα κέρδη τους."
Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ
Στη συνέχεια, όπως σημειώνει το μέλος του Δικτύου, έγινε ένα κάλεσμα προς τον κόσμο για να στηρίξει αυτή την προσπάθεια, και λίγο αργότερα  ξεκίνησαν οι συνελεύσεις με αρκετή συμμετοχή από όσους ενδιαφέρονταν και ήταν αρκετοί. "Βάλαμε όλοι μαζί τους κανόνες,  μπήκε μια βάση και ξεκίνησε η λειτουργία του δικτύου. Έχουν ήδη γίνει δυο παζάρια, ενώ οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται διαδικτυακά είναι αρκετές σε καθημερινή βάση. Αυτή τη στιγμή τα μέλη του δικτύου φθάνουν τα 250 και πάμε πάρα πολύ καλά."
ΚΑΝΟΝΕΣ
Το καθετί βεβαία, για να λειτουργήσει αποτελεσματικά και χωρίς προβλήματα πρέπει να διέπεται και από κάποιους κανόνες. Για το Δίκτυο Ανταλλαγών τα πράγματα δεν θα μπορούσε να είναι ασφαλώς διαφορετικά. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, οι κανόνες είναι αρκετά απλοί.
Όπως λέει ο κ. Μπουλέρος, μπαίνοντας ένα μέλος στο Δίκτυο για να κάνει εγγραφή, ακολουθεί κάποια απλά πράγματα: "Απαραίτητος είναι ο σεβασμός προς τον διπλανό του και εκφράζεται ελεύθερα μέχρι του σημείου που δεν ενοχλεί τον συνάνθρωπο του.
Το νόμισμα μέτρησης  που χρησιμοποιεί το Δίκτυο Ανταλλαγών στα Χανιά ονομάζεται "Μονάδα", και έχει την ισοτιμία του ευρώ,  ενώ δεν τοκίζεται ούτε και φορολογείται. Κάθε νέο μέλος με την εγγραφή του, αποκτά ένα λογαριασμό για το εναλλακτικό νόμισμα και ένα αριθμό με τον κωδικό του. Το νέο μέλος του Δικτύου, αποκτά αυτόματα ένα χρεωστικό όριο έως -150 μονάδες και ένα πιστωτικό 250 μονάδων. Αυτό έγινε, για να μπαίνει το κάθε μέλος άμεσα στη διαδικασία του να προσφέρει και να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα ενεργό. Οι συναλλαγές γίνονται και διαδικτυακά ενώ υπάρχει απόλυτη διαφάνεια."
ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Στην ιστοσελίδα του Δικτύου Ανταλλαγών (diktyoantallagonxanion.gr) υπάρχουν όλα τα μέλη και το τι μπορεί να προσφέρει το κάθε ένα ξεχωριστά, αλλά και το τι ζητείται.
Όπως αναφέρει ο κ. Μπουλερός "μπαίνοντας ας πούμε εγώ στην ιστοσελίδα και ψάχνοντας υδραυλικό βρίσκω το άτομο που θέλω και έρχομαι σε επαφή μαζί του, για να συνεννοηθούμε πότε θα έρθει στο σπίτι μου για να φτιάξει την οποιαδήποτε βλάβη. Ο υδραυλικός για να επιδιορθώσει την όποια ζημιά θα με χρεώσει κάποιες Μονάδες, και το έντυπο που είναι υπογεγραμμένο και από τα δύο μέλη δίνεται στους διαχειριστές, για να περαστούν οι Μονάδες στους αντίστοιχους λογαριασμούς. Έτσι ο ένας θα έχει συν και ο άλλος πλην."
Σημειώνεται πως τέτοιου είδους συναλλαγές γίνονται και στο παζάρι του Δικτύου όπου επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα να γίνει και ανταλλαγή ειδών ή προϊόντων μεταξύ των ενδιαφερομένων, που ενδεχομένως δεν επιθυμούν να κάνουν ανταλλαγή με Μονάδες.
ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ
Στόχος του Δικτύου Ανταλλαγών όπως  σημειώνει ο κ. Γιάννης Μπουλέρος είναι " η δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης και συμπαράστασης όπου ο καθένας θα μπορεί εκεί να βρει την στέγη του."
Πέρα από όλα αυτά το μέλος του δικτύου αναφέρεται και στη δημιουργία μιας άλλης ομάδας που διαχειρίζεται τον τομέα της λίστας δράσεων."Δηλαδή οποιοδήποτε πρόβλημα που προκύπτει από τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, και που  αντιμετωπίζει κάποιος συνάνθρωπός μας, είτε είναι μέλος του Δικτύου είτε δεν είναι , μπορεί να απευθυνθεί σε αυτή την ομάδα. Υπάρχουν λογιστές και δικηγόροι μέσα στο Δίκτυο που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όσους έχουν ανάγκη. Ο στόχος είναι ένα Δίκτυο μέσα από το οποίο ο κάθε άνθρωπος θα μπορεί να επιβιώνει προσφέροντας και εκείνος αυτό που μπορεί. Θέλουμε να φτιάξουμε ένα κόσμο χωρίς ανταγωνισμό ,φθόνο,  και με ανθρώπους πρόθυμους, αυθεντικούς και συνεργάσιμους. "
Και όπως δείχνουν τα πράγματα, φαίνεται πως αυτός ο στόχος είναι περισσότερο εφικτός... από κάποιους άλλους...
 Flashnews.gr/ Ανδρέας Γερακάκης
Βόλος. Και εκεί δίχως Ευρώ αλλά με TEM

Αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας που αυτή έφερε, ήταν η δημιουργία της Τοπικής Εναλλακτικής Μονάδας από τους Βολιώτες, οι οποίοι έστησαν το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας για ανθρώπους που δυσκολεύονται ή αδυνατούν να καλύψουν το σύνολο των αναγκών τους με τα εισοδήματα σε ευρώ, μπορούν όμως να «πληρώνουν», προσφέροντας κάποια εργασία ή κάποια δικά τους καινούργια ή μεταχειρισμένα αγαθά, ακολουθώντας το παράδειγμα κοινωνιών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Αγγλία, Ιρλανδία, Αυστρία, Γερμανία), στον Καναδά και στην Ιαπωνία.
Η ΤΕΜ είναι μία Εναλλακτική Μονάδα η οποία δημιουργείται ως αποτέλεσμα μίας συναλλαγής που πραγματοποιείται μέσα σε μία γεωγραφικά καθορισμένη ένωση φυσικών και νομικών προσώπων και επιχειρήσεων στη δική μας περίπτωση στο Νομό Μαγνησίας. Όλες οι συναλλαγές καταγράφονται σε ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης με τρόπο ώστε ανά πάσα στιγμή κάθε μέλος του Δικτύου να μπορεί να έχει μία πλήρη εικόνα γι΄ αυτές, να αναζητήσει πρόσθετες υπηρεσίες και προϊόντα και βέβαια να καταχωρήσει τις δικές του αγγελίες για προσφορά υπηρεσιών και προϊόντων.
Το Δίκτυο ΤΕΜ, όπως εξηγεί στην ιστοσελίδα της η Ένωση Καταναλωτών Βόλου, δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα αλλά και σε επιχειρήσεις να συμμετέχουν δημιουργικά στην κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής μας, αυξάνοντας τις ευκαιρίες απασχόλησης και διάθεσης αγαθών και υπηρεσιών αποκλειστικά στα άλλα μέλη του Δικτύου.
Η ιδέα στήθηκε μια μικρή ομάδα ανθρώπων και σήμερα μετράει τουλάχιστον 200 συμμετέχοντες στην Μαγνησία. Μάλιστα έχει στηθεί και ιστοσελίδα στο http://www.tem-magnisia.gr/index.php για όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν ή να ενημερωθούν περαιτέρω για την ΤΕΜ. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στο Δίκτυο ΤΕΜ, το εναλλακτικό νόμισμα μπορεί να αναστήσει την τοπική αγορά, χωρίς να φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί το ευρώ.
Το παράδειγμα του Βόλου έχει τραβήξει το ενδιαφέρον ομάδων και από άλλες πόλεις, όπως η Αθήνα, η Κατερίνη και η Λαμία που μελετούν το ενδεχόμενο να στήσουν το δικό τους δίκτυο τοπικής εναλλακτικής μονάδας, βασιζόμενοι στις αρχές της ανταλλακτικής οικονομίας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...