31 Ιαν 2012

Η επέτειος της Ευρέσεως της Θαυματουργού Εικόνας και η λαμπαδηφορία με τα Φαναράκια στους δρόμους της Χώρας Τήνου

Η μέρα της Ευρέσεως της Αγίας Εικόνας αποτελεί σημαντική ημέρα για την Τήνο. Οι Τήνιοι πανηγυρίζουν την επέτειο της
Ευρέσεως της Εικόνας της Μεγαλόχαρης και ευγνωμονούν την προστάτιδά τους. Το απόγευμα της παραμονής, η Αγία Εικόνα μεταφέρεται.......
με πομπή στον κάτω Ναό της Ζωοδόχου Πηγής και τοποθετείται κοντά στο σημείο που ήταν θαμμένη εκατονταετηρίδες.
Ακολουθεί Μέγας Εσπερινός με ειδική ακολουθία. Το βράδυ γίνεται ολονυχτία, την οποία παρακολουθεί πλήθος πιστών. Την επόμενη ημέρα τελείται Αρχιερατική λειτουργία, γίνεται κατάθεση στην προτομή του Αρχιεπισκόπου Γαβριήλ και ακολουθεί ειδική εορτή στο Πνευματικό Κέντρο. Το απόγευμα περί την ώρα 2 μ.μ. γίνεται περιφορά της Αγίας Εικόνας μέσα σε κουβούκλιο. Το κρατούν οι Επίτροποι του Ναού και με τη σειρά τους όσοι από τους κατοίκους του νησιού και τους επισκέπτες επιθυμούν αυτήν την τιμή.
 Η λιτανεία ακολουθεί την ίδια πορεία μέσα στους δρόμους της πόλης που ακολουθήθηκε κατά την πρώτη περιφορά της Αγίας Εικόνας την 2 Φεβρουαρίου 1823.
Στην εξέδρα της προκυμαίας γίνεται δέηση και από το δεξί μέρος της πόλης η πομπή γυρίζει στο Ναό. Πριν τον Εσπερινό γίνεται κατάθεση στεφάνου και δέηση στους τάφους των κτητόρων που θυσιάστηκαν για το Ναό.
 Το βράδυ οι μαθητές των σχολείων του νησιού, όλων των βαθμίδων, κάνουν λαμπαδηφορία με τα πρωτότυπα και μοναδικά ξυλόγλυπτα φαναράκια της Τήνου,
 ψάλλοντας  τα Λαϊκά άσματα της Ευρέσεως «Δεύτε Τήνιοι πολίτες να πανηγυρίσωμε...», «Χαίρε Πάναγνε Μαρία...», ακoλουθώντας τη διαδρομή που έκαναν οι πρώτοι λαμπαδηφορείς κρατώντας τα τότε λαδοφάναρα, και περιφέρθηκαν στους δρόμους και στις πλατείες της Χώρας αναγγέλλοντας το χαρμόσυνο γεγονός της Εύρεσης της Εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Ευχή και ελπίδα κάθε ξενιτεμένου Τηνιακού, αλλά και πολλών όσοι έχουν γνωρίσει τη λαμπερή αυτή γιορτή της Ευρέσεως, είναι να βρίσκεται αυτή τη μέρα στη Τήνο και να πανηγυρίσει.  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

Φωτο : Εβελυν Φώσκολου
Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...