31 Ιαν 2012

Ξεχάστε το γραφείο: Ας δουλέψουν από το σπίτι οι υπάλληλοι

Υπέρ: Αδιαμφισβήτητη αποταμίευση
του Nathaniel Borenstein
Παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι από απόσταση θεωρείται ότι περιπλέκουν τη δουλειά ενός μάνατζερ, ένας διάσπαρτος γεωγραφικά χώρος εργασίας κρύβει πολλά πιθανά πλεονεκτήματα που είναι δύσκολο να απορρίψει κανείς.
Για τους περισσότερους κλάδους, η σκοπιμότητα της εργασίας από το σπίτι καθορίζεται σε....
μεγάλο βαθμό από τη δομή του εργοδότη και το κίνητρο του εργαζόμενου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι εργοδότες που προτίθενται να είναι ευέλικτοι σχετικά με τον τόπο εργασίας μπορούν να αποκομίσουν πολλά οφέλη από αυτό.

Μια εταιρεία που υιοθετεί την εξ αποστάσεως εργασία πριν από τους ανταγωνιστές της μπορεί να κερδίσει το πλεονέκτημα στις προσλήψεις. Τα θέματα που αφορούν την εμφάνιση και τον τρόπο ζωής των εργαζομένων λειτουργούν αντιστρόφως ανάλογα προς το ύψος του μισθού τους σε ό,τι αφορά κυρίως την πρώτη γραμμή στελεχών, έτσι ένα «αστέρι» εξ αποστάσεως είναι συχνά προτιμότερο από τον τεχνίτη της διπλανής πόρτας. Η ευελιξία επίσης διευρύνει την γκάμα των αιτήσεων. Όταν μία εταιρεία είναι ανοικτή απέναντι στην πρόσληψη ατόμων με σωματική αναπηρία ή γεωγραφικά απομονωμένων εργαζομένων μπορεί να βελτιώσει τις προοπτικές της για την εξεύρεση ενός υποψηφίου με υψηλή εξειδίκευση.
Η απασχόληση εργαζομένων εξ αποστάσεως μπορεί να μειώσει τα κόστη και να βελτιώσει την παραγωγικότητα. Για παράδειγμα, ορισμένες επιχειρήσεις μπορούν να εξοικονομήσουν 8.000 δολάρια το χρόνο για κάθε εργαζόμενο εξ αποστάσεως. Τα έξοδα γραφείου πέφτουν με λιγότερους ανθρώπους επί τόπου του έργου, ενώ οι μισθοί μπορεί να είναι χαμηλότεροι για τους υπαλλήλους στην περιφέρεια. Επιπλέον, πολλοί εργαζόμενοι συγκεντρώνονται καλύτερα και παράγουν περισσότερο χωρίς τους αντιπερισπασμούς του γραφείου.

Τέλος, η στήριξη των εξ αποστάσεως εργαζομένων απαιτεί πολλές από τις ίδιες διαδικασίες και τεχνολογίες που χρησιμοποιούν οι διεθνείς παίκτες. Μια μικρή εταιρεία που σκέπτεται την επέκταση στο εξωτερικό μπορεί να ωφεληθεί πολύ αν ξεκινήσει μία γεωγραφική διασπορά των θέσεων εργασίας κατ’ αρχάς στη δική της περιοχή.

Ο Nathaniel Borenstein είναι ο επικεφαλής του επιστημονικού τμήματος της Mimecast. Το 1985 ανέπτυξε το Andrew Message System, το πρώτο σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πολυμέσων που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εκτός εργαστηρίου. Το 1992, ο Borenstein δημιούργησε μαζί με συνεργάτες του το πρωτόκολλο MIME, που είναι μέχρι σήμερα το Internet-standard multimedia data format για το e-mail.

Con: Πρόβλημα επικοινωνίας

του Ben Waber, Sociometric Solutions

Έρευνες στο μάνατζμεντ έχουν δείξει ξεκάθαρα ότι χωρίς την εκ του σύνεγγυς αλληλεπίδραση, η απόδοση και πνευματική υγεία των υπαλλήλων μειώνεται και χειροτερεύει ανίστοιχα.

Οι μελέτες που έχω κάνει χρησιμοποιώντας κονκάρδες ταυτότητας με αισθητήρες που καταμετρούν την ανθρώπινη αλληλεπίδραση στο περιβάλλον εργασίας αποδεικνύουν ότι τα άτομα που βρίσκονται σε δίκτυα διεπαφής με άλλα πρόσωπα είναι σχεδόν δύο φορές πιο παραγωγικά από ανρθώπους που κλείνονται τον εαυτό τους ή επικοινωνούν μόνο μέσω e-mail. Το πνευματικό κόστος είναι εξίσου εντυπωσιακό: Η πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδραση βρίσκεται πίσω από κάθε είδους ηθική ικανοποίηση από την εργασία, ενώ η επικοινωνία μέσω e-mail δεν έχει κανένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Τώρα φανταστείτε τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι και βασίζονται μόνο στις ηλεκτρονικές μορφές επικοινωνίας. Για παράδειγμα, πόσο καιρό θα σας έπαιρνε να γράψετε ένα e-mail όπου θα εξηγείτε όλες τις αποχρώσεις της θέσης σας σχετικά με τον προϋπολογισμό της εταιρείας για το τμήμα Ε&Α; Πιθανώς μερικές ώρες.

Έπειτα κάποια άτομα θα έπρεπε να σας απαντήσουν για να σας παρουσιάσουν τη δική τους θέση, ξοδεύοντας επίσης χρόνο για εξηγήσουν τα λεπτά σημεία που δεν σκεφτήκατε να θίξετε όταν γράφατε το δικό σας e-mail, και αυτό το πέρα δώθε θα μπορούσε να διαρκέσει μέρες ή ακόμα και εβδομάδες. Αλλά αν είχατε μία εκ του σύνεγγυς συνάντηση, θα μπορούσατε να είχατε ολοκληρώσει αυτή τη συζήτηση μέσα σε διάστημα μίας ώρας.

Υπάρχει επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι μπορούμε να πάμε έξω για ένα καφέ μετά τη δουλειά. Ακόμη κι αν έχουμε διαφωνήσει, μπορούμε να οικοδομήσουμε το κοινωνικό κεφάλαιο που είναι δύσκολο να αναπαραχθεί μέσω των ηλεκτρονικών μέσων. Χωρίς την δια ζώσης αλληλεπίδραση, οι άνθρωποι νιώθουν μικρότερη δέσμευση ο ένας απέναντι στον άλλο και απέναντι στην επιχείρηση. Έως την εποχή που η τεχνολογία της επικοινωνίας θα βελτιωθεί πολύ, θα εξυπηρετούμαστε καλύτερα επιστρατεύοντας τη μέθοδο της αλληλεπίδρασης την οποία ως είδος έχουμε εξελίξει μέσα από εκατομμύρια χρόνια πρακτικής εφαρμογής: την δια ζώσης επικοινωνία.
Ο Ben Waber είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Sociometric Solutions, μιας εταιρείας συμβούλων διαχείρισης που ειδικεύεται στην τεχνολογία social sensing. Έχει επίσης τη θέση του ανώτερου ερευνητή στο Harvard Business School και είναι εξωτερικός συνεργάτης του MIT Media Lab, όπου και έλαβε το διδακτορικό του στο Human Dynamics Group. O Waber έχει υπηρετήσει ως σύμβουλος για τις τάσεις της τεχνολογίας, τα κοινωνικά δίκτυα και τον οργανωτικός σχεδιασμό σχετικά με θέματα που σχετίζονται με τις LG Electronics, McKinsey & Co. και Gartner.

Πηγή:www.capital.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker  NewsRoom    
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...