31 Ιαν 2012

H τέχνη της πληροφορίας

Προς το Αύριο
Παντρεύοντας τις νέες τεχνολογίες με την αναγεννησιακή τέχνη οι ερευνητές του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας, στην Κρήτη, δημιούργησαν ένα διακριτικό σύστημα ενημέρωσης το οποίο ενσωματώνει επιτυχώς μια οθόνης αφής στον φημισμένο πίνακα του αναγεννησιακού ιταλού ζωγράφου Σάντρο Μποτιτσέλι «Η Γέννηση της Αφροδίτης».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το στοίχημά τους είχε να κάνει με την εισαγωγή πληροφορικών συστημάτων σε......
δωμάτια όπου ως σήμερα κάτι τέτοιο θα φάνταζε ξένο, όπως π.χ. το σαλόνι ή η κρεβατοκάμαρα. «Η συγκεκριμένη εφαρμογή προτείνει μια εναλλακτική λύση στον τομέα της διαρκούς ενημέρωσης, η οποία είναι αισθητικά και λειτουργικά ενσωματωμένη στον χώρο. Πρόκειται ουσιαστικά για μια οθόνη αφής η οποία είναι “μεταμφιεσμένη” σε πίνακα ζωγραφικής» μας εξηγεί ο υποψήφιος διδάκτωρ Νικόλαος Παρταράκης.

Συγκεκριμένα, το λογισμικό του συστήματος «παρακολουθεί» έναν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ανάλογα με τον αριθμό και το είδος των μηνυμάτων που λαμβάνονται αλλάζει με πολύ διακριτικό τρόπο τα στοιχεία του πίνακα.

«Μόλις έρχεται μήνυμα από κάποιον συνεργάτη στο δέντρο δεξιά εμφανίζεται ένα πορτοκάλι, ενώ για κάθε μήνυμα το οποίο έχουμε γράψει δίχως να στείλουμε εμφανίζεται μια πεταλούδα. Αν πάλι έρθουν μηνύματα με ιούς παρουσιάζονται καρχαρίες στη θάλασσα γύρω από την Αφροδίτη, αν υπάρχουν άχρηστα μηνύματα εμφανίζονται σκουπίδια κ.ο.κ. Μπορούμε επίσης να αλλάξουμε το χαμόγελο της Αφροδίτης και να είναι, π.χ., λυπημένη, μέχρις ότου έρθει μήνυμα από συγκεκριμένο αποστολέα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουμε το είδος των μηνυμάτων που έχουν έρθει και ταυτόχρονα σε έναν κοινόχρηστο χώρο να έχουμε κωδικοποιημένη προσωπική πληροφορία».

Η εντυπωσιακή αλλά παρ’ όλα αυτά οικονομική εφαρμογή έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται σε λειτουργία στους χώρους του ΙΠ-ΙΤΕ εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Χαϊδέψτε το κάθισμα και δυναμώστε τον ήχο

Με ένα χάδι στην… ταπετσαρία του αυτοκινήτου μας θα μπορούμε μελλοντικά να ελέγχουμε την ένταση του ηχοσυστήματός του, σύμφωνα με καναδούς επιστήμονες.

Ο λόγος για το τελευταίο project των ειδικών του Πολυτεχνείου του Μόντρεαλ, οι οποίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν υφάσματα ευαίσθητα στην αφή.

«Για την ακρίβεια, προσπαθούμε να προσθέσουμε την εμπειρία του χειρισμού ενός smartphone στα υφάσματα» εξηγεί ο ερευνητής Μαξίμ Σκορομπόγκατι. «Αναζητούμε εφαρμογές της τεχνολογίας αυτής όπου θα μπορούμε να “κεντήσουμε” λεπτούς και μη επεμβατικούς διακόπτες, αποφεύγοντας τα αντιαισθητικά κουμπιά» προσθέτει.

Οι ερευνητές δημιούργησαν μια μαλακή ίνα από πολυμερές με ηλεκτρικές ιδιότητες την οποία στη συνέχεια προσέθεσαν στην ύφανση ενός υφάσματος. Ανάλογα με το σημείο στο οποίο το ύφασμα δέχεται… χάδια αλλάζουν και οι ηλεκτρικές του ιδιότητες.

Το hi-tech ύφασμα μάλιστα δεν φάνηκε να επηρεάζεται κατά τη διαδικασία καθαρισμού, γεγονός που το κάνει αυτομάτως κατάλληλο για υφάσματα που υφίστανται «ταλαιπωρία», όπως π.χ. η ταπετσαρία του αυτοκινήτου ή ακόμη και εκείνη του σαλονιού.

Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες εκφράζουν ήδη το ενδιαφέρον τους για τη νέα τεχνολογία. «Οι ευαίσθητες στην αφή επιφάνειες αποτελούν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τεχνολογία για τον έλεγχο λειτουργιών εντός του οχήματος» δηλώνει χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της γερμανικής BMW Μελίνα Αουλίνγκερ.

Σκάνερ για iPad


Ονομάζεται iConvert και αποτελεί μια μικρή κυλινδρική «μπάρα» σάρωσης που έρχεται να συνοδεύσει το iPad της Apple.

Χάρη σε μια οπή στο επάνω μέρος της, η εύχρηστη συσκευή επιτρέπει την τοποθέτηση της ταμπλέτας με τρόπο ώστε να μετατρέπεται σε οθόνη, προκειμένου ο χρήστης να παρακολουθεί και να χειρίζεται εύκολα τη διαδικασία της σάρωσης εγγράφων. Η ψηφιοποίηση πραγματοποιείται γρήγορα, μέσω της εισαγωγής τους στην κάτω οπή. Η συσκευή «τραβάει» το χαρτί, το οποίο περνάει από την άλλη πλευρά, ενώ παράλληλα στην οθόνη εμφανίζεται η ψηφιακή του εικόνα με ανάλυση 300 dpi.

Ετσι, ο χρήστης μπορεί να αποθηκεύσει στο iPad του σε χρόνο-ρεκόρ επίσημα έγγραφα, αποδείξεις, φωτογραφίες ή ακόμη και τις ζωγραφιές των μικρών καλλιτεχνών του.

H πρακτική συσκευή αναμένεται να διατεθεί μέσα στον Φεβρουάριο από το διαδικτυακό κατάστημα Brookstone προς 150 δολάρια, δηλαδή περίπου 116 ευρώ.

Μανικετό-κουμπα με… Wi-Fi


Μέχρι πρότινος τα μανικετόκουμπα παρέπεμπαν σε καλοντυμένους κυρίους. Τα μανικετόκουμπα νέας γενιάς όμως, πέρα από εκλεπτυσμένο αξεσουάρ μόδας, αποτελούν πλέον και υπερσύγχρονο αξεσουάρ… τεχνολογίας.

Τα επάργυρα μανικετόκουμπα του… Τζέιμς Μποντ παρουσιάζονται στο διαδικτυακό κατάστημα Firebox. Διαθέτουν «φιλόξενο» USB με χωρητικότητα 2GB και δυνατότητα μετατροπής τους σε hotspot ασύρματου δικτύου Wi-Fi. Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να τα ανοίξει και να τα εφαρμόσει στη θύρα USB του υπολογιστή του. Ετσι μπορεί να «σύρει» σε αυτά τα επιλεγμένα αρχεία, ενώ με τη συνοδεία ενός ειδικού λογισμικού μπορεί να εισαγάγει τον ίδιο και τις συσκευές του (smartphone, tablet κ.ά.) στον κόσμο του Διαδικτύου.

Τα «έξυπνα» μανικετόκουμπα παρ’ όλα αυτά μάλλον απευθύνονται σε συγκεκριμένο καταναλωτικό κοινό, καθώς η τιμή τους εκτοξεύεται στα 234 ευρώ.

Πηγή : tovima.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker  Τεχνολογία

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...