30 Ιαν 2012

Κριεζώτου αρ. 3. Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας. Το Σπίτι, το Εργαστήριο και η Πινακοθήκη

ΤO βιβλίο αφηγείται τη ζωή του μεγάλου ζωγράφου Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα (26 Φεβρουαρίου 1906 - 3 Σεπτεμβρίου 1994) παράλληλα με τις μεταμορφώσεις της Κριεζώτου 3, του μεσοπολεμικού κτιρίου που υπήρξε για τον καλλιτέχνη τόπος κατοικίας και δημιουργίας για πάνω από σαράντα χρόνια. Η οικία του μετατράπηκε σε μουσείο....
πριν από τον θάνατό του, διασκευασμένη από τον ίδιο και με τα δωμάτια να παραμένουν όπως ήταν όταν τα χρησιμοποιούσε. Μόνιμη έκθεση, που οργανώθηκε από τον ίδιο τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα –τον εξοχότερο εκπρόσωπο του ελληνικού μοντερνισμού– στεγάζεται σε χώρο της ιδιόκτητης πολυκατοικίας στην οδό Κριεζώτου 3 στην Αθήνα, όπου έζησε επί 40 χρόνια ο καλλιτέχνης.

Στον χώρο αυτό παρουσιάζονται έργα από όλους τους τομείς της δραστηριότητάς του. Στο βιβλίο που οι σελίδες του περιέχουν 795 φωτογραφίες σε ιδιαίτερη ενότητα παρουσιάζονται το εργαστήριο και η πινακοθήκη του, ύστερα από τις σημερινές διαρρυθμίσεις και τις κτιριολογικές αποκαταστάσεις, ενώ ο τόμος ολοκληρώνεται με την αναλυτική καταγραφή της συλλογής έργων τέχνης του Χατζηκυριάκου-Γκίκα, που ανήκει στο Μουσείο Μπενάκη.

Έκδοση: Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2011
Σελίδες: 328 με 208 α/μ και 587 φωτογραφίες
ISBN: 978-960-476-100-5
Τιμή με έκπτωση: 45,00€
Συγγραφέας: Εβίτα Αράπογλου
Εκδόσεις: Μουσείο Μπενάκη
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...