30 Ιαν 2012

Όταν η γυναίκα είναι ζηλιάρα

Είμαστε μαζί 2 χρόνια και δεν μπορώ να απαλλαγώ από τη σκέψη ότι εκείνος με απατά. Ψάχνω το τηλέφωνό του, ελέγχω τις κινήσεις του αναμένοντας υπό μιαν έννοια μια αναπάντεχη προδοσία. Βοηθήστε με, μου είπε ότι τον πνίγω και ότι δεν ότι είναι πια ευτυχισμένος μαζί μου.
Τα όρια ανάμεσα στην φυσιολογική και την παθολογική ζήλεια μοιάζουν δυσδιάκριτα αν σκεφτεί κανείς ότι είναι αδύνατον να ......
αγαπάς και να μην φοβάσαι ότι ο άλλος θα φύγει. Ωστόσο όταν η συμπεριφορά μας είναι δυσανάλογη με το υπάρχον πλαίσιο, όταν μεταφράζουμε κάθε ερέθισμα ως απειλή τότε παγιδευόμαστε τυφλά μέσα στο ιδιότυπο κελί που οικοδομεί τη ζήλια.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση , η έντονη δυσπιστία που σε κάνεις να βρίσκεσαι σε μία μόνιμη επιφυλακή απέναντι στους άλλους, η νοσηρή ανάγκη για έλεγχο, τα παιδικά βιώματα απόρριψης, προδοσίας και οι αιφνίδιοι αποχωρισμοί στην παιδική ηλικία συχνά ελλοχεύουν πίσω από τη ζηλοτυπία.

Το φαινόμενο και οι παρενέργειες της παθολογικής ζήλιας έχει εμπνεύσει λογοτέχνες και δημιουργούς, παραδειγματική φιγούρα ο Οθέλλο του Σαίξπηρ, το «Τούνελ» του Ερνέστο Σάμπατο, η «Ολέθρια Σχέση». Η κατάληξη της μπορεί να είναι μοιραία οδηγώντας στην καταστροφή του άλλου ή την αυτοκαταστροφή.

Το χτίσιμο της εμπιστοσύνης είναι η απάντηση στο πρόβλημα, φυσικά στα πλαίσια μιας ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας η οποία θα σας βοηθήσει να εμπιστευτείτε καταρχήν τον θεραπευτή σας. Η δυνατότητα εμπιστοσύνης δεν είναι μία αυτονόητη υπόθεση, ιδιαίτερα όταν εκείνη συνάδει με το ψέμα, την κακοποίηση, την εγκατάλειψη.  Η αποσύνδεσή της όμως από τις αρνητικές αυτές ερμηνείες μπορεί να είναι λυτρωτική.

Της Μυρσίνης Κωστοπούλου
Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...