29 Ιαν 2012

Δείτε Το Πιο Μακροχρόνιο Πείραμα Σε Εξέλιξη

Το 1927 ο καθηγητής φυσική Thomas Parnell ξεκίνησε ένα πείραμα στα κολλώδη υγρά. 85 χρόνια μετά, ακόμη περιμένουμε τα αποτελέσματα. Όλα ξεκίνησαν με ένα χωνί, ένα δοχείο εργαστηρίου και λίγο λιωμένη πίσσα (λιθανθρακόπισσα ).
Ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Queensland στηνΑυστραλία, ήλπιζε να επιδείξει πως η στερεοποιημένη πίσσα στην πράξη συμπεριφέρεται σαν υγρό σε.....
θερμοκρασία δωματίου. Για να το αποδείξει, έλιωσε λίγη πίσσα , την αφησε να στεροποιηθεί για τρία χρόνια και την έβαλε σε ένα χωνί πάνω από ένα δοχείο εργαστηρίου.
Η πρώτη σταγόνα έπεσε στο δοχείο μετά από οχτώ χρόνια. Η δεύτερη βγήκε μετά από εννέα χρόνια. Μέχρ να πέσει η τρίτη ο καθηγητής είχε πεθάνει. Μετά τον θάνατο του το πείραμα μπήκε στο ράφι, μέσα σε μια ντουλάπα. Αργότερα ο καθηγητής  John Mainstone που ήρθε στο πανεπιστήμιο το 1961 και μετά από διαβουλεύσεις κατόρθωσε το 1975 να βάλει το πειραμα σε δημόσια θέα το 1975, χωρίς ούτε ο ίδιος να φαντάζεται την δημοφιλία του.
 H έκτη σταγόνα έπεσε το 1979
Σήμερα το πείραμα είναι σε δημόσια θέα όλο το 24ωρο μέσω μιας ειδικά για αυτό το σκοπό web κάμερας.
Αναγνωρίζεται σαν το μακροβιότερο πείραμα εργαστηρίου σε εξέλιξη και είναι διαθέσιμο για θέα σε ειδική ιστοσελίδα του πανεπιστημίου.
Ο καθηγητής Mainstone αναμένει την επόμενη σταγόνα να πέσει κάποια στιγμή στην επόμενη χρονιά, αλλά μην ανυπομονείτε για αυτό. Η τελευταία σταγόνα έπεσε το 2000., αλλά δυστυχώς δεν καταγράφηκε λόγω βλάβης της κάμερας ακριβώς όταν συνέβει. Σημειώστε πως το ιξώδες-αντίσταση στην ροή ( της πίσσας που περιέχεται στο χωνί) είναι 230 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερο από αυτό του νερού!
Βύρων Παπαδόπουλος - dailytech.gr

Πηγή: www.engadget
Επιμέλεια : Mykonos Ticker  Τεχνολογία
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...