29 Ιαν 2012

Μύκονος: Χτίζουν τώρα τα αυθαίρετα για να προλάβουν τον νόμο.

(Φωτό αρχείου)
Σε οικοδομικό οργασμό η Μύκονος - Όργια παρανομιών μπροστά τα μάτια της πολεοδομίας.
Δεκάδες οικοδομικές εργασίες στο νησί παρά το τσουχτερό κρύο.

Οικοδομικός οργασμός με άρωμα... παρανομίας παρατηρείται στη Μύκονο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής της Κυριακής». Κατοικίες ανεγείρονται χωρίς άδεια, από ιδιοκτήτες πρόθυμους να πληρώσουν τα υψηλά πρόστιμα, προκειμένου να τις εντάξουν στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα, παρά τα όσα ορίζει ο σχετικός νόμος.

Όπως σημειώνει ο απεσταλμένος της «ΚτΚ» στη Μύκονο, Γιώργος Λιάλιος, δύο ξενοδοχεία, το ένα στα «περίχωρα» της Χώρας και το άλλο πάνω από διάσημη παραλία του νησιού, προσθέτουν δωμάτια.
Σε μία άλλη παραλία χτίζεται ολόκληρο μπαρ στα όρια της ακτής, ενώ αρκετά είναι...
και τα μεμονωμένα σπίτια που χτίζονται σε διάφορα σημεία του νησιού. Το πιο συνηθισμένο θέαμα όμως είναι οι προσθήκες: ένα δωμάτιο, μία αποθήκη, ένα γκαράζ.
Ως εδώ ,τίποτα το μεμπτό. Αλλωστε, σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Μυκόνου, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν εκδοθεί στο νησί περί τις 250 άδειες που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ.
Αυτό που δύσκολα θα συναντήσει κανείς στις δεκάδες οικοδομές του νησιού είναι η γνωστή πινακίδα – που υποχρεωτικά θα πρέπει να βρίσκεται σε εμφανές σημείο, μπροστά από την οικοδομή – με τον αριθμό της οικοδομικής άδειας.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Δήμο Μυκόνου, στην πολεοδομία έχουν κατατεθεί 160 καταγγελίες που πρέπει να ελεγχθούν, οι περισσότερες ανώνυμες.

Όπως τόνισε στην «Κ» ο Σταύρος Μαντζιβής, υπεύθυνος του νεοσύστατου πολεοδομικούς γραφείου Μυκόνου, «Τα περισσότερα απ’ όσα χτίζονται σήμερα στο νησί δεν έχουν άδειες.
Στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα ,ο νομοθέτης έδωσε προθεσμία για να «τακτοποιήσεις» το παράνομο κτίσμα το να έχει ανεγερθεί ο φέρων οργανισμός έως την 28η Ιουλίου 2011.Ηταν σαν να έδωσε το σύνθημα :πηγαίνετε και χτίστε αυθαίρετα και μετά δηλώστε ότι έχουν χτιστεί πριν από τις 28 Ιουλίου»
«Για να φαντασθείτε, κάποιος επιχείρησε να χτίσει παράνομα σχεδόν απέναντι  από τα γραφεία μας! Πήγαμε να ζητήσουμε οικοδομική άδεια και μέχρι να έρθει η αστυνομία είχαν εξαφανιστεί όλοι, για να αποφύγουν το αυτόφωρο. Στο πολεοδομικό γραφείο είμαστε μόλις δύο έμπειροι υπάλληλοι, ο ένας έτοιμος να φύγει με την εφεδρεία για να ελέγξουμε όλες τις καταγγελίες. Δεν έχουμε καν αυτοκίνητο, πηγαίνουμε με δικά μας μέσα».

«Ο λόγος που στη Μύκονο το φαινόμενο είναι τόσο εκτεταμένο, είναι ότι στο νησί έχουν χρήματα και για να χτίσουν γρήγορα και για να πληρώσουν τα πρόστιμα την επόμενη ημέρα», λέει στην «Κ» ένας μηχανικός. «Έχω ακούσει μέχρι και την περίπτωση ανθρώπου που ζήτησε να δηλώσει ο μηχανικός 200 επιπλέον τετραγωνικά, ένα ολόκληρο κτίριο, το οποίο δεν έχει ακόμα χτιστεί, αλλά θα «προστεθεί» στις φωτογραφίες που κατατίθενται μέσω του υπολογιστή».

Τι λέει ο Δήμαρχος του νησιού, πάντως ,Θανάσης Κουσαθανάς-Μέγας έχει αρκετά διαφορετική εικόνα. «Μόλις διαπιστωθεί υπέρβαση αδείας, αμέσως επεμβαίνουν η αστυνομία και η πολεοδομία και οι εργασίες  διακόπτονται. Κανείς δεν κινδυνεύει να χτίσει παράνομα τώρα γιατί αν το κτίριο  βρεθεί στα  «μπετά», τότε δεν μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα. Καταγγελίες  για αυθαιρεσίες έχουν γίνει, αλλά  ελέγχονται όλες. Το πολεοδομικό γραφείο, όμως, είναι νεοσύστατο και παρά τις προσπάθειές μας, υποστελεχωμένο, ενώ το φορτίο των υποχρεώσεών του βαρύ.»

Πηγή : Καθημερινή της Κυριακής(έντυπη εκδοση)
Επιμέλεια : Mykonos Ticker  NewsRoom    
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...