31 Ιαν 2012

Ποιες είναι οι λύσεις για ένα τέλειο χαμόγελο;

Η Ιωάννα Καζάκου D.D.S, MSc, Οδοντίατρος, Κέντρο Στοματικής Υγείας "STOMA", εξηγεί τις διαφορές για την αναδιαμόρφωση του χαμόγελού μας, ανάμεσα στην ορθοδοντική θεραπεία και στην δυνατότητα αποκατάστασης με την μέθοδο της αισθητικής οδοντιατρικής.
Η ανάγκη για ορθοδοντική θεραπεία ταυτίζεται σε μεγάλο μέρος με την ανάγκη του......
σύγχρονου ανθρώπου για υγεία στη στοματική του κοιλότητα καθώς και αρμονική εμφάνιση του χαμόγελού του.

Πιο συγκεκριμένα, η ορθοδοντική θεραπεία επιδιώκει τη φυσιολογική λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος και την ωραία και αρμονική εμφάνιση των δοντιών.

Η αύξηση του αριθμού των ενηλίκων που κάνουν ορθοδοντική θεραπεία σήμερα, οφείλεται στην εξέλιξη των ορθοδοντικών μηχανισμών που είναι πολύ πιο αισθητικοί, λιγότερο εμφανείς μέχρι και … αόρατοι (“γλωσσικά σιδεράκια”). Επιπλέον, σε ένα μεγάλο αριθμό περιστατικών μπορεί να γίνει και η χρήση διαφανών ναρθήκων, invisalign technique, οι οποίοι πραγματικά αποτελούν μεγάλη ευκολία για τον ενήλικα.

Παρόλα αυτά, η ορθοδοντική λύση απαιτεί μεγάλα χρονικά διαστήματα σχετικής ταλαιπωρίας για τον πολυάσχολο ασθενή και μια μεγάλη χρονική δέσμευση για την επίτευξη του επιδιωκόμενου αποτελέσματος. Πολύ συχνά δε, αυτό υποτροπιάζει είτε λόγω αφαίρεσης των ορθοδοντικών μηχανισμών- brackets νωρίτερα λόγω αδυναμίας ολοκλήρωσης του σχεδίου θεραπείας, είτε επειδή η ορθοδοντική στους ενήλικες υποτροπιάζει κατά τι ευκολότερα έτσι κι αλλιώς. 

Επιπλέον, η παρέμβαση για τη μετακίνηση των δοντιών κατά την ενήλικη περίοδο του ατόμου ενοχλεί σημαντικά το περιοδόντιό του - οστό γνάθων και ουλικούς ιστούς - με αποτέλεσμα το άτομο να είναι πλέον πιο επιρρεπές σε περιοδοντική νόσο (απώλεια υγιών δοντιών).         

Εναλλακτικά στην ορθοδοντική θεραπεία έρχεται η αισθητική οδοντιατρική να δώσει λύση αντίστοιχου αποτελέσματος. Η αισθητική οδοντιατρική μπορεί να διορθώσει τόσο το λειτουργικό κομμάτι όσο και το αισθητικό, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα! Υπάρχουν περιστατικά που μπορούν να διορθωθούν ακόμη και σε μία επίσκεψη! Χρησιμοποιώντας όποια σύγχρονη τεχνική είναι η καταλληλότερη για το εκάστοτε περιστατικό, ο ασθενής μπορεί να χαρεί ένα όμορφο λαμπερό αρμονικό χαμόγελο το πολύ σε 2 εβδομάδες!

Η λύση για να πραγματοποιηθεί μια πλήρης αναδιαμόρφωση του χαμόγελου (smile design - smile makeover) μπορεί να δοθεί ή με ελάχιστα παρεμβατικές μεθόδους όπως: άμεσες όψεις (direct venears), λεπτές όψεις πορσελάνης σα φακός επαφής (lumineers), όψεις πορσελάνης (veneers) ή και με πιο παρεμβατικές λύσεις εάν κρίνεται σκόπιμο, π.χ. στεφάνες ή οδοντικά εμφυτεύματα.

Ακολουθώντας πιστά όλους τους κανόνες αισθητικής δοντιών και μαλακών μορίων μπορεί ο εξειδικευμένος οδοντίατρος να δημιουργήσει το κατάλληλο χαμόγελο ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του προσώπου του κάθε ενήλικα.

Τελειώνοντας, θεωρώ ότι ο οδοντίατρος οφείλει να παραθέσει στον ασθενή του και τις δυο εκδοχές αναδιαμόρφωσης του χαμόγελου αναφέροντας ξεκάθαρα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε προσέγγισης και ο ασθενής θα διαλέξει αυτό που του ταιριάζει!

Ιωάννα Καζάκου D.D.S, MSc
Οδοντίατρος - Κέντρο Στοματικής Υγείας Stoma
www.stoma.com.gr

Πηγή : ygeiaonline.gr 
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...