4 Ιαν 2012

Πρωινό… το πιο απαραίτητο γεύμα


Το πρωί, οι περισσότεροι από μας τρέχουμε! Βιαζόμαστε και αργούμε στη δουλειά, καθώς και οι μαθητές στο σχολείο… Λίγο … πριν χτυπήσει το κουδούνι, η υγιεινή διατροφή αλλά και το σωστό πρωινό, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για μας, όσο και για τους μικρούς μαθητές. Μας υπενθυμίζουν λοιπόν πως η αποχή από το πρωινό, μπορεί να προβεί μοιραία!
Το πρωινό γεύμα, είναι και ένα από τα βασικότερα, το οποίο εάν δεν καταναλωθεί, μπορεί.....
να προκαλέσει πληθώρα διαταραχών. Κάποιες λοιπόν από αυτές είναι: Η χαμηλή συγκέντρωση, η αύξηση του σωματικού βάρους, η μειωμένη αποδοτικότητα και τόσα άλλα…
Υπάρχουν άνθρωποι που καταναλώνουν το ίδιο πρωινό κάθε μέρα. Μέσα σε αυτούς, μπαίνουν και οι μικροί μαθητές, που οι γονείς τους δεν έχουν φαντασία, ή δεν έχουν την διάθεση και το χρόνο να ασχοληθούν με το πρωινό τους. Δίνουν στα γρήγορα ένα γάλα στα παιδιά τους και αισθάνονται ότι το γεύμα αυτό έχει καλυφθεί.
Με αυτό τον τρόπο όμως και λόγω του ότι η μονοφαγία προκαλεί ελλείψεις σε ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών, μπορεί να δημιουργήσει και αβιταμινώσεις, ελλείψεις θρεπτικών συστατικών κ.α. Με την λήψη ενός σωστού πρωινού γεύματος, θα έχουν καλυφθεί και όλες οι ανάγκες του οργανισμού, ενώ θα μπορεί ο ίδιος ο οργανισμός να αντεπεξέλθει στο καθημερινό πρόγραμμα.
Τι όμως είναι αυτό που πρέπει να φάμε σαν πρωινό, για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες;
Τρία είναι αυτά που πρέπει να έχει το γεύμα αυτό, για να είναι θρεπτικό:
1)Κάτι πρωτεϊνούχο:Όπως το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, το κασέρι, το άπαχο κρέας (π.χ. γαλοπούλα- πάριζα χαμηλή σε λιπαρά), το ξινόγαλο, το αβγό κ.λ.π.
2)

Κάτι φρέσκο: Σαν τα φρούτα, τους χυμούς, ξερά φρούτα, αλλά και γιατί όχι τα λαχανικά

και τέλος

3)Κάτι με άμυλο: όπως το ψωμί, τα δημητριακά, τα μπισκότα ή το κέικ, η πίτα, οι φρυγανιές, οι ρυζογκοφρέτες…

5 παραδείγματα, για να κατανοήσετε την διαδικασία:

Γάλα 1,5% με δημητριακά, όπου καλό θα ήταν τα δημητριακά αυτά να είναι χωρίς ζάχαρη (όπως το κουάκερ) και αποξηραμένα φρούτα (αγαπημένη γεύση για μικρούς και μεγάλους: 1 ποτήρι 1,5% γάλα με ½ φλ. βρώμη, 1κ.γ. ανάλατους ξηρούς καρπούς και φρέσκια φράουλα ή ξερά φρούτα.
1 βραστό αβγό με 1-2 φέτες ψωμί και ντομάτα (σαν σάντουιτς)
1 τόστ με 2 φέτες ψωμί, 1 του τοστ τυρί, 1 φέτα γαλοπούλα και 1 φυσικός χυμός
1 τόστ με ταχίνι κακάο και φράουλα ή μπανάνα, με 2κ.γ. φιλέ αμύγδαλο, 1 ποτήρι γάλα και 1 φυσικός χυμός
1 ξινόγαλο ή γιαούρτι με 1 κομμάτι πίτα και 1 φρούτο

Τέλος θα ήθελα να σημειώσω πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά αγαπούν να σας αντιγράφουν!..

Έτσι λοιπόν, μην χρησιμοποιήσετε την έκφραση, πιες το γάλα σου, θα σου κάνει καλό.

- Εάν δεν το πίνετε εσείς οι ίδιοι.

Γιατί; Θα εκπλαγείτε από την αθώα ερώτηση που θα κάνουν τα παιδιά σας: Εσένα μαμά/ μπαμπά δε σου κάνει καλό;Ή ακόμα καλύτερα το: Εσύ γιατί δεν το πίνεις;

Το πρωινό εκτός των άλλων, δίνει μια ευκαιρία για συνομιλία με την οικογένεια! Στο πρωινό γεύμα, μπορούν να συμμετέχουν όλοι. Ξυπνήστε 5 και μόνο λεπτά νωρίτερα από το προκαθορισμένο και επενδύστε σε αυτά τα 5 λεπτά! Πραγματικά αξίζει τον κόπο, γιατί με αυτό τον τρόπο θα δείτε μεγάλες αλλαγές, τόσο στo σώμα σας, όσο και στη ψυχολογία σας. Ευκαιρία λοιπόν για αλλαγή! Και όλα αυτά, σε 5 μόνο λεπτά. Ακολουθήστε το και το αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει.

Πηγή: iator.gr
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...