14 Αυγ 2011

Τα «πράσινα stage» είναι εδώ


Ευρείες αντιδράσεις από την αντιπολίτευ­ση (Ν.Δ., ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) έχει προκαλέ­σει το Πρόγραμμα «Κοινωφελούς Εργα­σίας» που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης την περασμένη Τετάρτη στην κυβερνητική επιτροπή, ως εργαλείο για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Οι αναφορές για «πράσινα stage» και αναγό­ρευση των ΜΚΟ σε «γραφεία ενοικίασης εργα­ζομένων» στο Δημόσιο είναι ..
χαρακτηριστικές. Ειδικά με τη Ν.Δ. πυροδοτήθηκε κόντρα μετά την αποκάλυψη του «Ελεύθερου Τύπου» για την ανάμειξη του γραφείου του βουλευτή Σερ­ρών του ΠΑΣΟΚ Στ. Κουτμερίδη στη σύσταση ΜΚΟ με στόχο το σχετικό πρόγραμμα της πε-ριφέρειάς του, και μάλιστα πριν καλά - καλά ανακοινωθεί το πρόγραμμα.
Τα δεδομένα είναι τα εξής: 280 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ θα διατεθούν για τη «στήρι­ξη» 55.000 ανέργων, οι οποίοι στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος πεντάμηνης διάρκειας θα προσλαμβάνονται στον στενό κι ευρύτερο δημόσιο (ΟΤΑ) τομέα, με μισθό κάτω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, δηλαδή 625 ευρώ, επί των οποίων το 5% αντιστοιχεί στον δικαιούχο - μεσάζοντα που αναλαμβάνει να τρέξει το πρόγραμμα.
Δικαιούχοι είναι σε πρώτη φάση ΜΚΟ, Εργα­τικά Κέντρα και συνδικαλιστικοί φορείς. Το πρόγραμμα απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε μακροχρόνια ανέργους ή σε ανέργους έως 30 ετών και αφορά 25 περιοχές σε όλη τη χώρα που πλήττονται από υψηλά επίπεδα ανεργίας. Με δεδομένη την πριμοδότηση της ανεργίας και θεσμικά (πέραν δηλαδή των συνεπειών της ύφεσης, που κι αυτή αποτελεί πολιτική επιλογή), π.χ. με την απελευθέρωση των απο­λύσεων, την ενδυνάμωση των εργοδοτών με τη θεσμοθέτηση των επιχειρησιακών συμβά­σεων, το επερχόμενο μαχαίρι στις δημοσιοϋπαλληλικές θέσεις ερ­γασίας μέσω της «εφεδρείας», μπορεί κανείς να διακρίνει στο εν λόγω πρόγραμμα ποικίλες στοχεύσεις πλην της καταπολέ­μησης της ανεργίας.
Πρώτα - πρώτα την απόσυρση του Δημοσί­ου από «δεσμεύσεις» (νομικές, μισθολογικές) απέναντι στους εργαζόμενους, την απουσία εργασιακών δικαιωμάτων, τη γενίκευση της ελαστικοποιημένης εργασίας ακόμα και σε τομείς (Υγεία - Παιδεία) με πάγιες και διαρκείς ανάγκες και την υπονόμευση - μετά την κα­τάργηση των κλαδικών συμβάσεων - και του κατώτατου μισθού της ΕΓΣΣΕ, τη νόθευση των στατιστικών στοιχείων της ανεργίας, τη δι­αιώνιση των πελατειακών σχέσεων και την τακτοποίηση ημετέρων αποθέωση  στις ΜΚΟ - δικαιούχους. Άραγε τι ακολουθεί; Μήπως η... εθελοντική «εργασία»;

Πηγη  topontiki.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...