15 Αυγ 2011

Γιατί η επόμενη μεγάλη εφεύρεση θα προέλθει από μικρές καινοτομίες;


Ο James L. McQuivey, Ph.D. είναι αντιπρόεδρος και βασικός αναλυτής Forrester Research η οποία εξειδικεύεται στην υποστήριξη των επαγγελματιών που εργάζονται στο χώρο της στρατηγικής της προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών προς τους καταναλωτές.
Όλοι μας θέλουμε να δημιουργήσουμε την επόμενη μεγάλη εφεύρεση. Στον κόσμο της τεχνολογίας αυτή η τάση συχνά ....
μεταφράζεται με τη φράση: “Πώς μπορώ να φτιάξω το επόμενο iPad?” Η ερώτηση αυτή, χωρίς να έχει σημασία το πώς τη θέτει κανείς, είναι η λάθος ερώτηση.
Όταν οι άνθρωποι ρωτούν σχετικά με την επόμενη μεγάλη εφεύρεση, βλέπουν την καινοτομία ως μία γραμμική διαδικασία προς μία τελείως καινούρια, επαναστατική τεχνολογία. .Φυσικά, ο καθένας προσπαθεί να εφεύρει κάτι καινούριο, ωστόσο δεν υπάρχει αυτή η ίσια γραμμή που οδηγεί στην καινούρια τεχνολογία.  Ακριβώς επειδή η γραμμική πορεία προς το ολοκαίνουριο έχει πεθάνει, η επόμενη μεγάλη εφεύρεση δε θα χρειαστεί χρόνια έρευνας και ανάπτυξης. Δε θα αναπτυχθεί μέσα σε ένα μεγάλο επιστημονικό εργαστήριο, με δεκάδες υποψήφιους διδάκτορες από πάνω τους, δεν θα έχει ημερομηνία για να λανσαριστεί δημόσια, και για την οποία ο τύπος θα ξεροσταλιάζει και θα της πάρει χρόνια για να βγάλει εκατομμύρια δολάρια.
 Αντίθετα, η επόμενη εφεύρεση θα έρθει από εκεί που δεν το περιμένουμε. Θα συνδυάσει με ένα κατ’ επίφαση άμορφο τρόπο, σχεδόν σαν κολάζ, όλες τις προηγούμενες εφευρέσεις. Η επόμενη μεγάλη εφεύρεση θα δημιουργηθεί με το να “ανακαινίσουμε” όσο αυτό είναι δυνατό, αυτό που ήδη βρίσκεται δίπλα μας, το ήδη υπάρχον. Ο  όρος “ανακαίνιση του ήδη υπάρχοντος” (innovating the adjacent possible),  χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Steven Johnson, ο οποίος τη δανείστηκε από την εξελικτική βιολογία. Βασικά, αναφέρεται  στο γεγονός ότι κάθε καινοτομία προκύπτει  ξεκάθαρα μέσα από το παρόν. Για παράδειγμα, το  iPad, δεν εφηύρε ξανά τον τροχό,  αντίθετα εφάρμοσε ιδέες που προϋπήρχαν στο iPhone της Apple και στα  laptops της ίδιας εταιρείας με τρόπο τέτοιο ώστε να δημιουργήσει ένα νέο και επαναστατικό προϊόν.   
 Η εξαιρετική εφυΐα του κατορθώματος της  Apple δεν έγκειται στην απόλυτη καινοτομία, αλλά στη “ανακαίνιση” και προσαρμογή του ήδη υπάρχοντος έτσι ώστε να συνδυάζει τις καλύτερες εφευρέσεις που άλλοι δημιούργησαν ώστε να δημιουργήσει μία εντελώς νέα και μοναδική εμπειρία. Η Apple χρησιμοποίησε τη δύναμη της ψηφιακής τεχνολογίας ώστε να εντοπίσει, να αναμείξει, να αναπτύξει διάφορες ήδη υπάρχουσες καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές και να τις συνδυάσει ευρηματικά μέσα σε ένα προϊόν. Αυτή είναι η κεντρική θεωρία γύρω από την ανακαίνιση του ήδη υπάρχοντος. Φανταστείτε, για παράδειγμα, τη δραστική επίδραση που θα είχε πάνω στη βιομηχανία της μόδας ένας ψηφιακός, διαδραστικός καθρέφτης. Θα ήταν μία ψηφιακής επιφάνεια προβολής με κάμερα και δυνατότητες επιλογής με σύνδεση  Wi-Fi ακόμα ίσως να μπορούσε μοιραστεί κανείς εικόνες από τον καθρέφτη αυτόν, μέσω των sites κοινωνικής δικτύωσης.  Ανανεώνοντας απλά και εφαρμόζοντας εκ νέου ήδη υπάρχουσες εφαρμογές και ιδέες, θα μπορούσαμε να αλλάξουμε ολότελα τον τρόπο που δουλεύουν μεγάλες εταιρείες όπως η L’Oreal, η  Procter & Gamble, η Levi’s, η Tesco, και άλλοι πολλοί

Ίσως αυτές οι εταιρείες να μην ανήκουν στο πεδίο που δραστηριοποιείστε εσείς, αλλά η ιδέα αυτή ανήκει σίγουρα στο μέλλον. Αν το προσέξετε, μικροί και μεγάλοι “παίκτες” πάνω στη σκακιέρα αυτή ήδη έχουν τα μάτια τους στραμμένα σε δυνητικές “ανακαινίσεις” ήδη υπαρχουσών ιδεών. Δείτε γύρω σας για να δείτε πώς και εσείς στο δικό σας τομέα μπορείτε να εκμεταλλευθείτε τις ιδέες και τις γνώσεις του παρελθόντος. Ίσως να “κάθεστε” ήδη πάνω σε μία ιδέα που να κάνει την  Apple να σκάσει από τη ζήλια της.
Δάνης Γκόγκος
Πηγή : dailytech - Mashable
Επιμέλεια για το mykonosticker : Βαγγέλης Κάστας - Τεχνικός Δικτύων Η/Υ 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...