4 Αυγ 2011

Η καθιέρωση του νέου ηλεκτρονικού τιμολογίου θα εξοικονομήσει 1 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις

ΟΦΕΛΟΣ 1 δισ. στις συναλλαγές των επιχειρήσεων και σημαντική συμβολή στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής (που υπολογίζεται σε 3 δισ. ευρώ) θα έχει η καθιέρωση των ηλεκτρονικών τιμολογίων. Το νέο σύστημα παρουσίασαν χθες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου.
Οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν ότι η εφαρμογή και λειτουργία της ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα ισχύουν αρχικά στις συναλλαγές των επιχειρήσεων με...
το Δημόσιο από το πρώτο τρίμηνο του 2012 και σταδιακά θα επεκταθούν σε όλο το φάσμα της αγοράς.

Το νέο σύστημα εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού, αφού μπορεί να καταστεί «όπλο» στα χέρια του κράτους για τον οικονομικό έλεγχο των επιχειρήσεων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Με αυτή τη διαδικασία εκτιμάται ότι θα εκμηδενιστεί η δυνατότητα έκδοσης πλαστών τιμολογίων, που αποτελεί βασική «πηγή» για τη διάπραξη του αδικήματος της φοροδιαφυγής.

Οπως δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, κάθε χρόνο στην Ελλάδα εκδίδονται 200-250 εκατ. τιμολόγια σε χαρτί και κοστίζουν από 7 έως 15 ευρώ. Με το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, το οποίο θα κοστίζει από 0,60 έως 4 ευρώ, θα προκύψει όφελος έως και 1 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις, όταν η ηλεκτρονική τιμολόγηση θα επεκταθεί και στις καθημερινές συναλλαγές μεταξύ των εταιριών. Χθες υπογράφηκε η υπουργική απόφαση που επιτρέπει την ηλεκτρονική καταχώρηση των δελτίων αποστολής και παράλληλα, εφόσον μια εταιρία προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία, καταργείται η υποχρέωσή της να διατηρεί το ίδιο δελτίο και σε χαρτί.
Με βάση τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, εντός του Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το ενιαίο πρότυπο του ηλεκτρονικού τιμολογίου αλλά θα λειτουργήσει και ένα forum για τον εντοπισμό και την άρση εμποδίων ένταξης σε αυτό το σύστημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου σημείωσε ότι υπάρχει πολύ σημαντικό θέμα με την επικοινωνία όλων των ηλεκτρονικών μητρώων του Δημοσίου, προκειμένου να καταστεί δυνατόν αυτά να διασυνδεθούν και έφερε ως παράδειγμα τις σοβαρές ταμειακές επιπτώσεις που έχει η μη συνεργασία των μητρώων των Yπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, αλλά τόνισε ότι το έργο της ηλεκτρονικής τιμολόγησης είναι ώριμο και προωθείται με διαδικασίες που θα φέρουν άμεσα αποτέλεσμα.

Ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφορικής και Επικοινωνιών Παντελής Τζωρτζάκης ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να γίνει διασύνδεση όλων των ηλεκτρονικών μητρώων του Δημοσίου και στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί πως όλες οι κοινές υπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ) θα υπογράφονται ηλεκτρονικά, ενώ σταδιακά αυτή η διαδικασία θα επεκταθεί σε όλη την ιεραρχία του Δημοσίου ώστε όλες οι υπηρεσίες του να συναλλάσσονται ηλεκτρονικά.
Ο γενικός γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού Α. Μαρκόπουλος επισήμανε ότι δρομολογείται οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων με ένα «επιχειρηματικό κουπόνι» για τη μετάβασή τους στο ηλεκτρονικό σύστημα, ενώ θα «τρέξει» άμεσα το πρόγραμμα ενίσχυσης μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση».

Η έκδοση των ηλεκτρονικών τιμολογίων θα γίνεται με τον ακόλουθο τρόπο: Το τιμολόγιο θα εκδίδεται άυλα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή της επιχείρησης και για την έκδοσή του θα ενημερώνεται άμεσα, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής υπηρεσίας, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του Yπουργείου Οικονομικών. Ο λήπτης του τιμολογίου θα το λαμβάνει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σημειώνεται ότι, με βάση όσα έγιναν γνωστά στην παρουσίαση του προγράμματος έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων, η ΓΓΠΣ του Yπουργείου Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα να βάλει «φραγή» στην έκδοση τιμολογίων από επιχειρήσεις που χρωστούν στο Δημόσιο.

Πηγή: Express.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...