4 Ιουλ 2011

Online τουρισμός: Μία δημοφιλής επιλογή παντός καιρού


Απορροφούν σημαντικό κομμάτι των κονδυλίων που στρέφονται στο online shopping. Είναι τα ταξιδιωτικά sites, εγχώρια και μη, τα οποία συνιστούν πια μία κατηγορία στην οποία η διαφοροποίηση συνιστά όλο και μεγαλύτερη πρόκληση....

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα που διενεργεί το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η συνολική αξία των online αγορών που πραγματοποιήθηκαν το 2010 έφτασαν το 1,4 δισ. ευρώ. Μάλιστα, σε σύγκριση με το 2009, η αύξηση ήταν τόσο μεγάλη -κυμάνθηκε στο 75%- ώστε πλέον οι Έλληνες που επιδίδονται σε online αγορές αποτελούν το 13% του συνολικού πληθυσμού και το 23% επί των χρηστών.
Και είναι βέβαιο ότι αυτό το ποσοστό θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο, όσο αυξάνεται και το ποσοστό των Ελλήνων που συχνάζουν στο Διαδίκτυο και, παράλληλα, μετριάζονται η ανησυχία και οι προβληματισμοί σχετικά με τις ηλεκτρονικές αγορές. Η ανταπόκριση των χρηστών, όπως είναι αναμενόμενο όμως, οδηγεί και στην όξυνση του ανταγωνισμού, μιας και, ο ένας μετά τον άλλο, νέοι παίκτες προστίθενται στην αγορά. Η ανάγκη για διαφοροποίηση είναι, λοιπόν, μεγαλύτερη από ποτέ.
Αποτελεί δε, όπως επισημαίνει ο Marko Brinkmann, Chief Marketing Officer του Travelplanet24.com, ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα εγχώρια ταξιδιωτικά sites: «Σίγουρα, η διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό είναι το κλειδί. Είτε αυτό αφορά στα πλήρη πακέτα που θα μπορούμε σε μικρό χρονικό διάστημα να προσφέρουμε στους πελάτες μας (συνδυασμός αεροπορικού εισιτηρίου, ξενοδοχείου και rent a car), είτε αφορά στην παροχή επιπλέον υπηρεσιών, όπως π.χ. ξεναγήσεις, υπηρεσίες μεταφοράς από και προς το αεροδρόμιο και εισιτήρια εκδηλώσεων».

«Χτίζοντας» την εικόνα ενός ελκυστικού brand
Η διαφοροποίηση επιτυγχάνεται και επικοινωνιακά. Πώς πρέπει άραγε ένα ταξιδιωτικό site να επιδιώξει να «χτίσει» την εικόνα ενός ελκυστικού brand; Σίγουρα κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν, ωστόσο η στρατηγική που ακολουθεί το Travelplanet24 είναι ενδεικτική της νέας εποχής. Όπως εξηγεί ο Chief Marketing Officer του site«αυτό στο οποίο ήδη επενδύουμε είναι ο συνδυασμός Οnline Διαφήμισης και παραδοσιακής. Με άλλα λόγια, Internet Marketing -από SEO, SEM και Social Media, μέχρι Banners Αdvertising και Affiliate Marketing- καθώς και Διαφήμιση μέσω παραδοσιακών Μέσων όπως η Τηλεόραση, το Ραδιόφωνο και τα έντυπα». Διευκρινίζει, εν τούτοις, ότι «αυτήν την περίοδο δουλεύουμε πολύ πάνω στο online κομμάτι. Εκεί, άλλωστε, βρίσκεται και το κοινό μας».
Στο μυαλό των καταναλωτών
Το 42% των ερωτηθέντων στην έρευνα του Εργαστήριου Ηλεκτρονικού Εμπορίου απάντησε ότι αγοράζει ταξιδιωτικά εισιτήρια στο Διαδίκτυο, ενώ το 32% συνηθίζει να κάνει κρατήσεις για ξενοδοχεία. Με άλλα λόγια, οι online αγορές ταξιδιωτικού περιεχομένου είναι από τις πλέον δημοφιλείς. Ποιοι είναι, ωστόσο, οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν πιο πολύ τις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών;
Η Ξένια Κούρτογλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Focus Bari, είχε αναλύσει κατά τη διάρκεια του 2nd Distance Selling & Ε-Commerce Conference ότι το ιδανικό κατάστημα ορίζεται από τις τιμές (54%), την εμπιστοσύνη (27%) και την ασφάλεια των συναλλαγών (16%). Αναφερόμενος στο ίδιο ζήτημα, ο M. Brinkmannεπιβεβαιώνει ότι «η ελκυστική τιμή παίζει σημαντικό ρόλο».
Προσθέτει, όμως, ότι «ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει ο συνδυασμός τιμής και ποιότητας παρεχόμενης υπηρεσίας. Ουσιαστικά, η αξία δίνεται μέσα από τον συνδυασμό τιμής, χρόνου και ευκολίας». Όσο για άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τους χρήστες, αυτοί είναι «το ίδιο το brand και η εμπειρία χρήστη κατά την πλοήγησή του στην ιστοσελίδα, μέσα από την οποία θα κάνει την κράτηση».
Στο ερώτημα, δε, κατά πόσο οι Έλληνες διαφέρουν από τους ξένους, απαντά ότι «οι Έλληνες επηρεάζονται περισσότερο από την ελκυστική τιμή. Εν αντιθέσει, οι Δυτικοευρωπαίοι δίνουν μεγάλη σημασία στην εμπιστοσύνη που έχουν στο brand -αναζητούν πληροφορίες στο Internet, διαβάζουν reviews και recommendations- αλλά και στην εξυπηρέτηση πελατών».
Περί τάσεων
Η καθιέρωση των online αγορών σε επίπεδα προηγμένων διαδικτυακά αγορών του εξωτερικού είναι θέμα χρόνου να συμβεί και στην Ελλάδα. Μέρα με τη μέρα, όλο και πιο πολλοί χρήστες θα σπεύδουν να αξιοποιήσουν το Διαδίκτυο για να κανονίσουν τις επόμενες διακοπές τους. Και είναι θέμα χρόνου μέχρι να καθιερωθούν οι online αγορές στη συνείδηση των Ελλήνων, ως μια πρακτική και άκρως ελκυστική επιλογή.
Είναι, λοιπόν, στο… mouse των εγχώριων ταξιδιωτικών sites να επωφεληθούν των ευνοϊκών συγκυριών και να εδραιωθούν ως ένας από τους πλέον αναπτυσσόμενους τομείς του ελληνικού Internet. Επειδή, όμως, «τα πάντα ρει» στο Διαδίκτυο, έχει ενδιαφέρον να εντοπίσουμε ποια είναι η επόμενη κυρίαρχη τάση στον online τουρισμό.
Όπως δηλώνει ο Σταύρος Παπακωνσταντινίδης, Managing Partner @
Web Travel Marketing , το Business Unit, δηλαδή, της ΕΛΕΔ για το ηλεκτρονικό τουριστικό Μάρκετινγκ, «μία προφανής απάντηση είναι η διαδεδομένη χρήση των Social Media στον τουρισμό. Ωστόσο, ορισμένες νέες διαδικτυακές τάσεις σύντομα θα μας απασχολήσουν».
Ποιες είναι μερικές εξ αυτών; «Το Google +1 button με αξιολογήσεις χρηστών και οι συνεργασίες booking σελίδων με deal sites».Ολοκληρώνει δε με την επισήμανση ότι «δεν πρέπει να αγνοούμε τη διαρκώς αυξανόμενη χρήση των smartphones στον τομέα του online τουρισμού. Το μέλλον τους ανήκει».
Αντίστοιχα, ο M. Brinkmann χαρακτηρίζει ως κυρίαρχη τάση «τα δυναμικά ταξιδιωτικά πακέτα. Αυτό σημαίνει ότι ο πελάτης θα μπορεί να κλείσει online σε μία κράτηση την πτήση του, το ξενοδοχείο του και -γιατί όχι- τη μεταφορά του από και προς το αεροδρόμιο». Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη; Ότι «τα online booking sites μετατρέπονται σε εύχρηστα εργαλεία, μέσα από τα οποία ο χρήστης μπορεί να οργανώσει το ταξίδι του από την αρχή έως το τέλος».
Όπως προσθέτει δε, αξιοσημείωτες τάσεις αποτελούν επίσης «η παροχή επιπλέον επιλογών, όπως, για παράδειγμα, ξεναγήσεις, εισιτήρια εκδηλώσεων και ταξιδιωτική ασφάλιση, οι προτάσεις, αλλά και το ανερχόμενο trend για online booking μέσω κινητών τηλεφώνων», καταλήγει.
Αυτά που πρέπει να έχει κάθε site
Από το Tripadvisor, μέχρι το Expedia και το Booking, τα ταξιδιωτικά sites του εξωτερικού είναι δεκάδες, εντείνοντας όλο και περισσότερο τον ανταγωνισμό για τα αντίστοιχα ελληνικά sites. Πλέον, οι προσδοκίες των χρηστών είναι τόσο υψηλές, ώστε κάθε φιλόδοξη εγχώρια ιστοσελίδα είναι υποχρεωμένη να πληροί κάποιες βασικές προϋποθέσεις.
Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που οφείλει να έχει, λοιπόν, κάθε site που φιλοδοξεί να δραστηριοποιηθεί με επιτυχία στον online τουρισμό;
Ο Σταύρος Παπακωνσταντινίδης, Managing Partner @ Web Travel Marketing, το Business Unit της ΕΛΕΔ για το ηλεκτρονικό τουριστικό Μάρκετινγκ, μας δίνει τις απαντήσεις:
1. Web Design: Σύγχρονη αισθητική που επικοινωνεί τρία στοιχεία του προϊόντος στα πρώτα τρία δευτερόλεπτα εμφάνισης της ιστοσελίδας: τοποθεσία, άνεση και αξία. Ένα travel site πρέπει να δείχνει πολλά και να μιλάει λίγο. Να μην κουράζει τους επισκέπτες με ανούσιες flash εφαρμογές, εκνευριστικούς ήχους και περιττές εισαγωγές.
Η ουσία είναι στη φωτογραφία και την πλοήγηση.
2. SEO & SEM: Ένα site οφείλει να είναι συνεργάσιμο προς τις μηχανές αναζήτησης. Ωστόσο, τα «ρομποτάκια» των μηχανών δεν πρόκειται να κοιμηθούν στο ξενοδοχείο, ούτε να πάνε εκδρομή με κάποιο γραφείο. Ένα site σχεδιάζεται πρωταρχικά για τους ανθρώπους και δευτερευόντως, για τις μηχανές αναζήτησης.
3. Booking Engine: Πρόκειται για το πιο ουσιαστικό τμήμα της ιστοσελίδας. Μία εύχρηστη μηχανή κρατήσεων είναι απαραίτητη, ώστε να μην χάνονται σίγουρες πωλήσεις στο «παρά πέντε». Ένα site που δεν φέρνει πελάτες, είναι σαν μαγαζί με κατεβασμένα ρολά.
4. Social Media: Όλο το buzz και ο διάλογος των χρηστών του Internet γίνεται μέσω των sites κοινωνικής δικτύωσης. Τα τουριστικά sites δεν γίνεται να απουσιάζουν από αυτές τις online συνομιλίες. Όπως άλλωστε λέγεται, «Fish where the fish are».
5. Mobile Ready: Τα travel sites πρέπει να είναι σχεδιασμένα για την προσαρμογή τους στα κινητά τηλέφωνα τελευταίας γενιάς.
ΠΗΓΗ: marketingweek.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...