18 Ιουλ 2011

H βίζα "εργαλείο" προσέλκυσης Ρώσων επισκεπτών


Δυναμικές αλλαγές στην απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης βίζας και την πραγματοποίηση επενδύσεων απαιτούνται για να αξιοποιήσουμε πλήρως τις ευκαιρίες που δημιουργεί η ρωσική αγορά τόσο στον τουρισμό όσο και στην εγχώρια οικονομία,....
επισημαίνει ο Α. Αγγελόπουλος, εντεταλμένος σύμβουλος της Aldemar, μέλος δ.σ. του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου και του ΣΕΤΕ, σε συνέντευξή του στην EΞΠPEΣ. «Καταντούμε ουραγοί σε μια αγορά την οποία ανοίξαμε πρώτοι με επιχειρηματική στρατηγική και σοβαρές επενδύσεις και την οποία εξακολουθούμε να συντηρούμε ως ιδιώτες», επισημαίνει. Oπως μάλιστα τονίζει ο κ. Αγγελόπουλος, «εάν επιλυόταν το θέμα της βίζας θα μπορούσαμε με ευκολία να ανεβάσουμε τις αφίξεις Ρώσων σε 1.000.000».

• Ποιοι είναι οι κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί διεθνώς για τους Ρώσους και ποια θέση κατέχει η Ελλάδα σε αυτή την κατάταξη;
«Tο 2010 την Ελλάδα επισκέφτηκαν 386.700 Pώσοι. Η Ελλάδα ως προορισμός είχε αύξηση της τάξεως του 37% και είναι στην 8η θέση στις προτιμήσεις των Ρώσων. Πρώτη ήταν η Τουρκία με 2.367.560 αφίξεις (+20% από το 2009), με δεύτερη την Αίγυπτο με 2.198.320 αφίξεις (+36%) (όμως το 2011 η Αίγυπτος θα πέσει σημαντικά). Από ευρωπαϊκές χώρες πάνω από την Ελλάδα είναι η Ιταλία (6η θέση στις προτιμήσεις των Ρώσων), η Ισπανία (στην 7η θέση με 411.143 αφίξεις και 39% αύξηση). Πολύ ψηλά είναι η Φινλανδία και η Γερμανία, αλλά όχι μόνον ως προορισμοί διακοπών. Το 2011 οι Ρώσοι tour operators δηλώνουν ότι θα έχουμε κοντά στις 600.000 αφίξεις, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι θα έχουμε κοντά στις 450.000 αφίξεις και εάν πλησιάσουμε τις 500.000 θα είναι μεγάλη επιτυχία».

• Για ποιο λόγο; Δεν έχουν γίνει κινήσεις ώστε να προσελκύσουμε Ρώσους τουρίστες;
«Δυστυχώς το κράτος υστερεί σημαντικά στην προώθηση της Ελλάδας ενώ ο ΕΟΤ διάγει καιρούς δύσκολους και απαξιωτικούς έχοντας απολέσει την αίγλη του στα μάτια των μεγάλων tour operators. Βεβαίως ο υφυπουργός Tουρισμού Γ. Νικητιάδης καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες, οι οποίες όμως δεν ευδοκιμούν ελλείψει budget σε συνδυασμό με λιγοστή, και όχι πάντοτε στοχευμένη, διαφήμιση. Η ρωσική αγορά κινείται χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία μερικών ελληνικών ξενοδοχειακών ομίλων σε συνδυασμό με τις προσπάθειες των ρωσικών tour operators».

• Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα από ρωσικής πλευράς και αν ναι σε ποια επιχειρηματικά πεδία διαπιστώνεται;
«Σε θεωρητικό επίπεδο μόνο. Oσο το νομοθετικό τοπίο παραμένει θολό και ο επενδυτικός νόμος δεν είναι ξεκάθαρος, οι επενδυτές, ειδικά στον τουρισμό αλλά και στο real estate, στρέφουν το βλέμμα αλλού. Ακόμα, υπάρχουν πολλά αρνητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα και ο κόσμος φοβάται».

• Ποια στοιχεία καθιστούν τη Ρωσία σημαντική αγορά για την Ελλάδα, ακόμα και εν μέσω κρίσης;
«Καταρχήν η ρωσική αγορά είναι μία αγορά με δυναμική ανάπτυξης, με αγοραστική δύναμη και με έντονη διάθεση απόκτησης ταξιδιωτικών εμπειριών. Είναι ένας λαός θετικά προδιατεθειμένος για τη γεωγραφικά κοντινή τους Ελλάδα, την οποία αγαπούν και θέλουν να επισκέπτονται, καθώς νιώθουν οικεία στη χώρα μας και λόγω των κοινών πολιτισμικών μας στοιχείων (με έμφαση σε εκείνο της θρησκείας). Για να μην εξαντλούμαστε απλώς σε φιλολογική συζήτηση, το ζητούμενο είναι να ασχοληθεί η πολιτεία πολύ σοβαρά και συστηματικά με τη Ρωσία έχοντας εκπονήσει στρατηγική και έχοντας συντάξει συγκεκριμένη ατζέντα».

• Η χρονοβόρα διαδικασία έκδοσης βίζας αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για να επισκεφθούν τη χώρα περισσότεροι Ρώσοι. Σε τι βαθμό έχουν αρθεί τα εμπόδια και ποιες επιπλέον δυνατότητες υπάρχουν;
«Κατόπιν πολυετών προσπαθειών υπερβήκαμε τον σκόπελο της έκδοσης βίζας στη Μόσχα, όπου πλέον εκδίδεται σύντομα (μέσα σε 48 ώρες).
Aμεσης βελτίωσης χρήζει η διαδικασία έκδοσης στην πολυπληθή περιφέρεια και στην Αγ. Πετρούπολη, καθώς η Ρωσία δεν τελειώνει… στη Μόσχα. Αξιοσημείωτο είναι το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου για τους Ρώσους τουρίστες εκδίδεται βίζα πολλαπλών εισόδων διάρκειας ενός έτους, ενώ το ίδιο ακριβώς πρόκειται να κάνει και η Γαλλία. Η δε χώρα μας, η οποία πρώτη δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε αυτή τη ρύθμιση, παρέμεινε στη δήλωση, επικαλούμενη ότι αυτό δεν είναι συμβατό με τη Συνθήκη του Σένγκεν. Μη σχολιάζοντας το κενό λογικής που υπάρχει στον συνδυασμό της ανωτέρω επίκλησης με τη στάση των Ισπανών και των Γάλλων, κλείνω λέγοντας ότι είναι πλέον καιρός να μην επιτρέπουμε να καταντούμε ουραγοί σε μια αγορά την οποία ανοίξαμε πρώτοι με επιχειρηματική στρατηγική και σοβαρές επενδύσεις, και την οποία εξακολουθούμε να συντηρούμε ως ιδιώτες. Εάν επιλυόταν το θέμα της βίζας θα μπορούσαμε με ευκολία να ανεβάσουμε τις αφίξεις στο νούμερο του 1.000.000».

• Ποιες περιοχές της Ελλάδας δέχονται τους περισσότερους Ρώσους τουρίστες;
«Η Κρήτη και η Χαλκιδική δέχονται τους περισσότερους Ρώσους, μετά ακολουθούν οι Ρόδος, Κως, Κέρκυρα, Δ. Πελοπόννησος κι άλλοι προορισμοί. Εκτός από τους ιδιωτικούς φορείς που έχουν τη μερίδα του λέοντος στην προώθηση της Ελλάδας αξιοσημείωτο είναι το έργο που κάνει η Περιφέρεια των Δωδεκανήσων, γι'Α αυτό και η Ρόδος αλλά και η Κως παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού από τη Ρωσία».

• TPIA νέα visa-centres άνοιξαν στη Ρωσία την άνοιξη, στο Καζάν, τη Σαμάρα και το Κρασνογιάρσκ, ενώ το δίκτυο θα διευρυνθεί με 177 σημεία, όπου θα γίνονται δεκτές αιτήσεις για βίζες.
• Η Ελλάδα αναμένει φέτος περισσότερους από 650.000 Ρώσους τουρίστες, δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ ο υφυπουργός Τουρισμού Γ. Νικητιάδης.
• Η καταναλωτική δαπάνη των Ρώσων στην περιοχή της Μεσογείου το πρώτο 4μηνο του 2011 σημείωσε αύξηση 50,65% (394 εκατ. ευρώ έναντι 261 εκατ. ευρώ).
• Στην Ελλάδα η δαπάνη από Ρώσους τουρίστες αυξήθηκε κατά 80,84% το ίδιο διάστημα.
Στη Νατάσα Λιαπάκη
Πηγή: Express.gr 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...