16 Ιουλ 2011

Πώς αντιμετωπίζονται οι τραυματισμοί του καλοκαιριού


του Ηλία Ματαράγκα, Ορθοπαιδικού Χειρουργού.
Το καλοκαίρι είναι η εποχή που χαρακτηρίζεται από πυκνότερες μετακινήσεις και συνωστισμό......
σε μέρη όπου τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου είναι αραιοκατοικημένα. Αυτό το γεγονός αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ατυχήματα όλων των βαθμών σοβαρότητας,...
από τροχαία ατυχήματα στο οδικό δίκτυο μέχρι μικροτραυματισμούς στο ύπαιθρο και στην παραλία. Εξαιρούμε ως συχνότερες κακώσεις τις θερμικές (εγκαύματα) και τα περιστατικά πνιγμού τα οποία ξεφεύγουν από το φάσμα της Ορθοπαιδικής και Τραυματιολογίας.

Ιδιαίτερα συχνοί είναι τραυματισμοί που σχετίζονται με αθλητική δραστηριότητα είτε στο βουνό είτε στην θάλασσα και σχετίζονται με διαστρέμματα στην ποδοκνημική, στροφικές κακώσεις γόνατος, εξαρθρήματα του ώμου, τενοντίτιδα ή ρήξη του τενοντίου πετάλου των στροφέων του ώμου. Τα πρώτα μπορεί να επισυμβούν άμεσα κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως τρέξιμο, μπάσκετ, βόλεϊ, αναρρίχηση, κολύμβηση, καταδύσεις ή μετά από επαναλαμβανόμενη καταπόνηση σε τένις, ρακέτες.
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν αυξημένου κινδύνου. Ασφαλώς οι συνέπειες είναι σοβαρότερες σε ηλικιωμένα άτομα όπου μπορεί να συνυπάρχουν και άλλες παθήσεις οι οποίες μάλιστα προδιαθέτουν σε πρόκληση ατυχήματος όπως υπέρταση, καρδιοπάθειες, προβλήματα όρασης, μεταβολικά νοσήματα, οστεοπόρωση.

Εκτός από τους ηλικιωμένους, σε αυξημένο κίνδυνο βρίσκονται και ευκαιριακοί αθλητές οι οποίοι επιδίδονται σε αθλητικές δραστηριότητες χωρίς προθέρμανση, προπόνηση, συγκέντρωση και προσοχή με αποτέλεσμα να τραυματίζονται συχνά.
Μέχρι να παρασχεθεί εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια για οποιοδήποτε τραυματία πρέπει να εφαρμόσουμε τις αρχές του ATLS (Advanced Trauma Life Support) ακολουθώντας τον μνημονικό κανόνα:
A – Airway (Επαρκής Αεραγωγός)
Β – Breathing (Αναπνοή Τραυματία)
C – Circulation (Έλεγχος κυκλοφορικού = Καρδιακή λειτουργία – έλεγχος αιμορραγίας)
D – Disability (Νευρολογικός έλεγχος)
Ε – Environment/Exposure (Έκθεση τραυματία – έλεγχος περιβάλλοντος)
Αφού εξασφαλίσουμε τα παραπάνω, πράγμα το οποίο είναι εφικτό όχι μόνο από ιατρούς αλλά από οποιονδήποτε,  φτάνει να αποκτήσει στοιχειώδεις γνώσεις πρώτων βοηθειών μπορούμε να ασχοληθούμε με το επιμέρους τραύμα με χρήση απλών πρακτικών αρχών:
Αιμορραγία – Η πλειονότητα των περιπτώσεων θα διακοπεί/περιοριστεί με ταμπονάρισμα (γάζες) και πιεστική επίδεση.
Κάταγμα – Ακινητοποίηση με νάρθηκα ή με οποιοδήποτε πρόχειρο μέσο ακινητοποιώντας ταυτόχρονα μία άρθρωση κεντρικά και μία περιφερικά του κατάγματος (π.χ σε κάταγμα κνήμης ακινητοποιούμε και γόνατο και ποδοκνημική). Η ανακούφιση που προσφέρεται στον τραυματία είναι άμεση και προστατεύει τον τραυματία από τις δευτεροπαθείς κακώσεις των μαλακών μορίων από τα κινούμενα κατεάγοντα άκρα. (από τις κινήσεις των σπασμένων οστών).
Διαστρέμματα – επίδεση πάγος και βάδιση με πατερίτσες χωρίς φόρτιση μέχρι να εξεταστούμε από ιατρό.
Εξαρθρήματα – πρέπει να γίνει ανάταξη από ιατρό σύντομα. Αναλγησία και παγοθεραπεία θα ελαττώσουν το μυικό σπασμό κάνοντας την ανάταξη πιο εύκολη.
Ο κ. Ηλίας Ματαράγκας είναι επιμελητής  Β΄Ορθοπαιδικής Κλινικής -Κέντρο αρθροσκόπησης και χειρουργικής ώμου στο Νοσοκομείο ΙΑΣΩ General. Πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με ειδικότητα Ορθοπαιδικής Χειρουργικής & Τραυματολογίας, έχει εμπειρία στα Νοσοκομεία: 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, ΚΑΤ και 417 ΝΙΜΤΣ Νευροχειρουργική Κλινική.
ΠΗΓΗ : LTC news
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...