9 Ιουλ 2011

Ξενάγηση σε 100 πανεπιστήμια - «υπερδυνάμεις»

Τα ΑΕΙ των Ηνωμένων Πολιτειών διαθέτουν ακαδημαϊκή φήμη και ερευνητική αίγλη. Πάνω απ΄ όλα όμως, ξέρουν να διαλέγουν και να προωθούν τους καλύτερους. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν 3 εκατομμύρια ξένοι φοιτητές, ανάμεσά τους και πολλοί Έλληνες, διασχίζουν τον Ατλαντικό για να εξασφαλίσουν κορυφαίο επίπεδο σπουδών....

Σχεδόν 3 εκατομμύρια είναι οι ξένοι φοιτητές που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Τυχαίο; Σίγουρα όχι. Τα ΑΕΙ της χώρας αυτής διαθέτουν φήμη ακαδημαϊκή και ερευνητική αίγλη και πάνω απ' όλα ξέρουν να διαλέγουν και να προωθούν τους καλύτερους. Έτσι, εκατομμύρια νέοι καταφθάνουν στη χώρα με την ελπίδα ότι θα κατακτήσουν μία θέση στα πανεπιστήμιά της. όσον αφορά τους Έλληνες που σπουδάζουν στις ΗΠΑ, σίγουρα δεν είναι τόσο πολλοί, όπως στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά αποτελούν ένα έστω και μικρό κομμάτι του συνολικού φοιτητικού πληθυσμού.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για σπουδές πέραν του Ατλαντικού είναι δύσκολη λόγω απόστασης αλλά και οικονομικών. Όμως αξίζει και ο κόπος και το χρήμα που θα διαθέσει κάποιος. Η περίοδος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου είναι κάθε χρόνο το όριο που τα αμερικανικά ιδρύματα ορίζουν για να λάβουν πλήρεις τις αιτήσεις.
Συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι πρέπει από τώρα να σαρώσουν τις ηλεκτρονικές σελίδες των πανεπιστημίων για να συγκεντρώσουν τις δέουσες πληροφορίες πριν υποβάλουν αιτήσεις.
Μετά την οριστικοποίηση των επιλογών η καλύτερη, ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη διαδικασία για να αρχίσει η ακαδημαϊκή περιπέτεια στις ΗΠΑ είναι η επίσκεψη στην πρεσβεία της χώρας, Βασιλίσσης Σοφίας 91, προκειμένου να τακτοποιηθούν τα τυπικά, τα οποία είναι πολλά.
Ο Χάρτης των ΑΕΙ στις ΗΠΑ
ΚΟΛΕΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ:
Στις ΗΠΑ υπάρχουν περίπου 3.500 δημόσια και ιδιωτικά κολέγια και πανεπιστήμια, που δεν στηρίζονται κυρίως στα κρατικά ταμεία. Τα κολέγια τείνουν να είναι μικρότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα που απονέμουν μόνο πτυχιακούς τίτλους σπουδών (διετούς συνήθως φοίτησης). Τα πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ινστιτούτα/Πολυτεχνίας προσφέρουν το πλήρες φάσμα των ακαδημαϊκών τίτλων σε 4 χρόνια: Πτυχίο (Μπάτσελορ), Μεταπτυχιακό (Μάστερ) και Διδακτορικό (Ρhd).
ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ:
Τη μεγάλη φήμη για το επίπεδο σπουδών τους κατέχουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα οποία βέβαια έχουν και ακριβότερα δίδακτρα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι τα δημόσια δεν εντάσσονται στα κορυφαία. Αρα η επιλογή πρέπει να γίνεται ανάλογα με την επιστήμη επιθυμίας και τη φήμη που έχει το κάθε ίδρυμα στον συγκεκριμένο τομέα. Τα κρατικά πανεπιστήμια, πολλά από τα οποία κρατούν στον τίτλο τους τον όρο "State University" ή περιλαμβάνουν κάποια λέξη ενδεικτική της γεωγραφικής τους θέσης (Εastern, Νorthwestern κλπ.), τείνουν να είναι πολυπληθέστερα των ιδιωτικών.
Προπτυχιακά
Ο βασικός πτυχιακός τίτλος είναι το Βachelor's Degree, αντίστοιχο του δικού μας Πτυχίου.
Τα μαθήματα μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις γενικούς τύπους: Core Courses: Υποχρεωτικά για όλους τους φοιτητές. Μajor courses: Το κύριο αντικείμενο σπουδών.
Μinor Courses:
Το δευτερεύον αντικείμενο σπουδών επιλογής του φοιτητή. Εlective Courses: Επιλογές μαθημάτων από κάθε τμήμα του πανεπιστημίου.
Οι φοιτητές τελειώνουν τις σπουδές τους όταν συγκεντρώσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό μονάδων (credits), οι οποίες μπορεί να είναι από 130 έως 180, ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών.
Κάθε μάθημα μπορεί να παρέχει διαφορετικά credits.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Για την εισαγωγή σε προπτυχιακό πρόγραμμα τα απολύτως αναγκαία είναι:
1 Απολυτήριο Λυκείου.
Το απολυτήριο Λυκείου είναι η βασική τυπική προϋπόθεση. ΄Ενας καλός βαθμός βοηθάει όσο και άλλες δεξιότητες (μουσική, αθλητισμός κλπ.).
2 SΑΤ.
 Όσο πιο δυνατό είναι το πανεπιστήμιο επιλογής τόσο πιθανότερο να ζητηθούν εξετάσεις στο Scholastic Αptitude Τest. Το SΑΤ Ι μετρά τη γλωσσική επάρκεια και τις ικανότητες του φοιτητή στα μαθηματικά. Το SΑΤ ΙΙ μετρά το επίπεδο γνώσης του σπουδαστή σε συγκεκριμένα μαθήματα. Το τεστ προσφέρεται έξι φορές τον χρόνο.
Πληροφορίες στο www.collegeboard.org.
3 ΤΟΕFL.
Το Τest Οf Εnglish as Foreign Language εξετάζει τις γνώσεις του υποψηφίου στα γενικά αγγλικά και όχι σε κάποια ειδικευμένη ορολογία.

Μεταπτυχιακά
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Για την εισαγωγή σε κάποιο μεταπτυχιακό αναγκαία είναι:
1 Πτυχίο ΑΕΙ - personal statement.
Μερικά πανεπιστήμια ζητούν ως προαπαιτούμενο βαθμό πτυχίου 3.5 - 4.0 που για τα ελληνικά πανεπιστήμια μεταφράζεται σε βαθμό από 8.75 έως 10! Αυτό που μετράει περισσότερο, όμως, είναι να πειστεί το πανεπιστήμιο για την ικανότητα του υποψηφίου να επιτύχει αποτελέσματα στην ενδεχόμενη έρευνα που θα αναλάβει. Αν στην αίτηση φανεί κάτι τέτοιο, μέσω και του personal statement, που πρέπει να διατρανώνει πειστικά τη σφοδρή επιθυμία του αιτούντος να κάνει αυτό που ζητά, αυτό θα είναι και το σημαντικότερο πλεονέκτημά του.
2 Άριστη γνώση της αγγλικής.
Η κυριότερη εξέταση που απαιτείται από όλα τα αμερικανικά πανεπιστήμια είναι αυτή του ΤΟΕFL.
Ένα ακόμη τεστ που μπορεί να ζητηθεί είναι το ΤSΕ (Τest of Spoken Εnglish) που εξετάζει την επάρκεια στην ομιλία της αγγλικής.
3 Καλές επιδόσεις σε συγκεκριμένες εξετάσεις.
Ένα πολύ συνηθισμένο τεστ για τους υποψήφιους μεταπτυχιακούς είναι το GRΕ (Graduate Record Εxamination). Ζητείται συνηθέστερα ως προαπαιτούμενο για σπουδές σε θετικά γνωστικά αντικείμενα. Υπάρχουν δύο τύποι GRΕ Τest: Το General Τest (γενικό τεστ) του GRΕ μετρά τη γλωσσική (verbal), την υπολογιστική/μαθηματική (quantitative) και τη λογική/αναλυτική (analytical) ικανότητα του υποψηφίου. Τα Subject Τests (τεστ σε επιμέρους γνωστικά πεδία) εξετάζουν και αποτιμούν την ικανότητα του υποψηφίου να παρακολουθήσει μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών σε Βιοχημεία και Μοριακή Βιολογία, Αγγλική Λογοτεχνία, Βιολογία, Μαθηματικά, Χημεία, Φυσική, Πληροφορική και Ψυχολογία.
4 GMAT:
Από υποψήφιους για μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων τα αμερικανικά πανεπιστήμια ζητούν το πτυχίο GΜΑΤ (Graduate Μanagement Αdmissions Τest). Πληροφορίες στο www.gmat.org

AΞIA ΣΠOYΔΩN - ΔΙΔΑΚΤΡΑ
Πόσο κοστίζει η φοίτηση στον "γαλαξία" των αμερικανικών AEI
Αυτός που θα αποφασίσει να σπουδάσει στις ΗΠΑ, πρέπει να ξέρει ότι μπορεί να "βρει" αυτό ακριβώς που θέλει. Τα πανεπιστήμια της χώρας είναι τόσα πολλά που μπορεί να εντοπίσει κάποιος τις πιο απίθανες σπουδές σε προπτυχιακό επίπεδο και ακόμη περισσότερο σε μεταπτυχιακές.
Μαζί, βέβαια, θα ζήσει μια ζωή που σε τίποτα δεν μοιάζει με την Ευρώπη και αν κάποτε αποφασίσει να επιστρέψει στην Ελλάδα θα έχει στις αποσκευές του μια τεράστια εμπειρία, καταπληκτικές σπουδές και ένα πτυχίο που θα "μετράει" παντού. Βέβαια οι Αμερικανοί δύσκολα αφήνουν να φύγει από τη χώρα τους κάποιος που θεωρείται "το μυαλό" και τα πανεπιστήμια κάνουν τα αδύνατα δυνατά να κρατήσουν φοιτητές που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Τώρα, βέβαια, αν κάποιος μπορέσει να σπουδάσει σε ίδρυμα όπως το Χάρβαρντ ή το Γέιλ, ή το ΜΙΤ, μάλλον δεν θα μπορούσε να ονειρευτεί κάτι καλύτερο, αφού σύμφωνα με την κατάταξη του Times Higher Education and Quacquarelli Symonds (THE QS), World University Rankings για το 2009, στο τοπ 10 του κόσμου εκτός από το Harvard υπάρχουν το Yale (3η θέση), το University of Chicago (7η), το Princeton (8η), το MIT (9η), το California Institute of Technology (10η). Εξι θέσεις στις 10, λοιπόν, αλλά και 32 στις 100. Είναι συνολικά 32 τα αμερικανικά πανεπιστήμια που καταλαμβάνουν θέσεις στη λίστα με τα 100 κορυφαία του κόσμου.
Οι αποκλίσεις στα δίδακτρα
Τα δίδακτρα στα αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν μεγάλη απόκλιση μεταξύ τους.
Ξεκινούν από τα 9.000 δολάρια και καταλήγουν στα 40.000 δολάρια, χωρίς το μέγεθος να έχει πάντα σχέση με τη φήμη και την ισχύ του διπλώματος που προσφέρει το ίδρυμα.
Οι διαφορές έχουν πρωτίστως σχέση με τον "τύπο" των ιδρυμάτων. Αν δηλαδή είναι πολιτειακά και συνεπώς δημόσιου χαρακτήρα ή όχι, δηλαδή κυρίως ιδιωτικού χαρακτήρα. Ισότιμος παράγοντας διαμόρφωσης της τιμής των διδάκτρων είναι φυσικά και ο εσωτερικός ανταγωνισμός - για τη μητρόπολη της ελεύθερης αγορά μιλάμε...
Σε κάθε περίπτωση, όταν θα ξεκινήσετε την έρευνά σας για τις σπουδές στις ΗΠΑ, ξεκινώντας από τον σημερινό οδηγό του "ΕΘΝΟΣ-ΠΑΙΔΕΙΑ", καλό θα ήταν να ενημερωθείτε για τα πάντα εκτός από το αντικείμενο σπουδών. Οπως πόσο ακριβή ή φτηνή είναι η πόλη στην οποία βρίσκεται το πανεπιστήμιο. Τι μπορεί να προσφέρει το ίδρυμα εκτός από τις σπουδές (π.χ. επιδότηση ενοικίου ή χαμηλές τιμές σε εστίες), ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ά. Οταν συνυπολογιστούν αυτά, κάντε την αίτησή σας και καλή επιτυχία.

ΤΟ ΤΟΠ 50 ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ
ΧΩΡΑ
ΚΟΣΜΟΣ

1
1
HARVARD University
2
3
YALE University
3
7
University of CHICAGO
4
8
PRINCETON University
5
9
Massachusetts Institute of Technology (MIT)
6
10
California Institute of Technology (CalTech)
7
11
COLUMBIA University
8
12
University of PENNSYLVANIA
9
13
JOHNS HOPKINS University
10
14
DUCKE University
11
15
CORNELL University
12
16
STANFORD University
13
19
University of MICHIGAN
14
27
CARNEGIE MELLON University
15
31
BROWN University
16
32
NORTHWESTERN University
17
32=
University of California, Los Angeles (UCLA)
18
39
University of California, BERKELEY
19
52
NEW YORK University
20
54
BOSTON University
21
61
University of Wisconsin-Madison
22
63
University of Illinois at Urbana-Champaign
23
73
WASHINGTON University in St. Louis
24
76
University of California, San Diego
25
76
University of TEXAS at Austin
26
77
University of NORTH CAROLINA,Chapel Hills
27
80
University of WASHINGTON
28
85
DARTMOUTH College
29
86
GEORGIA Institute of Technology
30
87
PURDUE University
31
90
EMORY University
32
100
RICE University
33
105
University of MINNESOTA
34
106
University of California, Santa Barbara
35
108
University of Califorinia, Davis
36
112
University of SOUTHERN CALIFORNIA
37
114
University of PITTSBURGH
38
119
CASE WESTERN RESERVE University
39
120
PENNSYLVANIA STATE University
40
122
University of MARYLAND, College Park
41
128
University of VIRGINIA
42
129
GEORGETOWN University
43
129=
OHIO University
44
140
VADERBILT University
45
141
University of ROCHESTER
46
160
TUFTS University
47
161
University of California, Irvine
48
166
University of ARIZONA
49
173
STONY BROOK University
50
179
TEXAS A&M University

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ
ΠΗΓΗ  ethnos
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...