22 Οκτ 2015

Κεφάλαια υπάρχουν για business στον τουρισμό

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στις... μεγάλες επενδύσεις για τη δημιουργία της "νέας γενιάς" σύγχρονων παραθεριστικών υποδομών, με τον τουρισμό να αναδεικνύεται στη δύναμη πυρός,......
για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. 
Δεν είναι τυχαίο ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας σημείωσε, προχθές, στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων ότι ο τουρισμός έχει κεντρικό ρόλο στην καλύτερη των αναμενόμενων επίδοση της οικονομίας για το 2015.

Παρά, δηλαδή, το "κάτω από τη ζώνη" χτύπημα που δέχτηκε η οικονομία λόγω των κεφαλαιακών περιορισμών, αλλά και εξαιτίας της επιβράδυνσης της ρωσικής οικονομίας, ο τζίρος για τη φετινή χρονιά τοποθετείται στα 14,5 δισ. ευρώ και ο αριθμός των αφίξεων τοποθετείται στα 26 εκατομμύρια.

Άσβεστο ενδιαφέρον

Έτσι, το ενδιαφέρον των ξένων και εγχώριων κεφαλαίων για τον τουρισμό διατηρείται άσβεστο και θα είχε μετουσιωθεί σε επενδύσεις, εάν η αστάθεια δεν είχε μονιμοποιηθεί στην ελληνική οικονομία και το φορολογικό καθεστώς, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς. Άλλωστε, έως και το 2018, απαιτούνται να πραγματοποιηθούν συνολικές επενδύσεις (ιδιωτικές και δημόσιες), ύψους 11,5 δισ. ευρώ, στον τουρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε ο ισχυρός άνδρας της Eurobank, διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες εξετάζουν σοβαρά την ανέγερση νέων μονάδων στη χώρα μας, ενώ διεθνή funds μελετούν τη συμμετοχή τους σε εξειδικευμένα σχήματα για επενδύσεις στο χώρο.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Grivalia ίδρυσε τη Grivalia Hospitality που θα διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση υψηλών προδιαγραφών τουριστικών επενδύσεων. Ταυτόχρονα, η Eurobank, ένας από τους μετόχους της Grivalia, προγραμματίζει για το 2016 να διαθέσει προς παλαιούς και νέους υγιείς πελάτες της, του τουριστικού κλάδου, κεφάλαια αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Η τάση της Eurobank για βιώσιμα τουριστικά επιχειρηματικά σχέδια ταυτίζεται με τον ευρύτερο προσανατολισμό των τραπεζών στη χρηματοδότηση τουριστικών έργων, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της ελεγκτικής εταιρείας KPMG.

Πάντως, "crash test" για το είδος των χρηματοδοτήσιμων από τις τράπεζες έργων θα μπορούσε να αποτελέσει το σύνθετο τουριστικό κατάλυμα που σχεδιάζει η Dolphin Capital Investors στην περιοχή Βρόσκοπος στην Κέα (Τζιά). Ο επικεφαλής της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Μίλτος Καμπουρίδης ανέφερε πρόσφατα ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με ελληνική τράπεζα για την εξασφάλιση κεφαλαίων για το έργο προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με το ξενοδοχειακό κλάδο και είναι αλληλένδετη με το σχέδιο για τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων δημιουργεί νέες ευκαιρίες. 
Βέβαια, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, ο αριθμός των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων που θα μπορούσαν να εξυγιανθούν και να επιστρέψουν στην κερδοφορία είναι σχετικά περιορισμένος. Και αυτό διότι η ελληνική αγορά βρίθει μικρών και μεσαίων καταλυμάτων που βρίσκονται "στο κόκκινο" και προσελκύουν ισχνό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Οι "πληγές"

Βέβαια, το ελληνικό τουριστικό προϊόν "φέρει" δύο μεγάλες πληγές. Πρώτον, δεν διαθέτει τις προδιαγραφές που θα μπορούσαν να προσελκύσουν τις υψηλές εισοδηματικές κατηγορίες των τουριστών. Αυτή η έλλειψη όμως, δημιουργεί προοπτικές, καθώς η αναγκαία στροφή στην υλοποίηση υποδομών πολυτελείας- με επίκεντρο τις εγκαταστάσεις γκολφ- "μαγνητίζει" τα κεφάλαια, όπως αναφέρουν οι ειδικοί.

Δεύτερον, τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη, δεν αποτελούν "city break", δηλαδή προορισμό για σύντομης διάρκειας επίσκεψη (έως τρεις διανυκτερεύσεις). Και αυτό, για ορισμένους, δημιουργεί μεγάλες προοπτικές για επενδύσεις, αρκεί, βέβαια, το τρένο να μην χαθεί οριστικά...
Δημήτρης Δελεβέγκος
Πηγή: capital.gr
NewsRoom mykonosticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...