17 Οκτ 2015

Το σχέδιο για εξόφληση των οφειλών του δημοσίου με.. ηλεκτρονικό χρήμα

Σχέδιο άμεσης τόνωσης της ρευστότητας έστω και… λογιστικά επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με διασταυρωμένες...... πληροφορίες του MoneyPro, εξετάζεται το ενδεχόμενο κυκλοφορίας «ηλεκτρονικών αξιόγραφων» τα οποία θα έχουν συγκεκριμένη (μικρή) διάρκεια με σκοπό να διευθετηθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αλλά και οφειλών των ιδιωτών προς άλλους συναλλασσόμενους οι οποίοι με τη σειρά τους μπορεί να χρωστούν στο δημόσιο.

Επί του θέματος, το υπουργείο Οικονομικών κρατά προς το παρόν χαμηλούς τόνους καθώς η αναταραχή που προκλήθηκε το καλοκαίρι με τα σενάρια Βαρουφάκη για «IOUs» και λοιπά παράλληλα νομίσματα, έχει καταστήσει ιδιαίτερα επιφυλακτική την αγορά απέναντι σε κάθε είδους τέτοια πρόταση. Ωστόσο, τα στελέχη που υποστηρίζουν την έκδοση των ηλεκτρονικών αξιογράφων, μεταξύ των οποίων και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, εκτιμούν ότι μια τέτοια λύση θα μπορούσε να συμβάλλει στο να ξεκαθαρίσει –έστω και σε ένα βαθμό- το τοπίο στην αγορά.

Η ΟΥΣΙΑ. Ποια είναι όμως η ουσία της πρότασης; Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MoneyPro, εκδότης των ηλεκτρονικών αξιογράφων θα είναι το ίδιο το Δημόσιο. Η διάρκεια τους θα είναι μικρή και δεν θα ξεπερνά τους 1-2 μήνες καθώς ο στόχος είναι τα αξιόγραφα αυτά να κυκλοφορήσουν γρήγορα και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να επιστρέψουν στο δημόσιο.

Αρχικός λήπτης των αξιογράφων θα είναι όσοι έχουν λαμβάνειν από το ελληνικό δημόσιο λόγω των συσσωρευμένων οφειλών οι οποίες μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να εκτιναχθούν σε τουλάχιστον επτά δισ. ευρώ (ήδη ήταν 5,9 δισ. ευρώ στο 8μηνο). Λογιστικά, με τη μεταβίβαση αυτών των αξιογράφων, το Δημόσιο θα εμφανίζεται να εξοφλεί την οφειλή του απέναντι στους προμηθευτές του. Αυτοί με τη σειρά τους θα μπορούν να τα μεταβιβάσουν σε δικούς τους προμηθευτές έναντι οφειλών. Η μεταβίβαση, θα μπορεί να συνεχίζεται μέχρι τη λήξη των αξιογράφων ενώ, στόχος είναι, ο τελικός αποδέκτης να είναι πάλι το δημόσιο. Δηλαδή, ο τελευταίος κομιστής, να τα δώσει στην εφορία ή στο ασφαλιστικό ταμείο προκειμένου να διαγράψει μέρος των δικών του οφειλών.

Πρόκειται πρακτικά για μια μέθοδο λογιστικής τακτοποίησης οφειλών, αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος υποστηρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση αυτά τα αξιόγραφα δεν έχουν χαρακτηριστικά λύσεων τύπου IOUs. Το ίδιο στέλεχος τονίζει ότι η διαδρομή «δημόσιο-προμηθευτές-δημόσιο» που θα ακολουθεί το αξιόγραφο, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί να σπάσει καθώς ο τίτλος θα είναι μη ρευστοποιήσιμος. Δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά καθώς κυκλοφορία ρευστοποιήσιμων τίτλων έχουν χαρακτηριστικά «παράλληλου νομίσματος» και κάτι τέτοιο αφενός απαγορεύεται ενώ αφετέρου ξυπνά μνήμες του καλοκαιριού κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θέλει η κυβέρνηση ειδικά εν μέσω διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα σχέδιο εκτεταμένου συμψηφισμού οφειλών. Μέχρι τώρα, αυτό μπορούσε να συμβεί με απευθείας συναλλαγή του δημοσίου με τον προμηθευτή: το δημόσιο χρωστάει για προμήθειες, ο προμηθευτής χρωστάει φόρους γίνεται η λογιστική διευθέτηση και η συναλλαγή κλείνει. Με τα ηλεκτρονικά αξιόγραφα, ο κύκλος ανοίγει με αποτέλεσμα να μπορεί κάποιος να πληρώσει την εφορία ακόμη και αν έχει λαμβάνειν όχι απευθείας από το Δημόσιο αλλά από τους δικούς του προμηθευτές.

Το τριπλό όφελος αυτής της λύσης
1. Θα μειωθεί η δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει συσσωρεύσει το Δημόσιο απέναντι στους προμηθευτές του. Το «δεν πληρώνω» του Δημοσίου εξελίσσεται ήδη σε μάστιγα για την αγορά καθώς το 2015 αναμένεται να κλείσει με συσσωρευμένες οφειλές άνω των επτά δισεκατομμυρίων ευρώ. Η πορεία των δημοσίων εσόδων είναι τέτοια που δεν επιτρέπει στο Γενικό Λογιστήριο να φαίνεται περισσότερο συνεπές στις υποχρεώσεις του. Υποτίθεται ότι με την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης, μέρος των χρημάτων που θα εκταμίευε η Ελλάδα από τους δανειστές θα πήγαιναν και προς την εσωτερική αγορά ωστόσο ακόμη και αν όλα εξελιχθούν βάσει χρονοδιαγραμμάτων, τα κεφάλαια δεν θα είναι πολλά (και σε καμία περίπτωση δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ). Τα στοιχεία του οκταμήνου που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, δείχνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Αύγουστο αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο στα 5,105 δισεκατομμύρια ευρώ από 4,955 δις. ευρώ τον Ιούλιο και μόλις 3,008 δισεκατομμύρια ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014. Αν προστεθούν και εκκρεμείς επιστροφές φόρων, το ποσό αγγίζει πλέον τα 5,914 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των οφειλών, έχει «γεννηθεί» από τον ΕΟΠΥΥ ο οποίος εμφανίζεται να χρωστάει ήδη 1,801 δις. ευρώ από 1,194 δισεκατομμύρια ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014.

2. Οι προμηθευτές του Δημοσίου θα μπορέσουν να καλύψουν υποχρεώσεις απέναντι σε δικούς τους προμηθευτές γλιτώνοντας έτσι από την πίεση να καλύψουν επιταγές, συναλλαγματικές κ.λπ. Αυτό θα αποτελέσει μεγάλη διευκόλυνση ειδικά για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί εξαιτίας των capital controls.

3. Οι οφειλέτες του δημοσίου –δεδομένου ότι σε αυτούς θα καταλήξουν θεωρητικά οι τίτλοι προκειμένου να επιστραφούν στον εκδότη τους- θα μπορέσουν να περιορίσουν τα χρέη τους απέναντι στο δημόσιο, είτε αυτά προέρχονται από την εφορία είτε από τα ασφαλιστικά ταμεία. Έτσι, το δημόσιο θα εμφανίζεται να εισπράττει μέρος από τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς το δημόσιο τα οποία έχουν πλέον εκραγεί στα επίπεδα των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...