10 Ιουν 2015

Ρυθμίσεις για τεκμήρια και «μπλοκάκια»

Μίνι φορολογικό νομοσχέδιο 
Μίνι φορολογικό νομοσχέδιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις για τεκμήρια διαβίωσης, αγρότες και «μπλοκάκια»........
καταθέτει στη Βουλή μέχρι τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών και ενώ τρέχει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται απαλλαγή από τον φόρο των δωρεών που έλαβαν οι συγγενείς των θυμάτων του «Norman Atlantic» ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη προανήγγειλε μείωση στον φόρο δωρεών και γονικών παροχών για μετρητά και αύξηση της έκπτωσης 2% για εφάπαξ εξόφληση του φόρου.

Το φορολογικό «λίφτινγκ» αφορά:
1 Τεκμήρια. Θα δοθεί λύση στο πρόβλημα της υπερφορολόγησης χιλιάδων φορολογούμενων με πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα από τόκους ή κι από ακίνητα οι οποίοι πιάνονται στην παγίδα των τεκμηρίων. 

Συγκεκριμένα, δεν θα εφαρμόζεται το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τον άγαμο ή των 2.500 ευρώ για τον έγγαμο σε κάθε περίπτωση φορολογουμένου που δηλώνει εισοδήματα προερχόμενα μόνο από τόκους ή κι από ακίνητα. 

Ακόμη δηλαδή κι αν ο φορολογούμενος που υπάγεται σε μια τέτοια περίπτωση έχει στην κατοχή του ένα ΙΧ αυτοκίνητο ή και κατοικεί σε ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρηθείσα κατοικία, δεν θα συνυπολογίζεται το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης, το οποίο εκτινάσσει στα ύψη το τεκμαρτό εισόδημα και «φουσκώνει» τον φόρο που καλείται να πληρώσει. 

Σημειώνεται ότι παρόμοιο θέμα είχε προκύψει και πέρυσι και τότε είχε αποφασιστεί να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών-συνταξιούχων όσοι φορολογούμενοι (εξαιρουμένων των ελευθέρων επαγγελματιών, των ατομικών επιχειρήσεων και των εισοδημάτων από ακίνητα) έχουν εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ ή εναλλακτικά τα 9.500 ευρώ τεκμαρτό εισόδημα.
Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη υποσχέθηκε φοροελαφρύνσεις ή ενδεχομένως και κατάργηση φόρου δωρεάς για τους συγγενείς πρώτου βαθμού και μείωση φόρου για τις υπόλοιπες κατηγορίες
Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη υποσχέθηκε φοροελαφρύνσεις ή ενδεχομένως και κατάργηση φόρου δωρεάς για τους συγγενείς πρώτου βαθμού και μείωση φόρου για τις υπόλοιπες κατηγορίες

2 Μισθωτοί με «μπλοκάκια». 
Διόρθωση της ρύθμισης αναμένεται και για τους μισθωτούς που ενισχύουν το ετήσιο εισόδημά τους με έσοδα από «μπλοκάκι». Σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, όσοι είχαν το 2014 αμοιβές με «μπλοκάκι» και παράλληλα είχαν και εισόδημα από μισθωτή εργασία, για το μεν «μπλοκάκι» θα φορολογηθούν με 26% από το πρώτο ευρώ και για τον μισθό με συντελεστές 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ (32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ και 42% για το υπερβάλλον) και φοροέκπτωση 2.100 ευρώ. Η επικείμενη αλλαγή θα δίδει τη δυνατότητα στους εν λόγω φορολογούμενους να φορολογηθούν για το σύνολο του εισοδήματός τους ως μισθωτοί.

3 Αγρότες. 
Αναμένεται να διευκρινιστεί πώς ακριβώς θα πρέπει οι αγρότες να προσδιορίσουν το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση των αγροτεμαχίων τους. Σύμφωνα με το νέο ΚΦΕ, το εισόδημα αυτό προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του αγροτεμαχίου ή του αγρού με ποσοστό 3%. Φορολογείται δε κι αυτό με 11% από το πρώτο ευρώ. 

Ομως για να προσδιοριστεί με ακρίβεια η αντικειμενική αξία κάθε αγροτεμαχίου ή αγρού θα πρέπει, κανονικά, να συμπληρωθεί από κάθε αγρότη το πολύπλοκο έντυπο υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας γης (έντυπο ΑΑ-ΓΗΣ). Κι αυτό θα πρέπει να γίνει ξεχωριστά για κάθε αγροτεμάχιο ή αγρό κατέχει ο αγρότης.

Οι φορολογικές διορθώσεις γίνονται στο παρά πέντε της εκπνοής της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (η προθεσμία λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου) και για όσους έχουν εκδοθεί ήδη τα εκκαθαριστικά σημειώματα και εμπίπτουν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις θα δοθεί η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων εντός της προθεσμίας, η οποία όπως όλα δείχνουν θα παραταθεί τουλάχιστον κατά 15 ημέρες. Μετά την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό.

Υπόσχεση της Νάντιας Βαλαβάνη
Φοροελαφρύνσεις για δωρεές σε μετρητά
Φοροελαφρύνσεις για όσους προχωρούν σε δωρεές χρηματικών ποσών υποσχέθηκε από τη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Το σχέδιο προβλέπει τη μείωση ή ενδεχομένως και την κατάργηση του φόρου δωρεάς σε χρήμα για τους συγγενείς πρώτου βαθμού και τη μείωση των συντελεστών φόρου για τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής κτήση χρηματικών ποσών υπόκειται σε αυτοτελή φόρο με συντελεστή 10%, προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στην Α' κατηγορία (συγγενείς πρώτου βαθμού), με 20% για δικαιούχους που υπάγονται στη Β' κατηγορία και με 40% για δικαιούχους που υπάγονται στη Γ' κατηγορία.

Οπως επεσήμανε η κ. Βαλαβάνη, «το θέμα των δωρεών είμαι αποφασισμένη να το αλλάξω, γιατί θεωρώ ότι όχι μόνο το 40% για όσους δεν έχουν στενή συγγενική σχέση είναι εντελώς ανάλγητο, αλλά και τα άλλα που είναι χαμηλότερα. Δηλαδή, γιατί ένας πατέρας που δίνει στα ενήλικα παιδιά του -τα οποία μπορεί να είναι άνεργα- χρήματα για να μπορέσουν να ζήσουν, να πρέπει να πληρώσει 10%, από τη στιγμή που είναι ήδη φορολογημένος γι' αυτά τα χρήματα και γίνεται διπλή φορολόγηση;».

Για τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών είπε ότι μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να φέρει έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ καθώς μέχρι σήμερα έχουν ανταποκριθεί περίπου 650.000 οφειλέτες.

Αναφορικά με τους οφειλέτες άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ σημείωσε: «Στη ρύθμιση έχουν μπει περίπου 130 από τους περίφημους μεγάλους οφειλέτες, σε σύνολο 6.500 μεγάλων οφειλετών. Ωστόσο σημείωσε ότι για όσους από αυτούς δεν μπήκαν στη ρύθμιση -που είναι το 99,9%- και δεν θα το κάνουν μέσα στις επόμενες 17-18 μέρες μέχρι τη λήξη, θα υπάρξουν πολύ σοβαρές συνέπειες.
Μαρία Βουργάνα
Πηγή: ethnos.gr
Newsroom Mykonos Ticker 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...