10 Ιουν 2015

Υποχώρηση σε δόσεις για ΦΠΑ και κατώτατο μισθό

Μόνο τα φάρμακα στο 6%. Πάνω και το πρωτογενές πλεόνασμα. Η έκπτωση του 30% για τα νησιά του Αιγαίου καταργείται........

Σε σενάριο ΦΠΑ παρόμοιο με το υφιστάμενο, με τρόφιμα, μεταφορές και τουρισμό σε υψηλότερο συντελεστή και χαμηλό συντελεστή (6%) να ισχύει μόνο στα φάρμακα, φαίνεται να καταλήγει η διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες με τους δανειστές, οι οποίοι ωστόσο δεν φαίνεται γενικότερα να ικανοποιούνται από τις νέες ελληνικές προτάσεις.

Σε απόλυτα μεγέθη οι νέες αλλαγές στον ΦΠΑ θα αποφέρουν πρόσθετα έσοδα ύψους 1,36 δισ. ευρώ, δηλαδή 436 εκατ. (0,25% του ΑΕΠ) περισσότερα από τα 900 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η πρόταση που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Το αναθεωρημένο σενάριο για τον ΦΠΑ που μετέφεραν το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γιάννης Χουλιαράκης στον Γάλλο επίτροπο κ. Πιερ Μοσκοβισί προβλέπει τα εξής:

1 Ο χαμηλός συντελεστής του 6% παραμένει ως έχει αλλά θα ισχύσει μόνο για τα φάρμακα. Σε περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν για βαθύτερες αλλαγές, το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί στο 6,5% που ισχύει και σήμερα.

2 Ο μεσαίος συντελεστής του 11% αυξάνεται στο 12% και θα επιβάλλεται σε όλα τα βασικά είδη διατροφής και τα φρέσκα τρόφιμα -όπως φρούτα, λαχανικά, γάλα, κρέας, ψάρια, ψωμί-, λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και νερού, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, εκδόσεις εφημερίδων, περιοδικών και λοιπών εντύπων. Στο συντελεστή αυτό μετατάσσονται οι εκδόσεις βιβλίων και τα εισιτήρια των θεάτρων. Και αυτός ο συντελεστής μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω στο 13%.

3 Ο υψηλός συντελεστής του 23% θα ισχύσει για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες.

4 Η έκπτωση του 30% για τα νησιά του Αιγαίου καταργείται.

Δημοσιονομικό κενό
Η μετατροπή αυτή στους συντελεστές του ΦΠΑ έγινε για να κλείσει ένα μεγάλο μέρος από το κενό των 2 δισ. ευρώ που χωρίζει την πρόταση των θεσμών από αυτήν της ελληνικής κυβέρνησης.
Με στόχο να μειωθεί παραπάνω η απόσταση, η αναθεωρημένη ελληνική πρόταση αποδέχεται πλέον έναν αναθεωρημένο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 στο 0,75% του ΑΕΠ από 0,6% του ΑΕΠ της παλαιότερης πρότασης έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ που θέτουν για το τρέχον έτος οι δανειστές.

Αντιστοίχως, η ελληνική πρόταση αναθεωρεί προς τα πάνω από το 1,5% στο 1,75% του ΑΕΠ και το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 έναντι στόχου για πρωτογενές στο 2% που θέτουν στη δική τους πρόταση Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Και οι δύο αυτές παρεμβάσεις εκτός από τεχνικό έχουν και σημειολογικό χαρακτήρα θέλοντας να δείξουν ότι στην αντιπρότασή της η ελληνική κυβέρνηση κάνει τα «μισά του δρόμου» και αναμένει ανάλογη κίνηση και από τους τρεις θεσμούς.

Ωστόσο, το ένα από τα δύο τρισέλιδα κείμενα που αφορούσε τις προτάσεις σε τεχνικό επίπεδο της ελληνικής πλευράς δεν έκανε κανένα λόγο για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Οχι σε πρωτογενές, ίσως σε ασφαλιστικό-ΦΠΑ
Κοινοτικές πηγές απέρριπταν χθες το βράδυ και την αναθεωρημένη ελληνική πρόταση για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων του 2015 και του 2016 θέλοντας την Αθήνα να αποδεχθεί πλήρως την πρόταση των δανειστών.

Υπενθυμίζεται ότι οι εταίροι ζητούν από την Αθήνα να αποδεχθεί τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 1% του ΑΕΠ το 2015, 2% το 2016 και 3% το 2017, που περιλαμβάνονται στην κοινή θέση των θεσμών που παρουσίασε ο κ. Γιούνκερ στον πρωθυπουργό την περασμένη Τετάρτη. 

Οι δανειστές υποστηρίζουν ότι στο θέμα αυτό δεν πρόκειται να κάνουν πίσω. Αντίθετα, μπορούν να επιδείξουν, όπως τονίζουν, μεγαλύτερη ευελιξία στο συνταξιοδοτικό, καθώς και στους ΦΠΑ, χωρίς να αναφέρονται σε λεπτομέρειες.
Τάσος Δασόπουλος
Διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του ΕΤ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...