16 Ιουν 2015

Η συμφωνία μετατίθεται για το τέλος του μήνα - Ποιές ημερομηνίες ακούγονται

- Απαισιοδοξία για το αποτέλεσμα του Eurogroup της Πέμπτης
- Ελπίζουν στην σύγκλιση μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής μόνο για το θέμα της Ελλάδας
- Οι τεχνικές συζητήσεις έχουν....... εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και οι διαφορές που παραμένουν είναι δυνατόν να κλείσουν μόνο με πολιτική διαπραγμάτευση

Από ελάχιστες ως μηδενικές είναι οι ελπίδες για συμφωνία στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών. Με την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται σήμερα, θα είναι πολύ δύσκολο ως απίθανο να υπάρξει συμφωνία πριν από το τέλος του μήνα και ως πιο πιθανές ημερομηνίες ακούγονται η 27η και η 28η Ιουνίου, δηλαδή μετά τη σύνοδο κορυφής της 26ης Ιουνίου,

Και όπως λένε στελέχη με γνώση του θέματος, αν δεν προηγηθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα, τότε στις 26 Ιουνίου το ελληνικό ζήτημα θα μονοπωλήσει τις συζητήσεις και τις διαβουλεύσεις και εκεί θα δοθεί η λύση.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με όλες σχεδόν τις εκτιμήσεις, οι τεχνικές συζητήσεις έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και οι διαφορές που παραμένουν είναι δυνατόν να κλείσουν μόνο με πολιτική διαπραγμάτευση την οποία όμως προσπαθούν να αποφύγουν οι δανειστές γιατί σε αυτή συνυπολογίζονται ακόμα το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους και ο γεωστρατηγικός παράγοντας, θέματα με τα οποία τα τεχνικά κλιμάκια, ακόμα και το Eurogroup, δεν μπορούν να ασχοληθούν και να συνυπολογίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε τις επανειλημμένες τοποθετήσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (παρότι τώρα βρίσκεται πίσω από την πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων) πως η προθεσμία τελειώνει στις 30 Ιουνίου.

Επιπλέον, να επισημάνουμε ότι τόσο η Μέρκελ, όσο και ο Τσίπρας χρειάζονται κάποιο χρόνο για να πείσουν τους βουλευτές και την κοινή γνώμη (στη Γερμανία κυρίως γιατί οι Ελληνες όπως δείχνουν όλες έρευνες κοινής γνώμης επιθυμούν συμφωνία) για την αναγκαιότητα να υπογραφεί συμφωνία.
Θανάσης Λυρτσογιάννης
Πηγή: newsit.gr 
Newsroom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...