16 Ιουν 2015

Τουρισμός: Άγρια κόντρα Ρώσων Τουρ Οπερέιτορ με επίκεντρο την Ελλάδα

Πόλεμος τιμών και άγριο dumping με έπαθλο τα μερίδια αγοράς των πτωχευμένων Ρώσων τουρ οπερέιτορ........
Στο επίκεντρο της διαμάχης η Κρήτη. Μεγάλη μείωση Ρώσων τουριστών σε Ηράκλειο και Ρόδο το Μάιο. Τα σενάρια για την τουριστική κίνηση από Ρωσία το φετινό καλοκαίρι. 
Σε μάχη μέχρι τελικής πτώσης με έπαθλο τα μερίδια αγοράς εξελίσσεται τη φετινή χρονιά ο ανταγωνισμός μεταξύ των Ρώσων τουρ οπερέιτορ που στέλνουν πελάτες τους στην Ελλάδα.

Με φόντο τη σημαντική μείωση κρατήσεων από τη Ρωσία για την Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι, οι Ρώσοι τουρ οπερέιτορ έχουν, ήδη, μειώσει τα προγράμματά τους για τη χώρα μας σε ποσοστό 40-45% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις ισχυρών «παικτών» της ρωσικής αγοράς. Παρ' όλα αυτά, φέρονται να προσανατολίζονται σε νέα περικοπή των προγραμμάτων τους το επόμενο διάστημα καθώς εκτιμούν πως υπάρχει ακόμα υπερπροσφορά αεροπορικών θέσεων της τάξης του 30%.
Στο πλαίσιο του ανελέητου ανταγωνισμού τους οι Ρώσοι τουρ οπερέιτορ, προκειμένου να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους, προχώρησαν σε ιδιαίτερα «επιθετικές» πωλήσεις υψηλού ρίσκου, σε τιμές κάτω του κόστους (dumping). Πρακτική από την οποία πιέζονται ασφυκτικά οι πιο ευάλωτοι παίκτες της αγοράς και, πέρυσι, οδήγησε σε ντόμινο πτωχεύσεων Ρώσων τουρ οπερέιτορ.

Κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, στις ιστοσελίδες γνωστών Ρώσων τουρ οπερέιτορ φιγουράριζαν μεγάλες προσφορές για την Κρήτη που περιελάμβαναν διαμονή μιας εβδομάδας και κόστιζαν 150 ευρώ ανά άτομο.

Οι συγκεκριμένες προσφορές, ωστόσο σύμφωνα με παράγοντες της ρωσικής αγοράς, ισοδυναμούν με άγριο dumping και αθέμιτο ανταγωνισμό.

Κι αυτό καθώς, όπως υποστηρίζουν, μόνο το κόστος αεροπορικής μεταφοράς σε μια πτήση Μόσχα-Ηράκλειο-Μόσχα κοστίζει στις αεροπορικές εταιρείες τουλάχιστον 220 ευρώ. Κι αν συνυπολογιστεί το κόστος διαμονής σε ξενοδοχείο, το κόστος μεταφοράς από και προς τα αεροδρόμια (transfer) αλλά και οι προμήθειες των εμπλεκόμενων ταξιδιωτικών γραφείων, το κόστος ξεπερνά τουλάχιστον τα 250 ευρώ ανά ταξιδιώτη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με βάση τις προσφορές «κοψοχρονιά» των 150 ευρώ ανά άτομο που διαφήμιζαν το προηγούμενο διάστημα αρκετοί Ρώσοι τουρ οπερέιτορ από τις ιστοσελίδες τους γίνεται αντιληπτό πως πωλούσαν τα τουριστικά πακέτα τουλάχιστον 100 ευρώ κάτω του κόστους!
Ξενοδοχειακές πηγές ερμηνεύουν με διπλό τρόπο τις κινήσεις των Ρωσικών ταξιδιωτικών οργανισμών. Αφ' ενός, λένε, επιχειρούν να γεμίσουν τα άδεια αεροπλάνα τους με κάθε τρόπο σε μια προσπάθεια να μειώσουν τη ζημιά που καταγράφουν από τη μειωμένη ζήτηση για Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, εξηγούν, οι πωλήσεις κάτω του κόστους χρησιμοποιούνται από κάποιους ως «εργαλείο» προκειμένου να αποσπάσουν τα μερίδια αγοράς που κατείχαν μέχρι πέρυσι τουρ οπερέιτορ όπως ο Labirint, ο South Cross, ο Neva ή ο Solvex, οι οποίοι πτώχευσαν.

Πεδίο του«εμφυλίου» των Ρώσων τουρ οπερέιτορ εμφανίζεται να είναι σε πρώτη φάση η Κρήτη. Κι αυτός καθώς η μεγαλόνησος αποτελεί τον κύριο προορισμό των Ρώσων τουριστών στη χώρα μας καθώς αντιπροσωπεύει πάνω από το 35% των προγραμμάτων των Ρώσων τουρ οπερέιτορ στη χώρα μας.

Παράγοντες της ελληνικής και ρωσικής αγοράς δεν αποκλείουν την επέκταση του φαινομένου προσφορών «κοψοχρονιά» και σε άλλους ελληνικούς προορισμούς.

Το μπαράζ προσφορών των Ρώσων τουρ οπερέιτορ που καταγράφηκε τις προηγούμενες μέρες ήρθε, υποστηρίζουν πηγές της ρωσικής αγοράς, ως αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης της ταξιδιωτικής κίνησης από Ρωσία το Μάιο σε βασικούς προορισμούς όπως η Κρήτη και η Ρόδος. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η μείωση των Ρώσων τουριστών το συγκεκριμένο μήνα έφθασε το 45% στο Ηράκλειο και το 65% στη Ρόδο. Την ίδια στιγμή η αγορά της Ουκρανίας εμφανίζει εικόνα «καμμένης γης» καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η μείωση κρατήσεων για την Ελλάδα φθάνει το 85%.

Ρωσική πηγή ανέφερε στο Euro2day.gr πως η μείωση της κίνησης ακόμα και στην περίοδο αιχμής θα φθάσει το 20-25% ενώ υπολογίζεται πως θα είναι μεγαλύτερη στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.
Στελέχη Ρώσων τουρ οπερέιτορ με τους οποίους επικοινώνησε το Euro2day.gr συγκλίνουν στην εκτίμηση πως το ταξιδιωτικό ρεύμα από τη Ρωσία στην Ελλάδα καταγράψει μείωση της τάξης του 35%-40% σε σύγκριση με το 2014. Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη χρονιά ήλθαν στη χώρα μας 1,15 εκατ. Ρώσοι τουρίστες, 200.000 λιγότεροι από το 2013.

Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις από τη ρωσική αγορά αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να υποδεχθεί φέτος η Ελλάδα περί τις 350.000-400.000 λιγότερους Ρώσους επισκέπτες.
Παναγιώτης Δ. Υφαντής
ifandis@euro2day.gr
Πηγή: euro2day.gr
Newsroom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...