11 Νοε 2014

Οι πέντε αλλαγές στο νέο μισθολόγιο του Δημοσίου

Στην ψήφιση νόμου μέχρι τα τέλη του έτους που θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις Τρόικας-κυβέρνησης........

Στην ψήφιση νόμου μέχρι τα τέλη του έτους όπου θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που θα πραγματοποιηθούν μέχρι και στις αρχές του 2016, καταλήγουν -σύμφωνα με πληροφορίες- οι διαπραγματεύσεις για το Δημόσιο μεταξύ της Τρόικας και της ελληνικής πλευράς.

Οι δανειστές πιέζουν προκειμένου να εφαρμοστούν περικοπές στους 66.000 υπαλλήλους που λαμβάνουν προσωπικές διαφορές έναντι συναδέλφων τους, λόγω υψηλών αποδοχών με το προηγούμενο μισθολόγιο

Οι δανειστές πιέζουν προκειμένου να εφαρμοστούν περικοπές στους 66.000 υπαλλήλους που λαμβάνουν προσωπικές διαφορές έναντι συναδέλφων τους, λόγω υψηλών αποδοχών με το προηγούμενο μισθολόγιο. Στόχος της κυβέρνησης, είναι η εξοικονόμηση χρημάτων, που θα ανακατανεμηθούν με τη μορφή αυξήσεων σε υπαλλήλους με υψηλά προσόντα αλλά και επιδομάτων που θα λαμβάνουν οι 4.408 νέοι προϊστάμενοι.

Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεξεργάζονται διάφορα σενάρια που αφορούν την ανακατανομή των 15,2 δισ. ευρώ που αφορούν τη μισθοδοσία των 630.000 περίπου δημοσίων υπαλλήλων, αφού η συμφωνία με τους δανειστές αφορά τη δικαιότερη κατανομή των κονδυλίων για το μισθολόγιο του Δημοσίου καθώς θα επιφέρουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Οι 5 βασικές αλλαγές που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφορούν:

Εξίσωση εισαγωγικού μισθού με τον ιδιωτικό τομέα – 680 ευρώ
Θα εφαρμοστεί από 1-1-2015 η εξίσωση του εισαγωγικού μισθού στο Δημόσιο με αυτόν του ιδιωτικού τομέα. Ετσι ο εισαγωγικός μισθός θα φτάσει στα 680 ευρώ (για τους ΥΕ) και θα συμπαρασύρει τους βασικούς μισθούς όλων των εκπαιδευτικών κατηγοριών. Ομως, η πρόταση της κυβέρνησης αφορά τη δημιουργία ενός νέου βαθμού (Ζ) όπου θα εντάσσονται όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι για δοκιμαστική περίοδο των 2 ετών πριν μονιμοποιηθούν. Με αυτή την πρόταση που διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ δεν θα επηρεαστούν οι υπόλοιποι μισθοί που αποδίδονται ανά βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο.

Περικοπές στην προσωπική διαφορά εντός του 2015
Πιλοτική εφαρμογή υπουργείο Οικονομικών από τον Ιούνιο του 2015 και καθολική εφαρμογή σε όλο το δημόσιο από τις αρχές του 2016 για τις περικοπές στις προσωπικές διαφορές φαίνεται να καταλήγουν οι συνομιλίες μεταξύ Τρόικας και κυβέρνησης. Το συνολικό ύψος της προσωπικής διαφοράς είναι 220 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά (110 εκατ. ευρώ) αποδίδονται σε υπαλλήλους στο υπουργείο Οικονομικών. 

Η μείωση θα γίνει -σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο- σε βάθος τριετίας με περικοπή του 50% το 2015 και τα υπόλοιπα μέχρι και το 2017. Χαμένοι, θα είναι οι υπάλληλοι χαμηλών προσόντων που λαμβάνουν προσωπική διαφορά καθώς το κοδνύλι που θα εξασφαλιστεί στο υπουργείο Οικονομικών θα ανακατανεμηθεί εντός του υπουργείου ως μπόνους στους εφοριακούς και τελωνειακούς που απασχολούνται σε ελέγχους κ.τ.λ.

Σύστημα αξιολόγησης
Από το 2016 θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία και το σύστημα των προαγωγών που έχει παγώσει από το 2010. Το ΠΑΣΟΚ έχει εισηγηθεί ένα σύστημα αξιολόγησης με βάση τη στοχοθεσία, σύμφωνα με το οποίο οι παραγωγικοί υπάλληλοι θα λαμβάνουν αυξήσεις, ενώ οι υπόλοιποι θα παραμένουν στάσιμοι. Ομως, το ξεπάγωσα των προαγωγών θα κοστίσει περίπου 500 εκατ. ευρώ και στην κυβέρνηση επεξεργάζονται σενάρια για τον περιορισμό των βαθμολογικών και μισθολογικών εξελίξεων των υπαλλήλων, όπως η ποσόστωση των υπαλλήλων που θα ανεβαίνουν βαθμίδα.

Αυξήσεις για τους προϊσταμένους
Από τα ποσά που θα εξασφαλιστούν από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς που εκτιμώνται ότι για το 2015 θα ανέλθουν σε 100 εκατ. ευρώ περίπου, θα εξασφαλιστούν κονδύλια που θα κατευθυνθούν στις αυξήσεις των αμοιβών των προϊσταμένων.  
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση κατευθύνεται να αυξήσει τα επιδόματα θέσεων ευθύνης κατά 20%-30% ανάλογα με τη θέση που καταλαμβάνουν στην ιεραρχία. Για παράδειγμα, ένας γενικός διευθυντής θα λάβει 1.000 ευρώ ως επίδομα ευθύνης έναντι 900 που λαμβάνει σήμερα.

Ξεπάγωμα προαγωγών για ΠΕ και ΤΕ και νέα μισθολογικά κλιμάκια
Το μόνιμο σύστημα αξιολόγησης από το 2016 θα επιφέρει και μερικό ξεπάγωμα των προαγωγών που έχουν σταματήσει από το 2010. Για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης οι προαγωγές - που θα επιφέρουν και αυξήσεις στους μισθούς - θα απελευθερωθούν, ενώ οι υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν καθηλωμένοι βαθμολογικά και μισθολογικά. 

Με αυτόν τον τρόπο, θα δοθούν αυξήσεις στους υπάλληλους ΠΕ και ΤΕ λόγω της βαθμολογικής τους εξέλιξης, ενώ θα μειωθούν οι αποδοχές των ΔΕ και ΥΕ αφού παραμένουν καθηλωμένοι βαθμολογικά για τέσσερα χρόνια. 

Παράλληλα, το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο για την παρέμβαση με αύξηση των μισθολογικών κλιμακίων μεταξύ των βαθμών προκειμένου να δίδονται μικρές αυξήσεις λόγω της χρονολογικής ωρίμανσης.
Πηγή:thetoc.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...