25 Φεβ 2014

Αδεια δόμησης σε κοινή ιδιοκτησία με αυθαίρετα

Οι αυθαιρεσίες του ενός ιδιοκτήτη δεν βαραίνουν και τους υπολοίπους
Εάν ένα οικόπεδο ανήκει σε πολλούς ιδιοκτήτες, οι «αμαρτίες» του ενός δεν βαραίνουν τους υπολοίπους. Αρκεί να έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία έως........
τις 28.7.2011.

Στην περίπτωση αυτή, για την έκδοση έγκρισης και άδειας δόµησης και τον υπολογισµό των πολεοδοµικών μεγεθών που αναλογούν στα ιδανικά µερίδια ενός συνιδιοκτήτη δεν λαµβάνονται υπόψη οι αυθαίρετες κατασκευές που έχουν εκτελεστεί σε άλλη οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία.

Η κατ΄ εξαίρεση υπέρβαση των επιτρεπόμενων πολεοδομικών μεγεθών μπορεί να γίνει βάσει του άρθρου 25 (παρ. 1 και 2) του ν.4178/13) όπως αναφέρεται σε διευκρινιστικό έγγραφο (αριθμ. πρωτ : ΟΙΚ.925) του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργεια και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σωκράτη Αλεξιάδη, το οποίο δημοσιεύθηκε σήμερα Τρίτη.

Όταν όμως δεν υπάρχουν συνιδιοκτησίες σε ένα ακίνητο, σύµφωνα µε το άρθρο 23 παρ.2α και 3 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ν.4067/12) «στην κάλυψη και στο συντελεστή δόµησης του οικοπέδου, που έχει πραγµατοποιηθεί, προσµετρώνται τα υπάρχοντα κτίσµατα, νοµίµως υφιστάµενα ή όχι… Η συνολική εκμετάλλευση δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ισχύοντα - κατά το χρόνο χορήγησης της άδειας δόµησης προσθήκης -, συντελεστή δόµησης της περιοχής».

Σε περίπτωση έκδοσης άδειας δόµησης για ανέγερση νέας κατασκευής σε οικόπεδο όπου έχει ανεγερθεί κτίριο µε αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις, στο διάγραµµα δόµησης θα πρέπει να απεικονίζονται πέραν των νοµίµως υφισταµένων χώρων και οι παραπάνω χώροι, οι οποίοι προσµετρούνται στα συνολικά επιτρεπόµενα πολεοδοµικά µεγέθη του οικοπέδου (δόµηση, κάλυψη, ύψος κ.λ.π).
Πηγή : tovima.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...