27 Φεβ 2014

Πώς θα αυξηθούν δύο εκατομμύρια συντάξεις έως και 74 ευρώ

Προσωρινές αυξήσεις από 5 μέχρι και 74 ευρώ τον μήνα στις επικουρικές συντάξεις για πάνω από δύο εκατομμύρια συνταξιούχους, αλλά πληρωμή υψηλότερου φόρου την επόμενη χρονιά με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, φέρνει.........
το σχέδιο για το νέο καθεστώς παρακράτησης φόρου στις μηνιαίες αποδοχές από τα επικουρικά ταμεία που θα ισχύει τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την κατάργηση του συστήματος αυτοτελούς παρακράτησης φόρου με συντελεστές 5%, 10% και 15% ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, η μηνιαία παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών στα ποσά των επικουρικών συντάξεων θα διενεργείται αυτοτελώς από κάθε ασφαλιστικό ταμείο με βάση τη φορολογική κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων, στην οποία ισχύουν μεν φορολογικοί συντελεστές 22%, 32% και 42%, αλλά ταυτόχρονα ισχύει και έκπτωση φόρου που μηδενίζει τις επιβαρύνσεις για ετήσια ποσά επικουρικών συντάξεων μέχρι 9.550 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι όλα τα ποσά των επικουρικών συντάξεων και βοηθημάτων, τα οποία είναι σε ετήσια βάση χαμηλότερα των 9.550 ευρώ, δηλαδή μέχρι 795,83 ευρώ τον μήνα, δεν θα υπόκεινται πλέον σε κρατήσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Έτσι το καθαρό ποσό από τις επικουρικές συντάξεις που θα εισπράττουν οι συνταξιούχοι θα είναι αυξημένο λόγω της μηδενικής παρακράτησης φόρου κατά:

- 4,9 ευρώ εφόσον η επικουρική σύνταξη ανέρχεται σε 100 ευρώ τον μήνα.

- 9,85 ευρώ για μηνιαία επικουρική σύνταξη 200 ευρώ.

- 29,55 ευρώ εφόσον η επικουρική σύνταξη ανέρχεται σε 300 ευρώ τον μήνα.

- 59,10 ευρώ για μηνιαίες επικουρικές συντάξεις ύψους 400 ευρώ.

- 73,87 ευρώ για επικουρικές συντάξεις 500 ευρώ τον μήνα.

Ωστόσο, με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης το επόμενο έτος οι συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν «μαζεμένο» τον φόρο που αναλογεί στις επικουρικές.

Το σύστημα θα είναι προσωρινό, λένε παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών μέχρι να ετοιμαστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες και συγκεκριμένα η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΗΚΑ) για την εφαρμογή του μόνιμου καθεστώτος.
ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ
Πηγή : imerisia.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...