28 Φεβ 2014

Ξέσπασε ο πόλεμος της… φρατζόλας - Οι επιπτώσεις για τους καταναλωτές

Στα …χαρακώματα βρίσκονται αρτοποιοί και αρτοβιομήχανοι εν’ οψει της επικείμενης αλλαγής στον τρόπο πώλησης του ψωμιού βάσει των συστάσεων του ΟΟΣΑ. Οι αρτοποιοί, φέρονται να αντιστέκονται σθεναρά στις προτάσεις για «άνοιγμα» της.......
αγοράς ενώ οι αρτοβιομήχανοι, με δημόσια ανακοίνωσή τους, ουσιαστικά τάσσονται στο πλευρό του υπουργού Ανάπτυξης.
Τι θα ισχύσει για εμάς τους καταναλωτές; Διαβάστε τις αντικρουόμενες απόψεις. Κάποιος από τα δύο στρατόπεδα, τελικώς θα αποδειχτεί ότι έχει δίκιο.

Η ομοσπονδία αρτοποιών Ελλάδας, παραχώρησε συνέντευξη τύπου για να ταχθεί κατά των αλλαγών. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Μιχάλης Μούσιος, υποστήριξε ότι τα αρτοποιεία απειλούνται με αφανισμό σε περίπτωση που εφαρμοστούν οι προτάσεις του ΟΟΣΑ που ορίζουν ότι θα ονομάζονται «φούρνοι» και οι εγκαταστάσεις περάτωσης έψησης (bake off). 

Οπως διευκρίνισε ο κ. Μούσιος, τα τελευταία χρόνια, με το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας υπό την ηγεσία του Κ. Χατζηδάκη, έχουν γίνει δύο τροποποιήσεις στον νόμο της αρτοποιίας, με διατάξεις που τελικά ευνοούν το κατεψυγμένο ψωμί. 

Εκτίμησε δε, ότι οι τελευταίες τροποποιήσεις που προωθούνται, κρύβουν σκοπιμότητα προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στα bake off των πολυκαταστημάτων που ψήνουν κατεψυγμένο, εισαγόμενο προϊόν να ονομάζονται φούρνοι. «Με όλες αυτές τις αλλαγές που προωθούνται από το ΥΠΑΝ δίνονται αποκλειστικά προνόμια στους εισαγωγείς ψωμιού και μόνο» ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας. 

Ο κ. Μούσιος τόνισε, εξάλλου, ότι σε κανένα σημείο της έκθεσης του ΟΟΣΑ δεν αναφέρεται ότι το ψωμί πρέπει να ζυγίζεται, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι στην Ελλάδα από το 1984 το ψωμί πωλείται ανά τεμάχιο και όχι ανά κιλό. 

Η Ομοσπονδία, σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, ζητεί το ζύγισμα των προϊόντων άρτου να μην περιοριστεί μόνο στα αρτοποιεία, αλλά να γίνεται σε όλα τα σημεία πώλησης άρτου και αρτοσκευασμάτων. «Συμφωνούμε να πωλείται το ψωμί με το ζύγι, αλλά παντού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η άποψη της αρτοβιομηχανίας
Η απάντηση στα λεγόμενα του κυρίου Μούσιου ήρθε με ανακοίνωση του Συνδέσμου που εκπροσωπεί τις ελληνικές αρτοβιομηχανίες. Ιδού η απάντησή τους

"Όλες οι πρόσφατες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας για την άρση των περιορισμών του Ν. 3526/2007 είχαν τεράστιο θετικό αντίκτυπο στην αγορά και οδήγησαν σε:

• Σημαντική μείωση της τιμής του ψωμιού, συνέπεια της εντονότερης δραστηριοποίησης των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Η καθημερινή φρατζόλα των Ελληνικών νοικοκυριών πωλείται κάτω των 50 λεπτών, ενίοτε δε σε περιόδους προσφορών και κάτω από 40 λεπτά.

• Σημαντική άνοδο των πωλήσεων Ελληνικών προϊόντων από Ελληνικές αρτοβιομηχανίες.

• Έναρξη λειτουργίας μίας νέας βιομηχανικής εγκατάστασης για την παραγωγή Ελληνικών προψημένων & κατεψυγμένων αρτοσκευασμάτων.

• Σημαντικές νέες επενδύσεις από αλυσίδες σούπερ μάρκετ για την δημιουργία “ζεστών γωνιών” (εγκαταστάσεων περάτωσης έψησης) εντός των καταστημάτων τους.

• Σημαντικές επενδύσεις για την ανάπτυξη καταστημάτων επώνυμων αλυσίδων που προσφέρουν μεγάλη ποικιλία αναβαθμισμένων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας

• Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις αρτοβιομηχανίες, τα συνεργαζόμενα σούπερ μάρκετ και τις επώνυμες αλυσίδες Πιστεύουμε ότι η πρόσφατη νέα πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας για την άρση εναπομείναντων περιορισμών του Νόμου, θα συμβάλλει στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό και την ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη της αγοράς αρτοποιίας προς όφελος των καταναλωτών και της Εθνικής Οικονομίας.

Συγκεκριμένα:
1. Απελευθέρωση Βαρών Ψωμιού

H πρόβλεψη συγκεκριμένων βαρών του Ν. 3526/2007 λειτουργεί περιοριστικά σε μία αγορά που χαρακτηρίζεται από έντονη δημιουργικότητα, εξέλιξη και σχεδιασμό νέων προϊόντων και διατροφικών συνηθειών. Επίσης αντίκειται στην Οδηγία 2007/45/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. 

Η απελευθέρωση των βαρών σε συνδυασμό με την αναγραφή τιμής κιλού για κάθε πωλούμενο είδος είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για την προσφορά μεγάλης ποικιλίας προϊόντων και την σωστή ενημέρωση των καταναλωτών.

2. Σημεία Πώλησης
Η πώληση άρτου και αρτοσκευασμάτων πρέπει να επιτρέπεται σε όλα τα σημεία που ικανοποιούν τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και πληρούν τις προϋποθέσεις του Νόμου. Σημειώνουμε ότι τα περισσότερα αρτοποιεία ορθώς πωλούν πληθώρα άλλων προϊόντων, συσκευασμένων ή μη. Συνεπώς και τα άλλα καταστήματα πρέπει να έχουν την ίδια δυνατότητα, πάντοτε όμως σύμφωνα με όσα ο Νόμος ορίζει.

3. Εισφορά επί των αλεύρων υπέρ ΤΕΑΑ
Οι επιχειρήσεις του κλάδου μας υποχρεούνται να αποδίδουν στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών (Τ.Ε.Α.Α.), € 0,0166 για κάθε κιλό αλεύρου που αγοράζουν. Τα καταβαλλόμενα ποσά αθροίζουν σε δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ, χωρίς πρακτικά καμία ανταποδοτικότητα και καταπατώντας την αρχή της αναλογικότητας. 

Οι κρατήσεις υπέρ τρίτων επιβαρύνουν αδικαιολόγητα το λειτουργικό κόστος των αρτοβιομηχανιών και δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος τους. Καθιστούν δε τα προϊόντα των αρτοβιομηχανιών λιγότερο ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές. 

Συνεπώς είναι αναγκαία η αλλαγή του τρόπου είσπραξης των εισφορών, όπου οι ασφαλισμένοι θα καταβάλουν απ’ ευθείας τις εισφορές τους στο Ταμείο και όχι δια μέσου των αλευροβιομηχανιών με την επιβάρυνση της τιμής των αλεύρων.
Πηγή : fpress.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...