26 Φεβ 2014

Σαμαράς: 150 δισ. ευρώ τα έσοδα του Δημοσίου από τους υδρογονάνθρακες

Τα επόμενα 25 χρόνια
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος στη Μεσόγειο - Τα έσοδα θα αξιοποιηθούν για την στήριξή του ασφαλιστικούς συστήματος, κατά τα πρότυπα της Νορβηγίας......

Την πρόβλεψη ότι τα φορολογικά έσοδα της χώρας από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε βάθος 25 ετών θα ανέλθουν στα 150 δισ. ευρώ -χωρίς να υπολογίζονται στο νούμερο αυτό οι έρευνες που συντελούνται σε αυτή την περίοδο και δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων- έκανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στο υπουργείο Περιβάλλοντος με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και συγκεκριμένα με τον υπουργό Γιαννη Μανιατη, τον Αναπληρωτή υπουργό Σταύρο Καλαφάτη και τον υφυπουργό κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε επίσης από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για το στάδιο επεξεργασίας των σεισμικών δεδομένων σε Ιόνιο και νότια Κρήτη που πραγματοποίησε η PGS.

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος στη Μεσόγειο, τονίζοντας ότι τα δημόσια έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα αξιοποιηθούν για την στήριξή του ασφαλιστικούς συστήματος κατά τα πρότυπα της Νορβηγίας αλλά και για τη χρηματοδότηση δημοσίων υποδομών και έρευνας.

Έπειτα από την ενημέρωση που είχε από τον κ. Μανιάτη ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα αποκτά μια νέα αφετηρία για το μέλλον της και ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ηπείρου και του Ιονίου.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συμφωνία για μείωση 15% που επιτεύχθηκε με τη Gazprom, που προμηθεύει τη χώρα με φυσικό αέριο, η οποία θα έχει αναδρομική ισχύ από 2013 και που, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, δίνει σημαντική ανακούφιση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης δήλωσε προς τους δημοσιογράφους πως οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες ενδιαφερόμενους για την παραχώρηση περιοχών ερευνών στον Πατραϊκό, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα είναι σε πολύ καλό δρόμο, διευκρινίζοντας πάντως πως σε κάθε περίπτωση οι όποιες συμφωνίες θα κατατεθούν προς κύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Πηγή : protothema.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...