26 Φεβ 2014

Ο 18χρονος μαθητής που «Αλωσε» το Cambridge

ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΤΕΡΗΣ
Ο 18χρονος μαθητής της Ερασμείου Ελληνογερμανικής Σχολής κατέκτησε μία θέση από τις πλέον περιζήτητες στο διάσημο πανεπιστήμιο, καθώς αρίστευσε στις εξετάσεις των Α-Levels του βρετανικού συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάνοντας υπερήφανους.......
τους γονείς του, τους καθηγητές, τους συμμαθητές και τους φίλους του σύμφωνα με το ethnos.gr.

Με μητέρα πολιτικό μηχανικό θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η επαγγελματική πορεία του ήταν προδιαγεγραμμένη...

«Είχα αποφασίσει από την Γ' Γυμνασίου ότι ήθελα να σπουδάσω στη Βρετανία και είχα ως απώτερο στόχο το Cambridge, γιατί στον συγκεκριμένο τομέα είναι το καλύτερο. Στο engineering βέβαια κατέληξα πέρυσι, αλλά τις εξετάσεις για τα Α-Levels τις έδωσα τον Μάιο της Α' και της Β' Λυκείου. Τον Σεπτέμβρη του 2013 έκανα την αίτηση και τον περασμένο Δεκέμβρη έδωσα τη συνέντευξη», λέει στο «Εθνος» ο Νικόλας Κατέρης.

«Είμαστε περήφανοι για τον Νικόλα. Είναι γέννημα θρέμμα της Ερασμείου Ελληνογερμανικής Σχολής, από το νηπιαγωγείο. Ενα παιδί με ήθος, σεμνότητα, επιμέλεια. Η κλίση του ήταν ξεκάθαρη, θετικό μυαλό με καλή αντίληψη», επισημαίνει η διευθύντρια της Σχολής κ. Κατερίνα Βόσσου.

Η απόφαση για το εξωτερικό ελήφθη από κοινού με τους γονείς του και τους καθηγητές της Ερασμείου, εφόσον όλοι γνώριζαν τις δυνατότητές του και ήταν σίγουροι για το θετικό αποτέλεσμα. Η διάκριση ήταν το επιστέγασμα μιας πολύ προσεκτικής προετοιμασίας, καθώς ο Νικόλας, αν και θα δώσει εξετάσεις και στο ελληνικό πανεπιστήμιο, το νέο ακαδημαϊκό έτος θα τον βρει φοιτητή στο Cambridge.

Πολυσχιδής προσωπικότητα ο Νικόλας με πολλές διακρίσεις στη μαθητική του διαδρομή και ενδιαφέροντα που ξεπερνούσαν την τάξη του, λέει ο διευθυντής του Λυκείου της Ερασμείου κ. Νίκος Κόκκινος.

Ως μαθητής της Β' Λυκείου συμμετείχε με άλλους συμμαθητές του σε ένα μεγάλο project και σχεδίασαν μία μίνι Φόρμουλα 1. «Φτιάξαμε ένα μικρό αμαξάκι από ξύλο και πλαστικό το οποίο διαγωνίσθηκε με άλλα σχολεία από όλη την Ελλάδα και πήραμε το βραβείο του καλύτερου μάρκετινγκ και εύρεσης πόρων».

Σήμερα, προ των πυλών του Cambridge, ο Νικόλας Κατέρης διαβάζει, παίζει τένις και μαζί με έναν συμμαθητή του μαθαίνουν προγραμματισμό και ετοιμάζουν μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα...

Με απωθούν όσα βλέπω στα ελληνικά ΑΕΙ
Ο Νικόλας Κατέρης είναι μοναχοπαίδι και θα ήθελε να έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει στην Ελλάδα, αλλά η υπάρχουσα κατάσταση στα πανεπιστήμια λειτούργησε αποτρεπτικά για τις μελλοντικές επιλογές του. «Δυστυχώς η τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα όσα βλέπω να συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στα ελληνικά πανεπιστήμια με απώθησαν από το να σπουδάσω στη χώρα μου, κάτι το οποίο θα ήθελα πάρα πολύ. Η κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί δεν μπορεί να υποστηρίξει τους μαθητές να αναπτυχθούν στην επιστημονική κατεύθυνση που θα επιλέξουν».
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...