3 Ιουλ 2013

Πως θα απελευθερωθούν οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα

Της Ρούλας Σαλούρου
Αμέσως μετά από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, μια ακόμη δύσκολη διαπραγμάτευση για την ηγεσία του υπουργείου, αφού παρά τα περί του αντιθέτου τέθηκαν στο τραπέζι τόσο εργασιακά όσο και ασφαλιστικά ζητήματα, με αιχμή τις απολύσεις, την επιβολή ειδικής εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων για τη διάσωση του ΟΑΕΕ αλλά και νέες μειώσεις ......
στις συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας πέταξε για τη Γερμανία, όπου σήμερα, πραγματοποιείται η σύνοδος για την ανεργία.

Άφησε πίσω του όμως, ορθάνοιχτο το θέμα της απελευθέρωσης των απολύσεων. Στην πράξη, και παρ’ ό,τι δεν θα αλλάξει τυπικά, το προβλεπόμενο όριο επιτρεπόμενων απολύσεων ανά μήνα, η παράκαμψη του υπουργείου Εργασίας στη διαδικασία έγκρισης ομαδικών - «παράνομων» απολύσεων, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναδιάρθρωση, να μπορούν πιο εύκολα να προχωρούν στην πραγματοποίησή τους.

Σήμερα, το υπουργείο Εργασίας έχει δικαίωμα άσκησης βέτο στις επιχειρήσεις που επιδιώκουν να παρακάμψουν τα προβλεπόμενα επιτρεπτά όρια και να προχωρήσουν σε ομαδικές απολύσεις.

Αναλυτικά, οι επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 150 εργαζόμενους, μπορούν να προχωρούν σε έως 6 απολύσεις το μήνα. Από 150 απασχολούμενους και πάνω, μπορούν να απολύουν το μήνα, το 5% και συνολικά μέχρι 30 εργαζόμενους το μήνα.

Για απολύσεις που ξεπερνούν αυτά τα όρια, τις λεγόμενες ομαδικές ή «παράνομες», το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προβλέπει διαβούλευση με τους εργαζόμενους. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, η επιχείρηση προσφεύγει στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο μέσα σε διάστημα 10 ημερών πρέπει να λάβει απόφαση.

Σε μια προσπάθεια να υπάρξει λύση στο εσωτερικό των επιχειρήσεων, το υπουργείο έχει δικαίωμα να δώσει περιθώριο άλλων 20 ημερών προκειμένου οι διαβουλεύσεις εργοδοτών - εργαζομένων να καταλήξουν σε συμφωνία. Εάν αυτό δεν συμβεί, πρέπει ο εκάστοτε υπουργός να εγκρίνει ή όχι τις απολύσεις.

Αν δεν υπάρξει απόφαση μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά όρια, μπορεί ο εργοδότης να προχωρήσει στις απολύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικας, ζητήθηκε μετ’ επιτάσεως από την ηγεσία του υπουργείου και έγινε τελικά αποδεκτό, να αλλάξει μέχρι το τέλος του έτους, το παραπάνω θεσμικό πλαίσιο, με το δημόσιο να «χάνει» το δικαίωμα ελέγχου των ομαδικών απολύσεων μέσω της δυνατότητας άσκησης βέτο.

Βάσει της συζήτησης και τελικά του νέου πλαισίου αναμένεται να αποτελέσει η διεθνής εμπειρία, την οποία πρέπει εντός του επόμενου διαστήματος να εξετάσει η Γενική Γραμματεία Εργασίας. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι σε καμία άλλη χώρα της Ε.Ε. δεν υπάρχει το καθεστώς που ισχύει στην χώρα μας, παρά μόνον στην Ολλανδία, στην οποία μάλιστα το σύστημα είναι διαφορετικό.

Το υπουργείο Εργασίας δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει το θέμα, ώστε έως το τέλος του 2013 να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο. Κύκλοι του υπουργείου επεσήμαιναν ότι δεν πρόκειται για προαπαιτούμενο για τη λήψη της επόμενης δόσης, σε αντίθεση με το θέμα του ΟΑΕΕ, που πρέπει να κλείσει άμεσα...

Πηγές του υπουργείου Εργασίας υποστήριζαν ότι το πρόβλημα με τον ΟΑΕΕ είναι μεγάλο, όμως για το 2013 δεν τίθεται θέμα εξεύρεσης 150 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν εξασφαλιστεί από άλλα δημοσιονομικά μέτρα.

Η επιβολή ειδικής εισφοράς επί του τζίρου, όχι επί των κερδών, των επιχειρήσεων, δεν φαίνεται να αποφεύγεται.

Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να ξαναψηφίσει διάταξη για επιβολή εισφοράς 1 ή 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων, αυτή τη φορά από την 1/1/2014. Αν μέσα στο διάστημα που μεσολαβεί δεν βρεθούν άλλα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 450 εκατ. ευρώ για να καλύψουν την «τρύπα», την 1η Ιανουαρίου θα κληθεί να εφαρμόσει τη διάταξη...

Εν τω μεταξύ, δεν αποκλείονται και νέα μέτρα για τη μείωση των συντάξεων, εάν από τον Σεπτέμβριο θα έσοδα δεν έχουν δείξει σημαντικά σημάδια ανάκαμψης, μέσω της καθυστερημένης εφαρμογής του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών και της ρύθμισης χρεών που ήδη «τρέχει» χωρίς εντυπωσιακά ή έστω θετικά αποτελέσματα...
Πηγή:capital.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...