20 Μαρ 2013

Απόλυτο αδιέξοδο στην Κύπρο - Όχι σε όλα από την άκαμπτη τρόικα - Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο

- Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόταση καλύτερη από το κούρεμα των καταθέσεων που πρότεινε το Eurogroup, διαμηνύει σε όλους τους συνομιλητές της η Τρόικα!
- Περιορισμό στις κινήσεις κεφαλαίων σκέφτεται να επιβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση
- Μένει για άλλες 24 ώρες στη Μόσχα ο Σαρρής!
- Διαψεύδει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου πώληση της Λαϊκής Τράπεζας
- Η Ρωσία βάζει όρο 20% συμμετοχή στη διαχείριση του Φυσικού Αερίου
- Eurogroup: Είμαστε έτοιμοι να συνεδριάσουμε ανα πάσα στιγμή αν μας έρθει νεα πρόταση από την Κύπρο
Αν προσπαθούσε κάποιος να περιγράψει την κατάσταση αυτή την στιγμή στην Κύπρο θα μπορούσε να το κάνει με 2 λέξεις: Απόλυτο αδιέξοδο!....... Από τις προτάσεις που έχει παρουσιάσει η Κυπριακή Κυβέρνηση στους επικεφαλής της τρόικας αυτό που εισπράττει είναι ένα στεγνό όχι!

Σύμφωνα με το newsit.gr, η Τρόικα δεν φαίνεται να συγκινείται από καμία εναλλακτική λύση και επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι μέχρι στιγμής η πιο βιώσιμη λύση είναι η απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι μετά τη συνάντηση του κλιμακίου της τρόικας στη Βουλή οι βουλευτές- εκπρόσωποι των κομμάτων απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις.

Η παραμονή του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου για άλλο ένα 24ωρο στην Ρωσία δείχνει ότι η Μόσχα συζητά ακόμα αλλά και από εκεί η συμφωνία που πρέπει να προκύψει πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι δεν μιλάμε απλά για μια πώληση μιας τράπεζας ή για την σύναχη ενός δανείου, αλλά για μια συμφωνία που μέσω αυτής το χρέος της Κύπρου θα γίνεται βιώσιμο.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι τράπεζες θα είναι κλειστές και αύριο.

Αν τελικά όμως ανοίξουν, η κυβέρνηση της Κύπρου εξετάζει την επιβολή περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων.
«Αυτή τη στιγμή το ζήτημα είναι εάν και πώς θα ξανανοίξουν οι τράπεζες αύριο. Εξετάζονται περιορισμοί στις (κινήσεις) κεφαλαίων», ανέφερε αξιωματούχος.

Γόνιμη και εποικοδομητική χαρακτήρισε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το μεσημέρι, οι πρόεδροι της Κύπρου και της Γαλλίας, Νίκος Αναστασιάδης και Φρανσουά Ολάντ.

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για διαμόρφωση «σχεδίου Β» και ζήτησε τη στήριξη του Γάλλου Προέδρου στις προσπάθειες που καταβάλλονται, ώστε να εξασφαλιστεί μέρος του ποσού των 5,8 δισ. ευρώ με ίδιους πόρους.
Παράλληλα, ο κ. Στυλιανίδης διέψευσε τις πληροφορίες που φέρουν τη Λαϊκή Τράπεζα να έχει πωληθεί σε Ρώσους επενδυτές.

Στις 6 το απόγευμα, ο κ. Αναστασιάδης θα προεδρεύσει συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μένει κι άλλο στη Μόσχα ο Σαρρής

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία κατά τις διαβουλεύσεις τους, η Ρωσία και η Κύπρος, γι' αυτό και θα συνεχιστούν, αργότερα σήμερα και αύριο.

Επιπλέον, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις εξελίξεις τόσο το γραφείο του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης όσο και μέλη της συνοδείας του Μ. Σαρρή, τα οποία είπαν ότι όσο διαρκούν οι συνομιλίες ο Κύπριος υπουργός δεν θα έχει επαφές με ΜΜΕ και δημοσιογράφους.

Το μόνο που κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί είναι ότι ο κ. Σαρρής ανέβαλε την προγραμματισμένη για αύριο αναχώρησή του από τη Μόσχα.

Ερωτηθείς, νωρίτερα, εάν υπάρξει συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Κύπριο υπουργό, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου ηγέτη, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι παρόμοια συνάντηση δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του Προέδρου της χώρας.

Την ίδια ώρα, λληροφορίες από το newsit.com.cy αναφέρουν ότι: η Ρωσία βάζει ως όρο για οικονομική βοήθεια, 20% στη διαχείρηση του Φυσικού Αερίου.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η Ρωσία ζητάει και ανεφοδιασμό των πολεμικών της πλοίων από το Μαρί και των πολεμικών της αεροπλάνων από το αεροδόμιο της Πάφου "Ανδρέας Παπανδρέου". 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...