6 Φεβ 2013

Ελυσαν κάβους τα πλοία –Αποχώρησαν τα ΜΑΤ από το λιμάνι του Πειραιά

Οι ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ,των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης και του λιμενικού αποχώρησαν από το λιμάνι του Πειραιά, αφού πρώτα περιφρούρησαν την φόρτωση πλοίων στην προβλήτα Ε1 του λιμανιού, πίσω από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Οι αστυνομικοί επέβλεψαν τη φόρτωση των πλοίων Blue Star, Νάξος, Πάρος και Ιθάκη τα οποία θα αναχώρησαν για Κυκλάδες στις 7:00 και 7:30. Φορτώθηκε και το Blue Star 2 προκειμένου να αποπλεύσει για Κω και Ρόδο.......

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση των ναυτικών στο λιμάνι του Πειραιά έφτασαν δυνάμεις της αστυνομίας στις προβλήτες Ε1 και Ε2 προκειμένου να κυλήσει ομαλά η διαδικασία της επίδοσης των φύλλων πορείας, να φορτωθούν χωρίς προβλήματα τα πλοία και να αποπλεύσουν από το λιμάνι. Αφού έλυσαν κάβους τα πρώτα πλοία οι ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ αποχώρησαν -στις 6:30 το πρωί- και στο λιμάνι παραμένουν λιμενικοί.

Η στάση των ναυτεργατών

Οι ναυτεργάτες έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 10:00 το πρωί της Τετάρτης στο ίδιο σημείο, ενώ υποστηρίζουν πως το λιμάνι στρατοκρατείται και υποστηρίζουν πως ο κεντρικός λιμενάρχης πειραιά έλυσε τους κάβους τα πλοία. Μάλιστα όταν οι ναυτεργάτες τον ρώτησαν γιατί το κάνει αυτό, εκείνος τους απάντησε πως έχει τέτοιες εντολές.

Η ΠΝΟ αποφάσισε:

  • Να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι μαζί με το εργατικό κέντρο και την την ΓΣΕΕ
  • Θα πραγματοποιήσουν πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας
  • Στις 20 Φλεβάρη θα κατέβουν σε 24ωρη απεργία στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΓΣΕΕ
  • Θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο

Η κυβέρνηση αποφάσισε πολιτική επιστράτευση

Η επιστράτευση ισχύει από τις 6 τα ξημερώματα της Τετάρτης. Την ίδια ώρα η ΠΝΟ αποφάσε την άρση της απεργίας από το πρωί στις 6 τα ξημερώματα για όλα τα περιφερειακά λιμάνια που βρίσκονται εκτός Αττικής

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης επεσήμανε ότι η απόφαση της ΠΝΟ για νέα απεργία έως την Παρασκευή θα ήταν ένα γεγονός που θα απέκοπτε τα νησιά για πάνω από μία εβδομάδα.

«Η κυβέρνηση κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, έντιμα και καλόπιστα, προκειμένου να δώσει λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν και ταλανίζουν τους ναυτεργάτες. Κάναμε εξαντλητικό, πολυήμερο διάλογο και δώσαμε σαφέστατες απαντήσεις, αλλά και συγκεκριμένες λύσεις».

Μάλιστα τόνισε πως για πρώτη φορά υπουργείο κατέθεσε τις προτάσεις του εγγράφως. Υποστήριξε μάλιστα ότι «Η ακτοπλοΐα δεν είναι εθνική οδός να πας από άλλο δρόμο και αν τα καράβια δεν πραγματοποιήσουν δρομολόγια, τότε τα νησιά θα μείνουν χωρίς φάρμακα, καύσιμα, αγαθά».

Η ανακοίνωσή του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου
«Ο διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην ακτοπλοΐα, για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του κλάδου, ήταν πολυήμερος και εξαντλητικός.

Εκ μέρους της Κυβέρνησης καταβλήθηκε, έντιμα και καλόπιστα, κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποτραπούν τα αδιέξοδα, να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών και να επανέλθει η ομαλότητα στην κοινωνική και οικονομική ζωή ιδιαίτερα των νησιών.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, καθώς και οι αρμόδιοι παράγοντες του Υπουργείου, είχαν διαρκείς επαφές και συνεργασία με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

Στην τελευταία συνάντηση με την ΠΝΟ, που έλαβε χώρα χτες, Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ανταποκρίθηκε θετικά σε καίρια αιτήματα που είχαν θέσει επιτακτικά οι ναυτεργάτες, όπως η δέσμευση των ακτοπλόων για έναρξη διαπραγματεύσεων για συλλογική σύμβαση εργασίας, η διασφάλιση της χρηματοδότησης του Οίκου Ναύτου και η αναβάθμισή του και η αυτοτέλεια του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε επίσης στην ΠΝΟ τη χρηματοδότηση πολιτικών ενίσχυσης της απασχόλησης των ναυτικών, μέσω κοινοτικών κονδυλίων.

Στην ίδια συνάντηση η ΠΝΟ ενημερώθηκε και για τη δέσμευση στην εξόφληση των οφειλών των ακτοπλοϊκών εταιρειών στους εργαζόμενους.

Οι διατάξεις του υπό κατάθεση νομοσχεδίου που αφορούν στην ακτοπλοΐα είναι απολύτως απαραίτητες για τη διατήρηση στο ακέραιο, τώρα και στο μέλλον, των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και κατά συνέπεια τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των ναυτεργατών. Καμία διάταξη του νομοσχεδίου δεν επηρεάζει αρνητικά τη συγκοινωνιακή κάλυψη των νησιών.

Αιτήματα όπως η «μηδενική φορολόγηση» του εισοδήματος των ναυτικών και η συνολική επαναφορά «στο προ των μνημονίων καθεστώς» δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν,όπως για κανένα κλάδο, υπό την παρούσα δύσκολη συγκυρία για τον τόπο.

Πολλά από τα σωματεία των ναυτεργατών αντελήφθησαν ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων τους και ζήτησαν την αναστολή της απεργίας. Δυστυχώς, οριακά επικράτησαν αρτηριοσκληρωτικές και μικροπολιτικές αντιλήψεις, που δεν επέτρεψαν αυτό να γίνει εφικτό, ώστε τα νησιά μας να αποκτήσουν και πάλι το μοναδικό μέσο επικοινωνίας που διαθέτουν, τόσο μεταξύ τους όσο και με την ενδοχώρα.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με γνώμονα την άμεση αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, που αποτελεί πνεύμονα ζωής για τη νησιωτική Ελλάδα, με απόφαση του Πρωθυπουργού, ύστερα από εισήγηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, κηρύσσεται πολιτική κινητοποίηση των πληρωμάτων των δρομολογημένων ακτοπλοϊκών πλοίων και εξουσιοδοτείται ο Υπουργός να προβεί σε επίταξη των υπηρεσιών των πληρωμάτων των ανωτέρω πλοίων».
Πηγή : iefimerida.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...