27 Φεβ 2013

Τα τραγούδια που μας αρέσουν είναι αυτά που «κολλάνε» στο μυαλό

Είναι κάτι που όλοι έχουμε ζήσει: ένα εκνευριστικό τραγούδι που δεν λέει να φύγει από το κεφάλι μας. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως ο εκνευρισμός δεν σημαίνει ότι δεν μας αρέσει το τραγούδι, αλλά μάλλον ότι μας αρέσει - και μάλιστα πάρα πολύ.
Το εύρημα αυτό αντικρούει την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα τραγούδια που αντιπαθούμε είναι αυτά που συνήθως «κολλάνε» στο μυαλό μας.........

Η μελέτη έγινε με τραγούδια διασήμων καλλιτεχνών, όπως η Lady Gaga. Με τη βοήθειά τους, οι ψυχολόγοι που την πραγματοποίησαν κατόρθωσαν να αποδείξουν ότι τα τραγούδια που ξέρουμε και μας αρέσουν είναι αυτά που κατά κανόνα «ξεπηδούν» στο μυαλό μας εκεί που δεν το περιμένουμε.

Τη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Applied Cognitive Psychology», εκπόνησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Western Washington, οι οποίοι πραγματοποίησαν μία σειρά πειραμάτων σε 300 εθελοντές, οι οποίοι κλήθηκαν να ακούσουν διάφορα τραγούδια και μετά να εκτελέσουν διάφορες δραστηριότητες.

Όπως ανακάλυψαν όταν ένα τραγούδι εξακολουθούσε να «παίζει» στο μυαλό ενός ανθρώπου αμέσως μετά την ακρόασή του, είχε πολύ περισσότερες πιθανότητες να «εισβάλλει» εκ νέου στο μυαλό του μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Το εύρημα αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί ορισμένα τραγούδια της ποπ και των τηλεοπτικών διαφημίσεων στριφογυρίζουν στο κεφάλι μας, παρότι τα θεωρούμε εκνευριστικά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ακόμα ότι τα τραγούδια είναι πιθανότερο να «κολλήσουν» στο μυαλό μας στη διάρκεια απαιτητικών νοητικών δραστηριοτήτων.

«Μερικές φορές το μυαλό λειτουργεί σαν χαλασμένο πικ απ, παίζοντας ξανά και ξανά το ίδιο τραγούδι», δήλωσε ο επικεφαλής καθηγητής δρ Άιρα Χάιμαν, καθηγητής Ψυχολογίας στο Western Washington.

«Το φαινόμενο της “εισβολής” τραγουδιών στο μυαλό είναι πολύ συχνό σε πολλούς ανθρώπους και γενική είναι η πεποίθηση ότι πρόκειται κυρίως για τραγούδια που δεν μας αρέσουν. Ωστόσο ανακαλύψαμε ότι αυτό δεν ισχύει».

Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους ότι η νοερή, ακούσια επανάληψη ορισμένων τραγουδιών έχει κοινά χαρακτηριστικά με ακούσιες σκέψεις και αναμνήσεις που επίσης «εισβάλλουν» στο μυαλό μας δίχως εμείς να κάνουμε κάτι για να τις προκαλέσουμε.

Η νέα μελέτη έδειξε επίσης ότι τα τραγούδια τείνουν να «κολλάνε» στο μυαλό είτε όταν κάνουμε κάτι εξαιρετικά δύσκολο νοητικά, είτε όταν κάνουμε κάτι απελπιστικά εύκολο.

Στην πρώτη περίπτωση, το μυαλό έχει την τάση να περιπλανηθεί σε κάτι άλλο επειδή «ζορίζεται», ενώ στην δεύτερη δημιουργείται ένα νοητικό «άνοιγμα» για επαναλαμβανόμενες σκέψεις επειδή αυτό που κάνουμε δεν έχει ιδιαίτερες νοητικές απαιτήσεις.

Πώς μπορούμε να γλιτώσουμε από τον μουσικό «εισβολέα» στο κεφάλι μας; Ο δρ Χάιμαν συνιστά να κάνουμε κάτι το οποίο απαιτεί την χρήση των ακουστικών και λεκτικών δεξιοτήτων της λειτουργικής μνήμης μας – όπως το διάβασμα ενός συναρπαστικού βιβλίου ή το να δούμε μία αγαπημένη μας ταινία.
Πηγή : ygeia.tanea.gr
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...