25 Φεβ 2013

«Κόκκινα δάνεια» και πλειστηριασμοί στην εαρινή ατζέντα της τρόικας

Κυβέρνηση και τρόικα αναζητούν τρόπους "ελάφρυνσης" των δανειοληπτών.
Το ζήτημα της αλλαγής του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα αποτελέσει κεντρικό θέμα των συζητήσεων με την ηγεσία της τρόικας που θα ξεκινήσουν την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου στο υπουργείο Οικονομικών. Ουσιαστικά το όλο ζήτημα θα ενταχθεί στη συνολική συζήτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για τη διαδικασία της οποίας υπάρχουν συγκεκριμένες ενστάσεις από τους τραπεζίτες.......



Η διατήρηση του προστατευτικού καθεστώτος πέραν του 2013 για τα ακίνητα της πρώτης κατοικίας θεωρείται αμφίβολη στο βαθμό που η τρόικα έχει θέσει ζήτημα της κατάργησης της σχετικής διάταξης. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση επεξεργάζεται τη θεσμοθέτηση ευνοϊκής διάταξης που θα προβλέπει το πάγωμα της δόσης του στεγαστικού δανείου και την καταβολή μόνο τόκων για δύο χρόνια με δυνατότητα επανεξέτασης για άλλα δύο επίσης.


Σερ κάθε περίπτωση οι διατάξεις του νέου νόμου θα καθορίσουν και τη νέα ισορροπία στην αγορά ακινήτων, καθώς μετά το όποιο κούρεμα ιδιωτικών δανείων οι τιμές θα διαμορφωθούν σε διαφορετικά επίπεδα, ενώ υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο νέων πλειστηριασμών.

Έως και 15 δισεκατομμύρια τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια

Το πρόβλημα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς παρά τις συνεχείς επιμέρους ρυθμίσεις πολλοί δανειολήπτες αδυνατούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, «περνώντας μήνα - μήνα από το άσπρο στο κόκκινο» όπως σημειώνει στο Reporter.gr κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος. 


Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις στα στεγαστικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αγγίζουν τα 15%, σε ποσά δηλαδή κυμαίνονται μεταξύ13 με 15 δισεκατομμυρίων ευρώ και στα καταναλωτικά στο «κόκκινο» βρίσκονται περίπου τα μισά από τα χορηγημένα 40 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πάντως την αλλαγή του νόμου τον προανήγγειλε στην έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Το Ταμείο κάνει ειδική αναφορά στο νόμο Κατσέλη, τονίζοντας ότι δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα και ζητώντας τη θεσμοθέτηση αποτελεσματικών κανόνων που θα επιτρέπουν άμεσο κούρεμα του χρέους των υπερχρεωμένων δανειοληπτών, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η κατανάλωση σε χώρες που έχουν χτυπηθεί από την κρίση μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Ωστόσο, όπως και στην περίπτωση του νόμου Κατσέλη το ύψος του κουρέματος θα δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, καθώς οι τράπεζες θα γράψουν κι άλλες ζημίες, που θα πρέπει να καλυφθούν από άλλα κεφάλαια.

Το σχέδιο Σκορδά
Στο μεταξύ, το σχέδιο νόμου που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης προβλέπει καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, χωρίς καθυστερήσεις λόγω της εκκρεμοδικίας. Ακόμη, η κυβέρνηση συζητά σχέδιο για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών που θα αφορά σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνους.

Το έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή της Ν.Δ., κ. Λευτέρη Αυγενάκη αναφέρει ότι «υφίσταται ανάγκη να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικός ο Ν. 3869/2010, καθώς η μακροχρόνια δικαστική εκκρεμότητα, οδηγεί σε ομηρία όσους δανειολήπτες έχουν προσφύγει στην πρόνοια του νόμου και με τον τρόπο αυτό καθυστερεί η επάνοδός τους στην οικονομική δραστηριότητα».

Το έγγραφο του υπουργείου Ανάπτυξης διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ., σχετικής με την αντιμετώπιση της καταχρηστικής αύξησης του περιθωρίου κέρδους spread από τα πιστωτικά ιδρύματα και τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τα στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια.

Σύμφωνα με το σχέδιο που συζητά η κυβέρνηση θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50%+1 των απαιτήσεων της οφειλής και όχι την πλήρη ομοφωνία (100%) που απαιτούσε μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Επίσης, όπως ενημερώνει ο κ. Σκορδάς, θα προβλέπεται καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις εξ'αιτίας της εκκρεμοδικίας, εφόσον η προσδιοριζόμενη δικάσιμος υπερβαίνει τις προθεσμίες που θέτει ο νόμος. Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το Δικαστήριο αποδεσμεύοντας τον οφειλέτη ακόμα και με την έκδοση απόφασης, όπως διευκρινίζει ο κ. Σκορδάς.

Με το έγγραφο γίνεται, επίσης, γνωστό ότι η κυβέρνηση συζητά σχέδιο για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών που θα αφορά σε μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, με ενυπόθηκη απαίτηση, οι οποίοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ, προερχόμενο από μείωση του εισοδήματος τους κατά 35% από 1.1.2010. Επιπλέον, θα αφορά σε ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνους.

Προσπάθεια βελτίωσης του υφιστάμενου πλαισίου
Παράλληλα, θα υπάρξει μέριμνα για τη βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου, ώστε κατά την αξιολόγηση των πληροφοριακών δεδομένων του συστήματος «Τειρεσίας» να λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες της δυσχερούς οικονομικής περιόδου και να δίδεται η δυνατότητα μιας πιο ευέλικτης αντιμετώπισης των συναλλασσομένων με τα πιστωτικά ιδρύματα, ανάλογα με το συνολικό τους προφίλ και όχι με βάση μεμονωμένα ατυχή περιστατικά.


Πάντως το 2012σε πλειστηριασμό βγήκαν 26.000 ακίνητα, παρά το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης της κατοικίας έως 200.000 ευρώ από τους πλειστηριασμούς.


Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο έχει αποτρέψει την εκτίναξη των πλειστηριασμών τα τελευταία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 οι πλειστηριασμοί μειώθηκαν στις 44.000 από 52.000 το 2009 για να περιοριστούν τελικά στις 26.000 το 2012.


Αντίστοιχη εικόνα μείωσης προκύπτει και στις αιτήσεις πτώχευσης που υποβάλλονται από τις ίδιες τις επιχειρήσεις ή από πιστωτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός τους μειώθηκε το 2012 στις 720 από 800 το 2008 και 2.280 το 2006.
Πηγή : reporter.gr
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...