25 Φεβ 2013

Chromebook Pixel: Το πρώτο λάπτοπ της Google με οθόνη αφής

Chromebook Pixel
Τον πρώτο της υπολογιστή παρουσίασε η Google, ο οποίος αναμιγνύει χαρακτηριστικά ενός φορητού (laptop) και μιας ταμπλέτας (tablet). Το Chromebook Pixel διαθέτει οθόνη αφής 13 ιντσών, υψηλής ανάλυσης, και έχει βάρος περίπου ενάμισι κιλό.........
Σύμφωνα με το enet.gr, η οθόνη του Chromebook έρχεται να ανταγωνιστεί κυρίως την Apple και την οθόνη αφής Retina με την οποία έχει εφοδιάσει τα πιο πρόσφατα μοντέλα της MacBook, ενώ και τα τελευταία Windows 8 της Microsoft παρέχουν δυνατότητες αφής στις οθόνες.

Ο υπολογιστής «τρέχει» το λειτουργικό σύστημα Chrome ΟS της Google και έχει σχεδιαστεί από την ίδια, ενώ θα συναρμολογείται από τρίτους υπεργολάβους στην Ταϊβάν για λογαριασμό της. Η «καρδιά» του μηχανήματος είναι ο ισχυρός επεξεργαστής Sandy Bridge i5 της Intel, ενώ έχει μνήμη 32 ή 64 GB και τη δυνατότητα γρήγορης ασύρματης σύνδεσης τέταρτης γενιάς (4G).

«Το Chromebook έχει την υψηλότερη πυκνότητα εικονοστοιχείων (pixel) -239 ανά ίντσα ή 4,3 εκατ. συνολικά- από κάθε άλλη οθόνη φορητού υπολογιστή στην αγορά σήμερα», ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία.

Ο πρώτος φορητός υπολογιστής με λειτουργικό σύστημα Chrome είχε κατασκευαστεί από την κορεατική Samsung το 2010, ενώ οι επόμενοι από άλλες εταιρίες (Lenovo, Acer, HP). Κανένα όμως από αυτά δεν κατάφερε να εκτοπίσει τα ανταγωνιστικά μοντέλα που έχουν λειτουργικό σύστημα Windows ή MacOS.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπολογιστές με λειτουργικό Chrome, αν και διαθέτουν δικό τους σκληρό δίσκο, αντί να εγκαθιστούν το λογισμικό τους στο ίδιο το μηχάνημα, αποθηκεύουν τους φακέλους τους στο «νέφος» (cloud computing). Η Google προσφέρει 1 ΤΒ δωρεάν χώρο σε online σκληρό δίσκο για κάθε χρήστη επί τρία χρόνια, γεγονός που προσδίδει τεράστιες αποθηκευτικές δυνατότητες καθώς και μεγαλύτερη ασφάλεια από κακόβουλο λογισμικό. Ωστόσο, αρκετοί χρήστες δεν έχουν ακόμα εξοικειωθεί ακόμα με την ιδέα και τη χρησιμότητα του «νέφους».

Οι πρώτοι Chromebook Pixel κυκλοφόρησαν ήδη στις ΗΠΑ και τη Βρετανία με τιμή από 1.300 δολάρια (περίπου 980 ευρώ).

Ακόμα, η Google έκανε γνωστό ότι σε τρεις μήνες θα κυκλοφορήσει το ειδικό λογισμικό QuickOffice, για να διευκολύνει τον χειρισμό των αρχείων Word και Excel από τους χρήστες που έχουν συνηθίσει στα Windows. Όσον αφορά τα «έξυπνα» κινητά και τις ταμπλέτες, η εταιρία ξεκαθάρισε ότι παραμένει πιστή στο λογισμικό της Android.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...