27 Φεβ 2013

Ενοχος ο Παπαγεωργόπουλος για την υπεξαίρεση

«Μηχανή υπεξαιρέσεων» τον χαρακτήρισε το δικαστήριο!
Ενοχος κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος για την υπεξαίρεση στα ταμεία του δήμου. Σύμφωνα με την απόφαση ο δήμαρχος γνώριζε για την υπεξαίρεση ενώ ηθικός αυτουργός της υπεξαίρεσης ήταν ο στενότερος του συνεργάτης Μιχάλης Λεμούσιας ο οποίος σύμφωνα με την απόφαση «αναζήτησε μία πηγή χρημάτων με πρόσχημα την οικονομική ενίσχυση τη δημοτική της παράταξης Παπαγεωργόπουλου».........

«Εστησαν μηχανή υπεξαίρεσης. Εφταναν στα χέρια του χρήματα αλλά δεν ήθελε να γνωρίζει την προέλευσή τους» είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου ο οποίος ανακοίνωσε την ενοχή του Παπαγεωργόπουλου για άμεση συνέργεια σε υπεξαίρεση δια παραλείψεως.

Το ύψος της υπεξαίρεσης προσδιορίστηκε από το δικαστήριο σε περίπου 18.000.000 ευρώ. Ο στενότερος συνεργάτης του Παπαγεωργόπουλου κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία σε υπεξαίρεση. «Η διοίκηση του γενικού γραμματέα βρίθει παρατυπιών και παρανομιών» είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου αναφερόμενος σε καθεστώς αδιαφάνειας κατά τη διάρκεια της διοίκησης Παπαγεωψργόπουλου. «Τρία τουλάχιστον οικονομικά σκάνδαλα αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου» είπε χαρακτηριστικά. Σε λίγη ώρα αναμένεται να αποφασιστεί το ύψος της ποινής που θα επιβληθεί στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Το δικαστήριο επίσης πρότεινε την ενοχή του Π. Σαξώνη για την υπεξαίρεση του ποσού των 17.962.000 ευρώ από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Επίσης, κατηγορείται για πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Την ενοχή και των δύο πρώην διευθυντών της ταμειακής υπηρεσίας, Θωμά Γκόλα και Γεώργιο Γκαϊτατζή πρότεινε το δικαστήριο με την κατηγορία της παροχής διευκολύνσεως στον Σαξώνη για την παράνομη δραστηριότητα της υπεξαίρεσης.

Ένοχος κρίθηκε από τη Δικαιοσύνη και ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης και «δεξί χέρι» του Β. Παπαγεωργόπουλου, Μ. Λεμούσιας. Όπως ανέφερε το δικαστήριο, "όλα γίνονταν με τη γνώση και τη συγκατάθεσή του". Επίσης πρόσθεσε, πως υπεξαίρεσαν χρήματα με προφανές πρόσχημα να στηρίξουν οικονομικά, την παράταξη του Β. Παπαγεωργόπουλου, την "Αναγέννηση". Μετά την απόφαση της έδρας, πραγματοποιήθηκε 15λεπτο διάλειμμα στη διάρκεια του οποίου ο Λεμούσιας ξέσπασε ζητώντας τον λόγο από τον πρόεδρο και ρωτώντας τον: "Μπορώ να πω ότι είμαι αθώος κ. Πρόεδρε;". 

Η απάντηση του προέδρου της έδρας ήταν ότι "Μας το έχετε πει πολλές φορές αυτό κ. Λεμούσια", ενώ εκείνος απάντησε: "Χύνεται αίμα αθώων για την κοινή γνώμη". Παράλληλα, έντονο είναι το κλίμα που επικρατεί μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου καθώς πολλοί στηρίζουν τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλο, ενώ δεν διστάζουν να δείξουν την συμπαράστασή τους αγκαλιάζοντάς τον. Μία γυναίκα από το ακροατήριο μάλιστα, φώναξε: "Βγες και πες την αλήθεια πρόεδρε"!

Αθώοι οι αντιδήμαρχοι, σύμφωνα με το δικαστήριο, καθώς και οι υπόλοιποι υπάλληλοι που φαίνονταν ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, αφού όπως αναφέρθηκε από τη θέση τους δεν μπορούσαν να αποτρέψουν την υπεξαίρεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο πρώην αντιδήμαρχος οικονομικών Μ. Ζορπίδης ξέσπασε σε λυγμούς.

Τα μέτρα ασφαλείας έξω από τα δικαστήρια αλλά και μέσα στην αίθουσα είναι δρακόντεια, καθώς πέρα από τον συνηθισμένο έλεγχο στην είσοδο των δικαστηρίων, αστυνομικοί πραγματοποιούν ελέγχους και έξω από την αίθουσα στην οποία εκδικάζεται η υπόθεση της υπεξαίρεσης. 

Τα ελαφρυντικά που ζήτησε ο Β. Παπαγεωργόπουλος

Οι συνήγοροι του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου ζήτησαν από το δικαστήριο να αναγνωρίσει στον πελάτη τους το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και να ληφθεί υπόψη η συνολική προσωπικότητα του κατηγορούμενου. «Επέδειξε λαμπρή διαδρομή στην πόλη της Θεσσαλονίκης με αφετηρία τα μαθητικά του χρόνια. Κράτησε τη σημαία της πατρίδας του σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες και ήταν βουλευτής επί 17 χρόνια. Αν δεν το δικαιούται αυτός ο άνθρωπος, ποιος το δικαιούται;» είπε η συνήγορος του Β.Παπαγεωργόπουλου Αλέκα Τσάκου - Μαύρου. Το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς ζητήθηκε και για τον Μιχάλη Λεμούσια.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...