28 Φεβ 2013

"Στο σφυρί" 22 περιφερειακά αεροδρόμια!

ΠΡΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ
Πωλητήριο σε 22 περιφερειακά αεροδρόμια βάζει η κυβέρνηση, τα οποία θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι θα επενδύσουν περίπου 200.000 ευρώ για την αναβάθμισή τους.
Με δύο ξεχωριστούς διαγωνισμούς, όπως αναμένονταν, θα προχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ στην προσπάθεια αποκρατικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων, τα οποία θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες για διάστημα περίπου 35 ετών.........

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν, κατά πάσα πιθανότητα, μετά την παρουσίαση του σχεδίου νόμου που αφορούν την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ένα σχήμα θα ομαδοποιηθούν τα αεροδρόμια του Ιονίου Πελάγους και της Βόρειας Ελλάδας, ενώ το άλλο σχήμα θα συγκροτηθεί από τα αεροδρόμια του Αιγαίου Πελάγους και της Κρήτης.
Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, τότε θα μιλάμε για μια ομαδοποίηση που θα στηρίζεται, κατά κύριο λόγο, σε γεωγραφικά χαρακτηριστικά.  

Σύμφωνα με το euro2day.gr, τα 22 αεροδρόμια, η εκμετάλλευση των οποίων σχεδιάζεται να παραχωρηθεί σε ιδιώτες, είναι τα εξής: Ρόδου, Θεσσαλονίκης, Κω, Κέρκυρας, Χανίων, Ζακύνθου, Σαντορίνης, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σάμου, Κεφαλονιάς, Άκτιου, Καβάλας, Σκιάθου, Αλεξανδρούπολης, Χίου, Καρπάθου, Καλαμάτας, Λήμνου, Ιωαννίνων, Νέας Αγχιάλου και Αράξου.

Επενδύσεις 200 εκατομμυρίων ευρώ

Για την ενίσχυση των υποδομών στα αεροδρόμια αυτά εκτιμάται ότι θα χρειαστούν επενδύσεις ύψους περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ στα επόμενα 3 εως 4 χρόνια, κόστος το οποίο θα αναλάβουν οι ιδιώτες.
Να σημειώσουμε ότι από τα 37 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας το 2011 διακινήθηκαν 19,3 εκατομμύρια επιβάτες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 50% της συνολικής αεροπορικής επιβατικής κίνησης στην Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό δε ότι ακόμη και σε περίοδο κρίσης η ετήσια αύξηση της επιβατικής κίνησης και σταθερή ενώ 67% των επιβατών προέρχεται από το εξωτερικό.

Η ιδιοκτησία των αεροδρομίων θα παραμείνει στα χέρια του δημοσίου το οποίο μέσω της ΥΠΑ θα ασκεί τον έλεγχο προκειμένου, μεταξύ άλλων και οι χρεώσεις να διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα προκειμένου να μην πλήττεται η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Παράλληλα ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία μίας εταιρείας στην οποία θα συγκεντρωθούν τα αεροδρόμια που θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο του δημοσίου.

Το Καστέλι και ο Ελευθέριος Βενιζέλος 

Να σημειωθεί ότι με ξεχωριστή σύμβαση παραχώρησης θα προχωρήσει το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι του Ηρακλείου για το οποίο εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί ελάχιστη επένδυση της τάξης των 600 εκατ. ευρώ.

Τέλος εξελίξεις δρομολογούνται και στην περίπτωση του αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ). Η εταιρεία Hochtief γνωστοποίησε πριν λίγες μέρες την πρόθεση της να προχωρήσει στην πώληση των συμμετοχών της σε έξι αεροδρόμια, μεταξύ αυτών στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Οι εξελίξεις στην υπόθεση αυτή είναι πιθανό να συνδυαστούν μετά την επέκταση της χρονικής διάρκειας της σύμβασης, αλλά και την μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΑΑ.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...