26 Φεβ 2013

ΝΔ κατά Ρουπακιώτη στο νομοσχέδιο περί ναρκωτικών

Γαλάζιοι βουλευτές καταψήφισαν στην αρμόδια επιτροπή τρία άρθρα
Στην κάθετη άρνηση των βουλευτών της ΝΔ να υιοθετήσουν τις εκκλήσεις του περί «συγκλίσεων» και «συνεννόησης», προσέκρουσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτης, ο οποίος αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχθεί περαιτέρω τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, μέχρι αυτό να εισαχθεί στην Ολομέλεια, ωστόσο δεν έπεισε την «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα που καταψήφισε στην........
αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή τρία άρθρα.

Συγκεκριμένα, καταψηφίστηκαν τα άρθρα που αφορούσαν στην δυνατότητα αναψηλάφησης υποθέσεων που έχουν κριθεί από τον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από προσφυγή των εμπλεκομένων στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Η ΝΔ εμφανίστηκε για άλλη μια φορά αμετακίνητη όσον αφορά την επίμαχη ρύθμιση η οποία καταψηφίστηκε και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και την Χρυσή Αυγή.

Όπως έλεγαν αργότερα αρμόδιες πηγές από την ΝΔ, οι βουλευτές είχαν προειδοποιήσει τον κ. Ρουπακιώτη ότι θα τους βρει κάθετα αντίθετους αυτή η διάταξη καθώς αντίκειται στον πυρήνα της ιδεολογίας τους, αφού κατά την άποψή τους συνιστά εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Ενώ στο εύλογο ερώτημα που είχε θέσει σε προηγούμενη συνεδρίαση ο υπουργός Δικαιοσύνης λέγοντας ότι με την υπογραφή του Μνημονίου «δεν χάσαμε εθνική κυριαρχία και την θυμηθήκαμε σήμερα;», οι ίδιες πηγές σχολίαζαν ότι «το Μνημόνιο το υπογράψαμε με το πιστόλι στον κρόταφο, για την ρύθμιση όμως που αγνοεί το δικαιοδοτικό κύρος του Αρείου Πάγου και του ΣτΕ δεν μας υποχρεώνει κανένας».

Πάντως, ο κ. Ρουπακιώτης επέμεινε ότι το νομοσχέδιο είχε αποσταλεί στον βασικό του κορμό στην γενική γραμματεία της κυβέρνησης και άρα «υπήρχε επαρκέστατος χρόνος για να διατυπωθούν οι απόψεις».

«Δεν ήρθα να διαγκωνιστώ αλλά να δοκιμάσω τις επιλογές μου. Και δικαιούμαι να διεκδικώ τις συγκλίσεις και από τους βουλευτές των άλλων κομμάτων της συγκυβέρνησης. Αυτό επιβάλλει η πολιτική τάξη. Συμμετέχεις σε μια κυβέρνηση και καλούνται οι βουλευτές των άλλων κομμάτων να τοποθετηθούν», είπε ο κ. Ρουπακιώτης κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην επιτροπή, απαντώντας στην πολεμική της ΝΔ. Μάλιστα τόνισε: «Δεν είμαι μικρό παιδί για να παραπονιέμαι, όμως δεν υπηρετεί την πολιτική τάξη να έρχονται πολλοί αγαπητοί φίλοι της συγκυβέρνησης να διατυπώνουν όχι διαφορετικές απόψεις αλλά αναιρετικές απόψεις». Όπως, άλλωστε, υπογράμμισε το ζητούμενο είναι «αν η κουλτούρα συνεργασίας ενδυναμώνεται ή αποδυναμώνεται».

«Η επίκληση των μεγεθών μας επαναφέρει στην λογική των αριθμών και όχι της σύγκλισης», σημείωσε και κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ «να κάνουμε ένα βήμα για την κουλτούρα της σύγκλισης τουλάχιστον των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση».

Ωστόσο, το κλίμα ήταν σαφώς εις βάρος του, ενώ δεν έλειψαν οι εντάσεις από τα έδρανα των «γαλάζιων» βουλευτών που δεν έκρυβαν την σφοδρή δυσαρέσκειά τους για τα επιχειρήματα του κ. Ρουπακιώτη. Ιδιαίτερα οξεία ήταν η κριτική που άσκησε ο εισηγητής της ΝΔ κ. Αν. Νεράντζης ο οποίος μίλησε για «φτιασιδώματα και μπαλώματα» ενώ εξέφρασε την διαφωνία του με την φιλοσοφία του νομοσχεδίου εν γένει. Έντονη ήταν και η αντίδραση του κ. Ν. Κακλαμάνη, ο οποίος δεν δίστασε να ζητήσει τον λόγο από τον υπουργό όταν εκείνος αμφισβήτησε την ειλικρίνεια των προθέσεων των «γαλάζιων» βουλευτών.

«Ήλπιζα ότι η κουλτούρα συνεργασίας θα ενισχυθεί και ότι θα μπορούσε η Βουλή να αναδείξει τι το αυτονόητο: την πίστη της στην αρχή της ισονομίας για όλους τους πολίτες», είπε σχετικά με την επίμαχη ρύθμιση ο κ. Ρουπακιώτης, ενώ σημείωσε ότι «εμείς δεν μιλάμε μόνο για μέτρα αυστηρά και σκληρά, αλλά και για μέτρα δικαιωμάτων». «Φαίνεται όμως ότι το Κοινοβούλιο δεν έχει την ωριμότητα», πρόσθεσε προκαλώντας νέες αντιδράσεις από την πτέρυγα της ΝΔ, ενώ υπογράμμισε: «Ή θα συγκλίνουμε ή τότε ο καθένας τραβάει τον δικό του δρόμο».

Σε μια ύστατη προσπάθειά του να αλλάξει το κλίμα, ο κ. Ρουπακιώτης είπε ότι «δεν πάμε να νικήσουμε και να ηττηθείτε» και κάλεσε τους βουλευτές να αναζητήσουν από κοινού κάποια λύση: «Να αφήσουμε να ωριμάσουν τα πράγματα ως την Ολομέλεια και θα είμαι έτοιμος να δεχθώ τροποποιήσεις», είπε, χωρίς όμως να πείσει τους βουλευτές οι οποίοι και έστειλαν ένα μήνυμα πολιτικής αποδοκιμασίας.

Ερωτηθείς κυβερνητικός παράγων αν η καταψήφιση των άρθρων συνιστά λόγο παραίτησης του κ. Ρουπακιώτη, απάντησε ότι «αυτό είναι θέμα της ΔΗΜΑΡ», ενώ υπενθύμισε ότι ανάλογη στάση είχε τηρήσει στο παρελθόν και η ΔΗΜΑΡ, η οποία έχει καταψηφίσει νομοθετικές ρυθμίσεις που είχαν εισηγηθεί υπουργοί προερχόμενοι από τη ΝΔ.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...