28 Φεβ 2013

Ρύθμιση για υπερχρεωμένους

Παγώνουν οι δόσεις για 4 χρόνια. Θα πληρώνονται μόνον τόκοι. Ποιοί μπορούν να ρυθμίσουν οφειλές
Κυβέρνηση και τράπεζες συμφώνησαν για τους όρους με τους οποίους θα γίνει η ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ώστε να διεκολυνθούν οι δανειολήπτες που αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις και οι τράπεζες να μην αναγκασθούν να εγγράψουν επισφάλειες. Μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις πολλών εβδομάδων, η συμφωνία ολοκληρώθηκε αργα το βράδυ της Τετάρτης, σε πολύωρη........ συνάντηση του υπουργού και των υφυπουργών Ανάπτυξης με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Σύμφωνα με το sofokleousin.gr, στο τελικό σχέδιο που υιοθετήθηκε, προβλέπειται ότι:

- Η καταβολή δόσεων δανείων αναστέλλεται για 4 χρόνια. Στο διάστημα αυτό θα καταβάλλονται μόνον οι τόκοι.

- Ρύθμιση χρεών μπορούν να ζητήσουν δανειολήπτες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ, εφ' όσον κατά τηντελευταία τριετία το εισόδημά τους έχει μειωθεί πάνω από 35%.

- Επίσης μπορούν να υπαχθούν άνεργοι, πολύτεκνοι, μακροχρονίως πάσχοντες και άτομα με αναπηρία.

Το κυβερνητικό σχέδιο παρουσίασαν στη χθεσινή συνάντηση με τους τραπεζίτες ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης και οι υφυπουργοί Θανάσης Σκορδάς και Κυριάκος Βιρβιδάκης. Οι εκπρόσωποι της ΕΕΤ ζήτησαν ορισμένες τροποποιήσεις, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι δεν θα επωφεληθούν "κακοπροαίρετοι" δανειολήπτες, οι οποίοι δεν θέλουν να πληρώσουν, αν και έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει δώσει το «πράσινο φως», οι επικεφαλήςτου υπουργείου Ανάπτυξης αισιοδοξούν ότι θα εγκριθεί, καθώς το ελληνικό σχέδιο είναι στα πρότυπα του αντίστοιχο πορτογαλικού και ισπανικού, που εγκρίθηκαν πρόσφατα.

Η διευκόλυνση των δανειοληπτών εκτιμάται πως θα αυξήσει τις συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών κατά 2 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα καλυφθεί με τις ανακεφαλαιοποιήσεις.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...