18 Φεβ 2013

Σύγκρουση στο οικονομικό επιτελείο για τη ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο


Του Γιώργου Ι. Δημητρομανωλάκη
Η διορθωτική δήλωση Μαυραγάνη υποκρύπτει διάσταση απόψεων με τον προϊστάμενο του και είναι σαφές ότι υποχρεώθηκε σε «αναδίπλωση»
Διάσταση απόψεων φαίνεται να παρουσιάζεται μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του αρμόδιου υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη, σχετικά με το μελλοντικό καθεστώς των δόσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ενώ ο υπουργός Γιάννης Στουρναρας σε δηλώσεις του στον Κυριακάτικο τύπο άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να θεσπιστεί ένα νέο καθεστώς πολλών δόσεων για τις όφειλες στην εφορία, εντούτοις στη Βουλή σήμερα .......
το πρωί ο υφυπουργός δήλωνε ακριβώς τα αντίθετα.

Ωστόσο λίγες ώρες μετά, ο ίδιος ο κ. Μαυραγάνης με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε ότι μιλούσε για το υφιστάμενο καθεστώς και όχι για το μέλλον. Προφανώς, η διορθωτική δήλωση Μαυραγάνη υποκρύπτει διάσταση αποψεων με τον προϊστάμενο του υπουργό και είναι σαφές ότι ο υφυπουργός υποχρεώθηκε σε «αναδίπλωση».

Η αντιπαράθεση μεταξύ των δυο πλευρών ξεκίνησε από νωρίς το πρωί, όταν σε επίσημο έγγραφο του προς τη Βουλή ο υφυπουργός εξηγούσε ότι θέμα περισσότερων δόσεων δεν υπάρχει όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες όφειλες.

Όμως λίγες ώρες μετά, το γραφείο τύπου του υπουργείου Οικονομικών (Γιάννης Στουρναρας) στέλνει ένα δελτίο τύπου που αναφέρει ότι τελικά:
"Η κυβέρνηση εξετάζει τεχνικές βελτιώσεις, ώστε το υφιστάμενο καθεστώς των ληξιπρόθεσμων οφειλών να γίνει πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό και να ανταποκρίνεται αφενός στις πράγματι μεγάλες ανάγκες των φορολογουμένων και αφετέρου στην επίτευξη εύρυθμης εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων χρεών από πλευράς Δημοσίου».
Όμως από δηλώσεις του υπουργού Γ. Στουρνάρα σε κυριακάτικες εφημερίδες, προέκυπτε πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να διευκολυνθούν οι μικροοφειλέτες, τροφοδοτώντας σενάρια για ρύθμιση με δόσεις από 25 ευρώ και χωρίς ενυπόθηκες εγγυήσεις για τους «μικρούς».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η κυβέρνηση σχεδιάζει μια οριζόντια γενική ρύθμιση για όσους έχουν απλήρωτες οφειλές σε δημόσιο (και ασφαλιστικά ταμεία). Στόχος είναι μια ρύθμιση «δύο ταχυτήτων», αναλόγως τους ύψους της οφειλής. Με άλλα κριτήρια δηλαδή να λειτουργεί η ρύθμιση για τους μικροοφειλές και με άλλα για εκείνους που οφείλουν μεγάλα ποσά.

Αν και αρχικά πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να υπάρξουν πολλές δόσεις –ίσως πάνω από 60 έως ή και 100 ακόμη- η Τρόικα δύσκολα θα δεχθεί πάνω 40 δόσεις, έστω και αν ξεκινά ακόμα και από 25 ευρώ.

Βάσει των σεναρίων αυτών:

1. Τα φυσικά πρόσωπα με μικρές οφειλές στο δημόσιο, έως 4.000 ή 5.000 ευρώ, θα μπορούν να μπουν σε ρύθμιση χωρίς πολλές προϋποθέσεις, αρκεί να αποδείξουν την δυσμενή μεταβολή λόγω της οποίας επικαλούνται αδυναμία ανταπόκρισης στα βάρη της εφορίας.

2. Για τις επιχειρήσεις, το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει 60 δόσεις τουλάχιστον αντί για 36 που ισχύει σήμερα και συγκεκριμένα:
- για χρέη ως 5.000 ευρώ δεν μπαίνουν στη ρύθμιση
- από 5.000 ευρώ - 50.000 ευρώ θα ζητούνται αναλυτικά οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης
- από 50.000 - 100.000 ευρώ θα προσφέρεται ρύθμιση εφόσον παρέχονται πληροφορίες που θα διευκολύνουν την κατάσχεση
- από 100.000 ευρώ και πάνω θα απαιτείται, πιστοποίηση και εγγυήσεις από τρίτους και ενημέρωση κατάσχεσης.

Περίπου 2.300.000 φορολογούμενοι χρωστούν ποσά έως 3.000 ευρώ, 100.000 από 3.000Ε ευρώ έως 300.000 ευρώ, 5.770 φορολογούμενοι από 300.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ και περίπου 1.500 ποσά πάνω από 1.000.000 ευρώ. Η οδηγία προς τους διευθυντές των εφοριών είναι να εξαντλούν όλα τα περιθώρια για την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων, πολύ δε περισσότερο εκεί όπου υπάρχει αποδεδειγμένα οικονομικό πρόβλημα.

Προτεραιότητα οι μεγαλοοφειλέτες
Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, στην έγγραφή απάντησή του ο κ. Μαυραγάνης στην Βουλή αφήνει ανοικτό και το ενδεχόμενο μαζικών κατασχέσεων μισθών ή ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων, τονίζοντας ότι «ο προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει την υποχρέωση, σύμφωνα με το νόμο, να επιδιώξει την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, ανεξαρτήτως της αιτίας προέλευσης αυτών, λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο αναγκαστικά ποινικά και λοιπά μέτρα αθροιστικά ή για την διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου».

Θυμίζει επίσης ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει οδηγίες στους προϊσταμένους των ΔΟΥ να εξαντλούν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ανεύρεση περιουσιακών στοιχείων και κάθε πηγής εσόδων των υπόχρεων «και να λαμβάνουν αθροιστικά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα με άμεση προτεραιότητα στους μεγάλους οφειλέτες».

Σύμφωνα με το άρθρο 31 του ΚΕΔΕ, επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ¼ των απαιτήσεων από μισθούς, συντάξεις και πάσης φύσεως ασφαλιστικά βοηθήματα για τα χρέη προς το δημόσιο. Τονίζει όμως πως δεν επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το συνολικό ποσό τους μηνιαίως είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.

Στις περιπτώσεις που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ¼ τους, το εναπομένον όμως ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.

Ειδικά για τη διαχείριση των μεγάλων οφειλετών, ο κ. Μαυραγάνης επισημαίνει ότι συστήθηκε Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης ως ειδική αποκεντρωμένη υπηρεσία για την είσπραξη οφειλών σημαντικού ύψους, στην οποία έχει ανατεθεί η παρακολούθηση των 1.500 μεγαλύτερων οφειλετών.
Πηγή : newmoney.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...